Η 1η πλωτή όπερα στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα – Μια ονειρική κατασκευή από ανακυκλώσιμα υλικά

331

Η “Όπερα του νερού και του ονείρου”, όπως την αποκαλούν, βρίσκεται εδώ και 4 χρόνια, στην Πρέβεζα.

Το έργο τέχνης αυτό είναι τοποθετημένο στο σημείο της θάλασσας κάτω από τον Προμαχώνα και αποτελείται από 30.000 κουτάκια αναψυκτικών. Η Πλωτή Όπερα της Πρέβεζας, είναι σε λειτουργία από το 2016 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει πολλά ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου για αξέχαστες μουσικές βραδιές.

Το κατασκεύασμα αυτό έχει μήκος 30 μέτρα, ύψος 8 και το εμβαδόν του είναι περίπου 200 τ.μ.

Η ιδέα του Λέανδρου Σπαρτιώτη

Η ιδέα ανήκει στον Λέανδρο Σπαρτιώτη όταν είχε την ιδέα να μαζεύει τα κουτιά των αναψυκτικών και με αυτά να δημιουργήσει ένα έργο τέχνης, το οποίο δεν είχε ακριβώς μορφοποιήσει αλλά ωστόσο συνέχιζε να το σκέφτεται.

Ο Λέανδρος Σπαρτιώτης γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1931. Έζησε τους δύο πολέμους, τον 2ο Παγκόσμιο και τον εμφύλιο. Λόγω αυτών των συνθηκών δεν κατάφερε να σπουδάσει. Ξεκίνησε, όμως, να εργάζεται από την ηλικία των 15 ετών και φέτος συμπληρώνει 70 χρόνια δημιουργίας σε διάφορους τομείς. Είναι αυτοδίδακτος σε ό,τι έχει κάνει, ήτοι ξυλογλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία, εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση, σκηνογραφία και ό,τι αφορούσε γενικά την τέχνη. Στον τομέα της εσωτερικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης έκανε μια καριέρα 50 ετών στην Αθήνα. Στα 78 του χρόνια αποφάσισε να σταματήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία και επέστρεψε στην πατρίδα του, την Πρέβεζα, με σκοπό να φτιάξει μια Πινακοθήκη για να στεγάσει την προσωπική του συλλογή, την οποία συνέλλεγε επί 40 χρόνια και αποτελείται περίπου από 150 έργα παλαιών και σύγχρονων, ξένων και Ελλήνων ζωγράφων. Παράλληλα, κατά την επιστροφή του στην γενέτειρα πόλη δηλώνει παρών όποτε του ζητηθεί σε ό,τι αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό.Από τα πιο γνωστά του έργα, πέρα από ιδιωτικές κατοικίες, είναι η εξ ολοκλήρου κατασκευή του Nicopolis Club στην παραλία Μονολίθι της Πρέβεζας, η διακόσμηση και η αναπαλαίωση του «Νέον» της Ομόνοιας, του Πειραιά και του Κολωνακίου, το «Ενετικόν» στο Ηράκλειο της Κρήτης, το «Εύπολις» στην Παιανία.