Handelsblatt: Tηλεργασία κάτω από τον ελληνικό ήλιο – Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους

64

Στην προσπάθεια της Ελλάδας να προσελκύσει ξένους εργαζόμενους αλλά και Έλληνες του εξωτερικού που δουλεύουν σε καθεστώς τηλεργασίας με κίνητρο φοροελαφρύνσεις αναφέρεται η Handelsblatt:

«Όποιος δούλευε τη Δευτέρα από το σπίτι του στη Γερμανία και κοίταξε για λίγο έξω από το παράθυρο, είδε κυρίως γκρι. Η εικόνα στην Αθήνα ήταν εντελώς διαφορετική: ο ήλιος έλαμπε σε έναν ουρανό χωρίς σύννεφα. Με θερμοκρασίες σχεδόν 20 βαθμών, πολλοί μετέφεραν το γραφείο τους στο μπαλκόνι. Αυτή την αίσθηση ζωής, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να γλυκάνει ακόμη περισσότερο μελλοντικά με φορολογικά πλεονεκτήματα σε ξένους εργαζομένους: όποιος μεταφέρει την φορολογική του έδρα στην Ελλάδα, θα έχει έκπτωση 50% στον φόρο εισοδήματος. Το ελληνικό υπ. Οικονομικών φορολογεί εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ετησίως με τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή του 44%. Στο σχεδιαζόμενο μοντέλο με 22%. Η έκπτωση θα ισχύει για επτά χρόνια»

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Αλέξη Πατέλη, οικονομικού σύμβουλου του πρωθυπουργού, ο οποίος βλέπει την Ελλάδα σε καλή θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για προσέλκυση «ψηφιακών μεταναστών».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, βασική ομάδα εργαζομένων στην οποία αποβλέπει η ελληνική κυβέρνηση είναι «αυτοαπασχολούμενοι στον τομέα της πληροφορικής και των χρηματοοικονομικών για τους οποίους δεν έχει σημασία σε ποια γωνιά του κόσμου κάθονται μπροστά από τον υπολογιστή τους».

Όπως επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα, ο Πατέλης ελπίζει στο «μπόνους του Brexit» και όπως λέει ο ίδιος «θα μετατρέψουμε το Βrexit σε Grentry».

Το δημοσίευμα παρατηρεί στη συνέχεια ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν προσπαθεί να δελεάσει μόνο “ψηφιακούς μετανάστες” αλλά και πλούσιους, όπως και εύπορους συνταξιούχους.

Αναφορικά πάντως με τις νέες προβλέψεις για τηλεργαζόμενους από το εξωτερικό, για να επωφεληθούν θα πρέπει να διαμένουν στην Ελλάδα πάνω από έξι μήνες τον χρόνο και να μην φορολογούνται στην Ελλάδα τα 7 από τα 8 τελευταία έτη.

Όπως συμβουλεύει βέβαια ο Ντιρκ Ράινχαρντ, συνεργάτης του δικηγορικού γραφείου MStR-Law στην Αθήνα «η μεταφορά φορολογικής κατοικία θα πρέπει να συνοδεύεται από εξειδικευμένο δικηγόρο και φοροτεχνικό».

Πηγή: Deutsche Welle