Αυθεντική συνταγή για κρεμ μπρουλέ κλασική και θεϊκή, με βελούδινη υφή.
Δώστε προσοχή στο ψήσιμο για να βγει βελούδινη με καραμελωμένη κρούστα.
Υλικά
- 6 μεγάλους κρόκους ολόφρεσκων αυγών
- 1/2 φλ. ζάχαρη (κρυσταλλική ψιλή)
- 2 φλ. κρέμα γάλακτος
- 1 κλωνάρι βανίλια (ή 1/2 κ.γλ υγρή βανίλια)
- έξτρα ζάχαρη για την καραμέλα
Εκτέλεση
Για την αυθεντική κρεμ μπρουλέ (creme brulee), βάζουμε πρώτα την κρέμα γάλακτος σε μία μικρή κατσαρόλα. Σχίζουμε τη βανίλια και την προσθέτουμε. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να πάρει βράση η κρέμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να σταθεί 15΄, να αρωματιστεί η κρέμα με τη βανίλια και να πέσει η θερμοκρασία της.
Αφαιρούμε τη βανίλια, τη στεγνώνουμε και την φυλάμε για άλλη χρήση πχ μέσα στο βάζο με τη ζάχαρη ή στο βάζο του καφέ.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός ή σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να ασπρίσουν και να λιώσει η ζάχαρη, για λίγα λεπτά.
Λίγη λίγη ρίχνουμε μέσα στους κρόκους τη ζεστή κρέμα, ανακατεύοντας πάντα με το σύρμα.
Αν θέλουμε, σουρώνουμε την κρέμα σε λεπτή σίτα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς C στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Χρειαζόμαστε 6 πυρίμαχα ατομικά μπο
λάκια ραμεκέν, για κρεμ μπρουλέ.
Τοποθετούμε στο ταψί του φούρνου τα πυρίμαχα μπολάκια. Ισομοιράζουμε την κρέμα στα πυρίμαχα ραμεκέν. Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο. Προσθέτουμε με προσοχή βραστό νερό στο ταψί, μέχρι να καλύπτει τη μέση των πυρίμαχων.
Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι η μέση της κρέμας όταν αγγίζουμε να τρέμει μεν ελαφρά, αλλά να μην υποχωρεί. Βγάζουμε τα πυρίμαχα με την κρέμα προσεκτικά από το μπεν μαρί (ταψί με νερό).
Αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Έπειτα τα τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες το λιγότερο (και μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και 3 ημέρες).
Όταν πρόκειται να σερβίρουμε, πασπαλίζουμε κάθε creme brulee με 1 κ.σ. ζάχαρη (κατά προτίμηση καστανή γιατί καραμελώνει καλύτερα) και καίμε με φλόγιστρο, ή αν δεν έχουμε φλόγιστρο, τα τοποθετούμε κάτω από δυνατό γκριλ στην πάνω σχάρα, αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του φούρνου για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καραμελώσει.
Αν θέλετε να γίνει ανοιχτόχρωμη η καραμέλα σας στην επιφάνεια της κρεμ μπρουλέ, να πασπαλίζετε λίγη λίγη τη ζάχαρη και να την καίτε σταδιακά.
Διαφορετικά, αν προτιμάτε σκουρόχρωμη καραμέλα πασπαλίστε από την αρχή 1 κουτάλια ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια και κάψτε τη να σκουρύνει.
Πηγή: argiro.gr