Οι γκιουζλεμέδες (ή κιουζλεμέδες) είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδοσιακά φαγητά της Θράκης, και ιδιαίτερα δημοφιλείς στους πομακικούς και προσφυγικούς πληθυσμούς.
Πρόκειται για λεπτές χειροποίητες πίτες, γεμιστές συνήθως με λευκό τυρί (όπως φέτα ή μανούρι), που ψήνονται σε τηγάνι χωρίς πολύ λάδι. Το όνομά τους έχει τουρκική ρίζα και σημαίνει «αυτό που ψήνεται στο τηγάνι».
Τρώγονται ζεστοί, ως πρόγευμα, σνακ ή μεζές, και μοσχοβολούν παράδοση, απλότητα και αγνά υλικά.
Υλικά για 6-8 πίτες:
Για τη ζύμη:
-
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Χλιαρό νερό (περίπου 250 ml, όσο πάρει για μαλακή ζύμη)
Για τη γέμιση:
-
250–300 γρ. φέτα (ή ανάμεικτο με ανθότυρο)
-
Λίγο πιπέρι (προαιρετικά)
-
1 αυγό (προαιρετικά, για πιο κρεμώδη γέμιση)
Για το ψήσιμο:
-
Ελάχιστο ελαιόλαδο ή βούτυρο (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
-
Ετοιμάζεις τη ζύμη: Ζυμώνεις όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική. Την αφήνεις σκεπασμένη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
-
Φτιάχνεις τη γέμιση: Θρυμματίζεις τη φέτα με πιρούνι και αν θες, προσθέτεις λίγο αυγό για δέσιμο.
-
Χωρίζεις τη ζύμη σε μικρές μπάλες (σαν μικρό μανταρίνι).
-
Ανοίγεις κάθε μπάλα σε λεπτό στρογγυλό φύλλο, περίπου 20 εκ. διάμετρο.
-
Βάζεις λίγη γέμιση στη μισή πλευρά και διπλώνεις σε μισοφέγγαρο. Πατάς καλά τις άκρες (με πιρούνι ή με το χέρι).
-
Ψήνεις σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς ή με ελάχιστο λάδι, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές (2-3 λεπτά ανά πλευρά).
Σερβίρισμα:
Σερβίρονται ζεστοί, σκέτοι ή με συνοδεία γιαουρτιού ή μέλι για γλυκιά εκδοχή. Μπορείς να τους γεμίσεις και με σπανάκι, πατάτα ή λουκάνικο για πιο πλούσια εκδοχή.
