Γιατί δεν κοιμόμαστε καλά στα ξενοδοχεία; Ακόμα κι αν έχουμε επιλέξει ένα πολυτελές κατάλυμα με πολλές επιλογές μαξιλαριού, ευρύχωρο κρεβάτι και πολυτελή σεντόνια;
Πρόσφατη έρευνα του ιδρύματος Sleep Foundation εντόπισε ότι τείνουμε να κοιμόμαστε λιγότερο στα ξενοδοχεία από ο,τι στο σπίτι.
Σε σχετική έρευνα που διεξήχθη, το 64,9% δήλωσε ότι κοιμάται καλύτερα στο σπίτι και μόλις το 13% στο ξενοδοχείο. Παράλληλα, μόνο το 53,8% ισχυρίστηκε ότι καταφέρνει να καλύψει το απαιτούμενο επτάωρο ύπνου σε ξενοδοχείο.
Το συμπέρασμα αυτό είναι αντικρουόμενο με τις τάσεις στα σύγχρονα ξενοδοχεία, τα οποία βελτιώνουν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια τα περιβάλλοντα ύπνου, επιδιώκοντας να προσφέρουν ξεκούραστη εμπειρία στους επισκέπτες τους.
Σύμφωνα με την Telegraph, οι προσπάθειες αυτές των ξενοδοχείων έχουν να κάνουν με τις ακόλουθες παρεμβάσεις…
-Λύσεις ύπνου | Τα κρεβάτια και τα υφάσματα υψηλής ποιότητας αποτελούν πλέον τον κανόνα στα ξενοδοχεία. Ακόμη και στην Holiday Inn υπάρχει η υπηρεσία επιλογής μαξιλαριού, ενώ τα πολυτελή ξενοδοχεία προσφέρουν ακόμα πιο καινοτόμες υπηρεσίες ύπνου που κυμαίνονται από το άρωμα του μαξιλαριού, τις κουβέρτες με βάρος και τις θεραπείες σπα μέχρι πιο επιστημονικές μεθόδους που βελτιώνουν τον ύπνο.
Ο όμιλος Rosewood λάνσαρε το μασάζ CBD στο πλαίσιο του προγράμματός του «Alchemy of Sleep» και η Langham προσφέρει θεραπείες «Sleep Matters» που περιλαμβάνουν μια μορφή κινεζικού βελονισμού, του Chuan Ear Auricular, που βασίζεται στη θεωρία ότι «το αυτί είναι ένα ανάποδο έμβρυο στη μήτρα».
Η Sea Containers London διαθέτει την πιο hi-tech εκδοχή υπηρεσίας ύπνου στην Ship Shape Suite, που αποτελεί το μοναδικό δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ην. Βασίλειο με ένα θερμορυθμιζόμενο, ψηφιοποιημένο κρεβάτι, που ονομάζεται Eight Sleep Pod, και παρακολουθεί τον επισκέπτη κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί παρέχει μια αναφορά “sleep fitness” σχετικά με την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.
Το πεντάστερο ξενοδοχείο Cadogan του ομίλου Belmond έχει αναθέσει καθήκοντα «Θυρωρού Ύπνου» στην κλινική υπνοθεραπεύτρια και σύμβουλο διαλογισμού Malminder Gill, η οποία προσφέρει στους επισκέπτες συμπληρωματικές συνεδρίες υπνοθεραπείας και διαλογισμού.
Το ερώτημα είναι, δεδομένων αυτών των υψηλών επιπέδων άνεσης που προσφέρονται, και των παραπάνω επιστημονικών και τεχνολογικών αναβαθμίσεων, γιατί συνεχίζουμε να μην κοιμόμαστε καλά στα μέρη που έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για αυτό το σκοπό;
Εκτός από τις αλλαγές που βιώνει κανείς στα ταξίδια και αφορούν το τζετ λαγκ, άλλες συμπεριφορικές αλλαγές όπως το φαγητό αργά, ο ύπνος αργά τη νύχτα και η κατανάλωση αλκοόλ, αλλα και τη γενικότερη χαλάρωση σε ένα ταξίδι, ο Δρ. Vicente Mera, σύμβουλος ιατρός και ειδικός στην ιατρική του ύπνου στην Ισπανική SHA Wellness Clinic, η οποία διοργανώνει εργαστήρια ύπνου για να βοηθήσει τους επισκέπτες να αποκαταστήσουν τους φυσικούς κύκλους ύπνου, αναφέρει ότι η εξοικείωση είναι πολύ σημαντική στον ύπνο, καθώς ο εγκέφαλός μας δημιουργεί μια μνήμη των συνθηκών υπό τις οποίες έχουμε συνηθίσει να κοιμόμαστε.
«Κάθε φορά που αλλάζουμε το μέρος όπου κοιμόμαστε, έχουμε προβλήματα […]», λέει η Δρ. Mera. «Την πρώτη μέρα, ο εγκέφαλος δεν καταλαβαίνει». Για παράδειγμα, αν και μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε καν, το άρωμα του δωματίου είναι σημαντικό, γιατί είναι ένας από τους πιο πρωτόγονους παράγοντες που επηρεάζουν τα πρότυπα ύπνου μας.
Εάν εξετάσουμε τα ζώα, συνεχίζει η Δρ. Mera, πριν κοιμηθούν, κοιτάζουν, μυρίζουν και βλέπουμε εάν ένα μέρος είναι ασφαλές για αυτά και την οικογένειά τους. Σκέφτονται δηλαδή: «Μυρίζω ότι δεν υπάρχουν αρκούδες στην γύρω περιοχή, επομένως μπορώ να κοιμηθώ».
Οι άνθρωποι κάνουν ακριβώς το ίδιο. Όταν είμαστε εξοικειωμένοι με τη μυρωδιά του σπιτιού μας, ο εγκέφαλός μας αυτόματα μας ειδοποιεί ότι είμαστε στο σπίτι, ασφαλείς και μπορούμε να κοιμηθούμε. Όμως όταν αλλάζουμε το σπιτικό περιβάλλον με ένα ξενοδοχείο, δεν έχουμε αυτό το ασυνείδητο συναίσθημα ότι είμαστε ασφαλείς, τονίζει η ειδικός.
Η μυρωδιά μπορεί να είναι σημαντική αλλά δεν το μόνο στοιχείο που «ξεκλειδώνει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Όλα όσα περιστρέφονται γύρω από μια κατάσταση, στο δωμάτιο και έξω από αυτό, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο. «Όταν ταξιδεύουμε, όλη η εμπειρία είναι καινούρια», τονίζει η κ. Malminder Gill, και η πρώτη βραδιά στο ξενοδοχείο τείνει να χαρακτηρίζεται από την πιο κακή ποιότητα ύπνου επειδή είναι εντελώς μη οικεία.
Εκτός από το στοιχείο του μη οικείου, η έλλειψη ποιοτικού ύπνου οφείλεται επίσης στην έλλειψη ελέγχου στο περιβάλλον μας. Ίσως το κρεβάτι δεν κοιτάζει στη κατεύθυνση που θα θέλαμε, ή ο φωτισμός ή τα μαξιλάρια ή τα σεντόνια να μην είναι τα σωστά για εμάς, τονίζει. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν ενοχλήσεις από τον διάδρομο ή τη ρεσεψιόν. Αντίθετα, στο σπίτι, γνωρίζουμε τα πάντα για το υπνοδωμάτιό μας. Όσο άβολο και να είναι, υπάρχει η σιγουριά της οικειότητας που το συνοδεύει και το ελέγχουμε.
Επομένως ποια είναι η λύση; Η κ. Gill συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να παίρνουν μαζί τους τις δικές τους μαξιλαροθήκες, ή αντικείμενα που βρίσκονται δίπλα στο κρεβάτι τους στο σπίτι όπως κάποιο ρολόι ή μια οικογενειακή φωτογραφία, ώστε με αυτά να δημιουργήσουν ένα οικείο περιβάλλον ασφάλειας στο ξενοδοχειακό δωμάτιο.
Αντίστοιχα, η Δρ. Mera συμβουλεύει να συνηθίσουμε σε μια ξεκούραση μυρωδιά στο σπίτι που μας βοηθά να κοιμηθούμε, και να την παίρνουμε μαζί μας στο ταξίδι.
πηγή: tornosnews