Γιαπράκια με κιμά που μας στέλνουν κατευθείαν… Κω

25

Ντολμαδάκια με κιμά, ή παραδοσιακά γιαπράκια με αμπελόφυλλα και κιμά από την Κω. Στην περιοχή του Ασφενδιου τα φτιάχνουν χωρίς αυγολέμονο. Θα δείτε ότι σε αυτή την παραδοσιακή συνταγή με πολύ νοστιμιά, η γέμιση έχει κύμινο. Ένα μπαχαρικό που αγαπάνε πολύ τα Δωδεκάνησα και το συναντάμε συχνά στις παραδοσιακές συνταγές της Δωδεκανήσου

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό τρυφερά αμπελόφυλλα ζεματισμένα (100 τμχ)
  • ½ κιλό κιμά χοντροκομμένο (μισό χοιρινό–μισό μοσχαρίσιο)
  • ½ κιλό ρύζι Καρολίνα
  • 2 κρεμμύδια ξερά (τριμμένα)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο κύμινο
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • Για την κατσαρόλα
  • χυμό από δύο λεμόνια
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Για τα παραδοσιακά γιαπράκια με αμπελόφυλλα και κιμά, ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ.

Ζεματίζουμε το νερό και προσθέτουμε τα αμπελόφυλλα για 5 δευτερόλεπτα.

Στη βάση της κατσαρόλας βάζουμε κόκαλα ή παχάκια από το κρέας που φτιάξαμε τον κιμά.

Βάζουμε λίγο μείγμα σε κάθε φύλλο και το τυλίγουμε.

Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα προσθέτοντας νερό, το λάδι και το χυμό από δύο λεμόνια.

Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο σκεπάζοντας τα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μια ώρα περίπου να μείνουν μόνο με το λάδι τους.

Τα σερβίρουμε με γιαούρτι.

συνταγή από argiro.gr