Γευστικό ταξίδι στη Σάμο – Συνταγή για μπουρέκια με γλυκιά κολοκύθα

502

Τα σαμιώτικα μπουρέκια ήταν το γλυκό των Αποκριών λόγω της νηστείας, συνήθιζαν όμως να το σερβίρουν στους αρραβώνες, στα βαφτίσια και όταν έστρωνε η νύφη το κρεβάτι, για να είναι γλυκά τα χρόνια του ζευγαριού.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό περίπου κολοκύθα κόκκινη (σαραβάνα)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι μπαχάρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα των υλικών

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας ξίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τρίβουμε το κολοκύθι και το κρεμμύδι σε χοντρό τρίφτη.
  2. Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, την κολοκύθα και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε κανέλα, μπαχάρι, ζάχαρη και αλάτι.
  4. Ζυμώνουμε τα υλικά και ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενες λωρίδες.
  5. Σε κάθε λωρίδα βάζουμε γέμιση, την κλείνουμε και τη στρίβουμε σε μπουρέκι.
  6. Τέλος, το τηγανίζουμε μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα.
  7. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με σαμιώτικο τυρί.

συνταγή από LIFO