Ταξίδι γεύσεων στην πανέμορφη Ζάκυνθο

244

Φρεσκότατο ψάρι στα κάρβουνα, νησιώτικο μπριαμ και κουνέλι κρασάτο. Μυρωδιές που θα σας τραβήξουν από τη μύτη και θα σας παρασύρουν μέχρι την πρώτη ταβέρνα που θα βρείτε μπροστά σας. Είναι σίγουρο ότι στη Ζάκυνθο εκτός από βουτιές θα απολαύσετε και μία πλούσια γαστρονομική εμπειρία…

Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα πιο γνωστά πιάτα που θα βρείτε στο νησί και που σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσετε!

Κουνέλι το Ζακυνθινό

Είναι ο πρωταγωνιστής των Ζακυνθινών γεύσεων και θα το βρείτε μαγειρεμένο με πολλούς τρόπους. Με σάλτσα, γεμιστό, στον φούρνο με πατάτες, λεμονάτο ή με δενδρολίβανο. Ωστόσο η χαρακτηριστική συνταγή είναι το κρασάτο.

Το φημισμένο Λαδοτύρι

Πρόκειται για ένα Ζακυνθινό, πικάντικο τυρί που τρώγεται σκέτο η μέσα στα φαγητά. Από τη στιγμή που θα μπει στο λάδι, αφού περάσουν δυο-τρεις μήνες, αρχίζει να ροδίζει και να πιπερίζει ελαφρώς. Η ένταση στη γεύση του ολοκληρώνεται περίπου σε ένα χρόνο.

Φιτούρα, η γλυκιά

Μοιάζει λίγο με σιμιγδαλένιο Χαλβά και αυτό γιατί φτιάχνεται με χονδρό Σιμιγδάλι. Θα τη βρείτε κυρίως στα πανηγύρια. Ωστόσο μπορείτε να τη βρείτε και στα ζαχαροπλαστεία και στα μαγαζάκια με τα παραδοσιακά προϊόντα στην παραλιακή οδό της πόλης της Ζακύνθου.

Μπουτρίδα, το μπριάμ της Ζακύνθου

Είναι το μπριάμ της Ζακύνθου και εκτός από τα λαχανικά που όλοι ξέρουμε έχει και φρέσκα φασολάκια.

Γκλαούνες, οι Ζακυνθινές τηγανίτες

Οι γκλαούνες είναι νηστίσιμες τηγανίτες που σερβίρονται τις Απόκριες και σηματοδοτούν το τέλος της κρεοφαγίας και την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Τόπος καταγωγής τους θεωρείται το χωριό Κούκεσι (σημερινή Καλλιθέα), και κάθε χρόνο γιοργανώνεται η «Γιορτή τση γκλαούνας», όπου οι λαχταριστές αυτές τηγανίτες φτιάχνονται σε τεράστιες ποσότητες από τις γυναίκες του χωριού και μοιράζονται στους παρευρισκομένους, εν μέσω παραδοσιακών χορών και τραγουδιών.

Οι πολπέτες και οι μπροκολίνες

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ορεκτικό που συνηθίζουν να τρώνε τα Χριστούγεννα και συνοδεύονται με μπροκολίνες δηλαδή μπρόκολο. Ουσιαστικά είναι οι γνωστοί σε όλους μας κεφτέδες με κάποιες παραλλαγές.

Φρυγανιά, η γρήγορη

Πρόκειται για ένα γλυκό ψυγείου το οποίο συνοδεύεται από αμύγδαλο φιλέ ή τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και φτιάχνεται σε χρόνο dt.

Μελιτζάνα σκορδοστούπι

Η μελιτζάνα αναμειγνύεται με σκόρδο, ξύδι και διάφορα καρυκεύματα. Στη Ζάκυνθο είναι ένα ονομαστό πιάτο το οποίο πολλές φορές συνοδεύουν με λαδοτύρι.

Και επειδή μετά από όλα αυτά σίγουρα θα σας άνοιξε η όρεξη, μην ξεχνάτε ότι η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της στο υπέροχο Φιόρο του Λεβάντε για να δοκιμάσετε όλα τα καλούδια της!