Όσοι λατρεύετε τα θαλασσινά, και τις σπεσιαλιτέ της Ιθάκης πρέπει έστω και μια φορά στη ζωή σας, να επιχειρήσετε να την κάνετε. Δείτε πως:
Συστατικά
2 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο προζύμι
λίγο αλάτι
1 κιλό μικρές γαρίδες ή γαύρο
¾ φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
2 ώριμες ντομάτες, χωρίς φλούδα και στα κουκούτσια
200 γρ. σκληρό τυρί ή φέτα σκληρή
3 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη του φύλλου, ρίχνουμε λίγο νερό και τα δουλεύουμε ως ότου η ζύμη να γίνει σφιχτή και ομοιογενή. Χωρίζουμε την στα δύο και ανοίγουμε με πλάστη σε 2 λεπτά φύλλα. Κόβουμε τα κεφάλια των ψαριών, τα πλένουμε καλά και τα αλατίζουμε στο σουρωτήρι. Λαδώνουμε ένα ταψί και βάζουμε τα 2 κομμάτια της ζύμης να κολλήσουν στα άκρα. Βάζουμε τα ψάρια ακτινωτά στο ταψί, τα πασπαλίζουμε με πιπέρι και ρίχνουμε από πάνω το κρεμμύδι. Τρίβουμε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες, ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και τα βάζουμε πάνω από τα κρεμμύδια. Τα Καλύπτουμε τα με τυρί και ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι. Γυρίζουμε το φύλλο και το τυλίγουμε και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Και μην ξεχνάτε! Με την πρώτη ευκαιρία, η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της στην υπέροχη Ιθάκη για να δοκιμάσετε όλα τα πεντανόστιμα πιάτα της!
(Συνταγή: Ithacorama)