Φτιάχνοντας Ιστορίες από τις Μνήμες του Αρχοντικού Κοή

66

Όταν η νοσταλγία για την εμβληματική μορφή του Αρχοντικού Κοή παντρεύεται με την ιστορική μνήμη για όσα σημάδεψαν τον τόπο της Σύρου τότε γεννιέται μια μοναδική ιστορία.

Η Αρχόντισσα των Κυκλάδων βρέθηκε για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο του πολιτιστικού ενδιαφέροντος με τη διοργάνωση του 2 ου «Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο από τις 24 έως τις 26 Μαΐου 2024.

Ο Σταύρος Κοής και τα Kois Optics συμμετείχαν ενεργά στο φεστιβάλ, βοηθώντας στην καταγραφή και την ανάδειξη της ιστορίας του Αρχοντικού Κοή, που διαθέτει πολύ σημαντική πορεία, που χρονολογείται από το 1860 και βρίσκεται στην καρδιά της Ερμούπολης, πρωτεύουσας της Σύρου.

Από εργαστήρια με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου, την τελετή έναρξης στο Θέατρο Απόλλων με την παράσταση «Ηλεκτρικό Κορίτσι», τις οργανωμένες ξεναγήσεις στα νεοκλασικά αρχοντικά της Ερμούπολης, μέχρι και τα ντοκιμαντέρ και τις προβολές, το φεστιβάλ προσέφερε μοναδικές στιγμές πολιτισμού. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, η ΑΜΚΕ “Edu4all–Εκπαίδευση για όλους” μαζί με το Documenting Heritage Festival και τον
Σταύρο Κοή διοργάνωσαν από κοινού τη δράση ενός δίωρου πολιτιστικού εργαστηρίου με τον τίτλο «Φτιάχνοντας ιστορίες από τις μνήμες των κτηρίων» στο Αρχοντικό Κοής, που αφορούσε στην μεθοδολογία καταγραφής ιστοριών των κτηρίων και των κατοίκων τους.

Στην ξενάγηση που έγινε στο νεοκλασικό Αρχοντικό Κοής (Kois Mansion) την Κυριακή 26 Μαΐου, οι συμμετέχοντες έμαθαν τα μυστικά της τέχνης του ντοκιμαντέρ και γνώρισαν την ιστορία του διάσημου Αρχοντικού της Σύρου. Η ξενάγηση συνοδεύτηκε από υπέροχο πιάνο με τη μουσικό Στέλλα Γιαλόγλου και προσφορά μεζέδων από τις παλιές οικογενειακές συνταγές της Μυρσίνης Κοή, τις οποίες μαγείρευαν αυτούσια νοικοκυρές από τη Μικρά Ασία.

Στη συνέχεια το κοινό μεταφέρθηκε στο κατάστημα οπτικών Kois Optics, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη μεγάλη συλλογή ιδιαίτερων οπτικών και να επιλέξουν ο ένας για τον άλλο μοντέλα εκτός του comfort zone τους, με ενθουσιώδη αποτελέσματα, για τις ανάγκες αναμνηστικού βίντεο, σύμφωνα με τις οδηγίες του σκηνοθέτη.

Με το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Σταύρος Κοής δήλωσε: «Είναι απόλυτα αναγκαίο, να έχουμε τη μνήμη μας και να γνωρίζουμε την καταγωγή μας, το από πού προερχόμαστε, το ποιες είναι οι ρίζες μας, όχι μόνο του δικού μας γενεαλογικού δέντρου, αλλά και των άλλων που ρίζωσαν κι άπλωσαν τα κλαδιά τους στην ίδια πορεία του χρόνου, στους ίδιους χώρους κι έζησαν μαζί τις μικρές και τις μεγάλες ιστορίες τους. Η καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αρχοντικού Κοή είναι μια ενέργεια ιδιαίτερης σημασίας, καθώς συμβάλλει στη μετάδοση της ιστορικής γνώσης ενώ μέσα από την καταγραφή συμβάλλει και στην ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού ενός τόπου. Με μεγάλη μας χαρά συμμετείχαμε στο φεστιβάλ αναδεικνύοντας την ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, προσφέροντας παράλληλα μοναδικές εμπειρίες στο Αρχοντικό Κοής. Το κοινό ταξίδεψε στην ιστορία, παρακολούθησε πώς γίνεται μια συνέντευξη σε ένα ντοκιμαντέρ και εμπνεύστηκε
από όλη αυτή τη δράση, δημιουργώντας μια μοναδική ιστορία».

Το φεστιβάλ αποτέλεσε μία τριήμερη γιορτή διάσωσης πολιτισμού. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό φεστιβάλ, το πρώτο στην Ελλάδα στο είδος του, που φιλοξένησε δράσεις και προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, με θέμα την καταγραφή – προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το Αρχοντικό Κοής είναι πάντα ανοιχτό προς το κοινό, προσφέροντας την ευκαιρία για μία περιήγηση στο εσωτερικό και την ιστορία του. Σχολεία, αρχιτέκτονες, ιστορικοί αλλά και επισκέπτες του νησιού της Σύρου είναι ευπρόσδεκτοι να γνωρίσουν ένα κομμάτι της λαμπρής ιστορίας της Ερμούπολης.

Δείτε εδώ βίντεο από την ξενάγηση στο Αρχοντικό Κοής κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ: