Φθινοπωρινή εξόρμηση στην Έδεσσα

641

Είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας, είναι χτισμένη στις άκρες του εύφορου κάμπου που διαρρέει ο ποταμός Εδεσσαίος και το σήμα κατατεθέν της είναι οι πανέμορφοι καταρράκτες!

Η Έδεσσα αυτή την εποχή ντύνεται με φθινοπωρινά χρώματα και σας περιμένει να την εξερευνήσετε…

1. Τι να δείτε/να κάνετε στην Έδεσσα

Εξερευνήστε τους καταρράκτες

Πρώτη στάση στο Πάρκο Καταρρακτών όπου θα απολαύσετε εκτός των άλλων τον μεγαλύτερο και ομορφότερο καταρράκτη «Κάρανο», με το νερό να πέφτει από ύψος 70 περίπου μέτρων!

Το Γεωπάρκο των Καταρρακτών εκτείνεται σε μια περιοχή πάνω από 100.000τμ και σε μία διαδρομή πάνω στο βράχο για 1,1χλμ (Από το Ξενία & το Βαρόσι, στο Μουσείο Νερού, το Πάρκο Καταρρακτών έως την Άνω Εστία). Πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης αποτελεί το βασικό πόλο έλξης επισκεπτών και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα στην Ελλάδα. Εδώ το πάρκο Καταρρακτών προσφέρει ανοιχτούς χώρους αναψυχής και συνάντησης για όλους.

Οι καταρράκτες της Έδεσσας είναι το πιο χαρακτηριστικό της σημείο στις μέρες μας αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Παλιότερα καλύπτονταν από την πυκνή βλάστηση της περιοχής, η οποία έκανε την πρόσβαση πάρα πολύ δύσκολη. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί πάρα πολύ ωραία και μάλιστα, μπορείτε να περπατήσετε ακόμη και πίσω από τον καταρράκτη.

Από εκεί επισκεφθείτε το υπαίθριο Μουσείου Νερού με τον Νερόμυλο Γιαννάκη και το ενυδρείο-ερπετάριο.

Στα Λουτρά Πόζαρ για…σπα

Μόλις 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 13 από την Αριδαία υπάρχει το χωριό Λουτράκι που κρύβει ένα θαύμα της φύσης, μια εξαιρετική πηγή φυσικών μεταλλικών θερμών υδάτων. Η ευεργετική ιδιότητα των θερμών υδάτων είναι γνωστή αλλά δεν μπορεί κανείς να φανταστεί την χαλάρωση και την γαλήνη που μπορεί να βρει στα Λουτρά του Πόζαρ.

Μπορείτε να απολαύσετε το ζεστό νερό κάνοντας μια βουτιά στους φυσικούς θύλακες νερού παραπλεύρως του ποταμού ή να χαλαρώσετε στην διαμορφωμένη πισίνα με ένα ποτό. Λειτουργούν επίσης και ιδιωτικές πισίνες για να μην σας ενοχλεί τίποτα. Η περιοχή προσφέρεται επίσης για περιπάτους και καλό φαγητό. Οι τιμές για τα λουτρά είναι πολύ χαμηλές και αποτελεί ένα καταπληκτικό προορισμό για το σαββατοκύριακο.

Ποτάμι στην περιοχή των λουτρών Πόζαρ

Δείτε τη Βυζαντινή Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου

Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου είναι ένας από τους παλαιότερους ναούς της Έδεσσας. Χτίστηκε το δεύτερο μισό του 14ου αιώνα και ήταν αφιερωμένο στην του Θεού Σοφία. Είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού, των μέσων του 18ου αιώνα, είναι διανθισμένο με εικόνες του ζωγράφου Αποστόλη Λογγιανού Βοδενιότη (1761). Η εκκλησία άλλαξε από της Αγίας Σοφίας σε Κοίμηση της Θεοτόκου από ένα ψέμα. Κατά το 17ο αιώνα είχε έρθει διαταγή όλοι οι ναοί της Αγίας Σοφίας να μετατραπούν σε τζαμιά, και για το λόγο αυτό οι υπεύθυνοι του ναού είπαν ψέματα ότι ο ναός είναι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κάτι το οποίο έμεινε τελικά. Το ναό θα τον βρείτε στη συνοικία Βαρόσι, ανάμεσα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και το Παρθεναγωγείο.

Στο Γενί Τζαμί

Το Γενί Τζαμί είναι το μοναδικό τέμενος που διασώζεται στην Έδεσσα, τα υπόλοιπα έχουν καταστραφεί. Χτίστηκε το 1904 με έξοδα του Πασά Χασάν Φεχμί και τότε ήταν το έκτο τέμενος της πόλης. Το 1937 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, το 1942 συγκεκριμένα, έγινε μουσείο και σήμερα είναι χώρος φύλαξης αρχαιολογικών ευρημάτων. Αρχιτεκτονικά είναι επηρεασμένο από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική, και πιο συγκεκριμένα από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης.

Ανακαλύψτε τα αρχοντικά του Βαροσίου

Η συνοικία Βαρόσι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Είναι μία από τις ιστορικότερες περιοχές της, καθώς είναι μία από τις τρεις γειτονιές χριστιανών στην τουρκοκρατούμενη, τότε, Έδεσσα η οποία κρατά το χαρακτήρα της και τη μακεδονική αρχιτεκτονική της. Δημιουργήθηκε στο χώρο της αρχαία ακρόπολης της πόλης μετά το 1389 και την άλωση της Έδεσσας. Το 1944 καταστράφηκε από τους Γερμανούς, γιατί λόγω της θέσης της συνοικίας, τα σπίτια χρησιμοποιούνταν από τους αντιστασιακούς λόγω της εύκολης πρόσβασης στον κάμπο και τη διαφυγή τους. Μεγάλο μέρος των κτιρίων έχουν αναστηλωθεί κάνοντας το Βαρόσι να αποκτήσει το παλιό του, ιδιαίτερο χρώμα.

Απολαύστε τη θέα από τον Ψηλό Βράχο

Στην άκρη της συνοικίας Βαρόσι βρίσκεται η περιοχή Ψηλός Βράχος με καταπληκτική θέα τις χρωματιστές κοιλάδες της Έδεσσας και της Πέλλας. Εύκολα μπορεί να διακρίνει κανείς τις πλαγιές του Βερμίου και τα γύρω χωριά ενώ υπάρχει πανοραμική θέα της Αρχαίας Πόλης και της Μονής της Αγ.Τριάδας. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται σε περίοπτη θέση το Μητροπολιτικό Μέγαρο και ο συνεδριακός της χώρος.

Η περιοχή κάηκε το 1944 απο τους Γερμανούς (Ναζί) και εργασίες ανάπλασης έγιναν την δεκαετία του ’60

Tip: Όταν ο καιρός είναι καθαρός διακρίνει κανείς την κορυφή του όρους Άθωνα που είναι χαρακτηριστική για την τριγωνική της μορφή.

2. Τι να φάτε στην Έδεσσα

Τσουμπλέκι (μελιτζάνα με μοσχαράκι στο πήλινο), κουκουλωτό (χοιρινό με πιπεριές ή δαμάσκηνα, πράσα και τυρί), πιπεριές τσούσκες  με ελαφριά καυτερή γεύση και κιτρινοπράσινο χρώμα, τυρί μπάτσο (ημίσκληρο). Για το τέλος κρατήστε λίγο χώρο για λικέρ από τα περίφημα κεράσια Βοδενών. Όσον αφορά τα γλυκά, θα βρείτε οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε φτιαγμένο με κεράσια αλλά και πολλά σιροπιαστά, καθώς και το δανεικό από τη γειτονική Ημαθία ραβανί.

πληροφορίες από taxidologio.gr