Φλώρινα: Μαγικό, χειμερινό ταξίδι στην πιο “παγωμένη” περιοχή της Ελλάδας

472

Βόλτα σε δάση οξιάς γεμάτα μανιτάρια, παιχνίδια με το χιόνι πλάι σε εντυπωσιακά αρχοντικά, περίπατος πλάι στον παγωμένο Σακουλέβα!

Αυτά και πολλά ακόμη καθιστούν την Φλώρινα ιδανική πρόταση για ορεινές εξορμήσεις. Σε απόσταση αναπνοής από τις Πρέσπες, το Αμύνταιο και το Νυμφαίο, σας καλεί να την εξερευνήσετε. Περπατήστε στις όχθες του ποταμού Σακουλέβα, και νιώστε τη νοσταλγία στην παλιά αγορά. Στη Φλώρινα με τους 15.000 κατοίκους, θα βρείτε άριστες υποδομές και άφθονες επιλογές για φαγητό και διασκέδαση, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει την ιδανική βάση για εξορμήσεις στις γύρω περιοχές.

Και μη ξεχνάτε! Εάν σχεδιάζετε να πραγματοποιήσετε αυτό το roadtrip με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η ΔΕΗ blue σας προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης. Με πάνω από 480 σημεία φόρτισης συνολικά, διαθέτει το πιο εκτεταμένο γεωγραφικά δίκτυο δημοσίως προσβάσιμων σημείων φόρτισης συγκριτικά με όλους τους υπόλοιπους παρόχους και το σημαντικότερο, επενδύει σταδιακά και στην ενίσχυση του δικτύου ταχυφορτιστών που κρίνονται απαραίτητοι για την άμεση φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ανακαλύψτε τα σημεία φόρτισης ΔΕΗ blue για τη Φλώρινα ΕΔΩ

Τι να κάνετε/να δείτε στη Φλώρινα

Βόλτα στον Σακουλέβας

Το ποτάμι της Φλώρινας, ή Σακουλέβας, διαρρέει σχεδόν όλο το νομό Φλώρινας, ενώ περνάει και μέσα από την πόλη. Πηγάζει από το όρος Βαρνούντας, και περνώντας μέσα από την πόλη της Φλώρινας συνεχίζει στον κάμπο της Φλώρινας, εισέρχεται στο έδαφος της ΠΓΔΜ, ενώνεται με τον ποταμό Εριγώνα και μαζί μπαίνουν στον Αξιό. Έχει νερό κατά κύριο λόγο το χειμώνα, ενώ στερεύει το καλοκαίρι.

Το ποτάμι της Φλώρινας χιονισμένο

Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας

Άνοιξε το 1970 με στόχο την προβολή των ευρημάτων της περιοχής και την ανάδειξή τους. Υπάρχουν 4 αίθουσες στο ισόγειο και μία αίθουσα στον πρώτο όροφο. Υπάρχουν εκθέματα από τον προϊστορικό οικισμό της περιοχής του Αρμενοχωρίου. Υπάρχουν πληροφορίες για τη μορφολογία του εδάφους και τις διαφοροποιήσεις του, ενώ υπάρχουν εκθέματα γλυπτικής από τη ρωμαϊκή και ελληνιστική περίοδο. Υπάρχει επίσης ένα μικρό τμήμα αφιερωμένο στη βυζαντινή περίοδο της περιοχής.

Ελληνιστική Πόλη της Φλώρινας

Πάνω στο λόφο του Αγίου Παντελεήμονα στη Φλώρινα υπάρχει η αρχαία πόλη της Φλώρινας που οι ειδικοί τη χρονολογούν στην κλασσική και ελληνιστική περίοδο. Η πόλη ιδρύθηκε στα χρόνια του Φιλίππου Β’. Έχουν ανακαλυφθεί τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα με κάθετους δρόμους. Κάθε οικοδομικό τετράγωνο έχει από 4 με 5 σπίτια, όπου μέσα βρέθηκαν εστίες παρασκευής φαγητού και σε ορισμένα από αυτά πάγκοι επεξεργασίας μετάλλου και ή κατασκευής κεραμικών ειδών. Η πόλη φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε βίαια, πιθανόν, μετά από κάποια επίθεση. Τα σημαντικότερα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Φλώρινας.

Χειμερινή εξόρμηση χωρίς χιονοδρομικό δεν γίνεται…

Το χιονοδρομικό κέντρο Βίγλας-Πισοδερίου είναι ένα από τα παλαιότερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, καθώς ο πρώτος αναβατήρας στήθηκε το 1967. Το υψόμετρό του είναι από 1.650μ. έως 1.970μ.. Από την κορυφή μπορείτε να απολαύσετε την εξαιρετική θέα των Πρεσπών. Διαθέτει 10 πίστες, 5 αναβατήρες και ένα από τα ομορφότερα σαλέ όπου μπορείτε να απολαύσετε ζεστά ροφήματα, ποτό και γεύμα. Το περιβάλλον του χιονοδρομικού κέντρου είναι εξαιρετικό, καθώς οι διαδρομές περνούν ανάμεσα από οξιές, κάνοντας την εμπειρία της κατάβασης εξαιρετική.

Πρέσπες

Χωρίζονται σε μεγάλη και μικρή Πρέσπα και ενώνουν τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Η Μεγάλη Πρέσπα καλύπτει μία έκταση 288 τετραγωνικών χιλιομέτρων, έχει μέγιστο βάθος τα 50 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 853 μέτρων. Μάλιστα, λόγω υπόγειων διαδρομών, τροφοδοτεί νερό τη λίμνη Αχρίδα. Η Μικρή Πρέσπα βρίσκεται λίγο πιο ψηλά, σε υψόμετρο 857 μέτρων. Στις Πρέσπες ζουν 40 είδη θηλαστικών, 260 είδη πτηνών, 11 αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ψαριών, ενώ στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων.

Στη Μικρή Πρέσπα θα βρείτε το νησί του Αγίου Αχιλλείου, με πολλούς βυζαντινούς ναούς και 21 μόνιμους κατοίκους (απογραφή 2011). Στα χωριά στις όχθες των λιμνών θα βρείτε ξενώνες και εστιατόρια με ψάρια από τη λίμνη.

Επίσης, στους Ψαράδες, στο ψαροχώρι με τους φιλόξενους κατοίκους, θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε βαρκάδα. Οι ψαράδες του χωριού θα σου κάνουν μιας πρώτης τάξεως ξενάγηση στη λίμνη. Κάνοντας βαρκάδα θα δείτε και τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες που βρίσκονται πάνω στους βράχους.

Ο Άγιος Γερμανός αποτελούσε το κεφαλοχώρι των Πρεσπών και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων σχεδόν πάνω στα σύνορα με την πΓΔΜ. Πρόκειται ίσως για το πιο τουριστικό χωριό της περιοχής που αξίζει να γνωρίσετε από κοντά.

Νύμφαιο

Ο διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός του Νυμφαίου, σε υψόμετρο 1.350μ. στο ανατολικό Βίτσι του Νομού Φλώρινας, βρίσκεται σε ένα τοπίο που κόβει την ανάσα. Από εκεί θα έχετε την ευκαιρία να αγναντεύσετε κάθε άκρη του χωριού, καθώς και το γύρω γεωφυσικό τοπίο με τις πλατιές λίμνες, όπως η Βεγορίτιδα, και τα καταπράσινα λιβάδια.  Ιδανικό για ξεκούραστες βόλτες στα πεζοδρομημένα πλακόστρωτα δρομάκια του. Χαρακτηριστικότερη εικόνα στο χωριό, το τοξωτό ξύλινο γεφυράκι που ενώνει δύο από τα εντυπωσιακότερα αρχοντικά του χωριού. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το καταφύγιο του Αρκτούρου!

Αμύνταιο

Είναι ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος του Nομού, σε απόσταση 36 χιλιομέτρων από τη Φλώρινα και είναι γνωστό για τα εξαιρετικά κρασιά του. Κοντά στην κεντρική πλατεία θα εντοπίσουμε δύο παλιά βαγόνια του ΟΣΕ. Αυτά έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ούτως ώστε να λειτουργούν τρόπον τινά ως Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών από τη δραστήρια Εταιρία Οικοτουρισμού Βιτσίου. Παρέχεται δωρεάν ενημερωτικό υλικό για όλη την περιοχή. Αξίζει επίσης και μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, που φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου.

πληροφορίες από taxidologio.gr