Φιτούρα: Εσείς γνωρίζετε το παραδοσιακό γλυκό της Ζακύνθου;

256

Μοιάζει λίγο με σιμιγδαλένιο Χαλβά και αυτό γιατί φτιάχνεται με χονδρό Σιμιγδάλι. Η Φιτούρα είναι χαρακτηριστική στις γιορτές και πανηγύρια της Ζακύνθου, ειδικά τον Δεκαπενταύγουστο και σε άλλα τοπικά πανηγύρια. Συχνά την πουλούν σε υπαίθριους πάγκους σε πλατείες, μαζί με λουκουμάδες.

Θεωρείται ένα από τα πιο αυθεντικά ζακυνθινά γλυκά, και έχει έντονα τοπικό χαρακτήρα – δηλαδή δεν συναντάται με αυτή τη μορφή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Δείτε τη συνταγή:

Συστατικά

  • 1400 γρ. νερό
  • 10 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 500 γρ. σιμιγδάλι, χοντρό
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. ανθόνερο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 400 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και να πάρει το μείγμα μια βράση.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να σπάσουν τυχόν γρομπαλάκια στο μείγμα.
  • Βάζουμε το βούτυρο, το ανθόνερο, αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα ταψί 25×32 εκ. και καλύπτουμε με μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα. Μεταφέρουμε στο ψυγείο για 6-12 ώρες.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  • Ξεφορμάρουμε την κρέμα από το ταψί και κόβουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας.
  • Βάζουμε στο καυτό τηγάνι και τηγανίζουμε σε δόσεις για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και γίνουν τραγανά.
  • Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Αν θέλετε να γευτείτε από κοντά το υπέροχο γλυκό της Ζακύνθου, η Levante Ferries σας περιμένει να σας ταξιδέψει με τα υπερσύγχρονα πλοία της για να απολαύσετε την πλούσια γαστρονομία του νησιού με φόντο τις ομορφιές του τόπου!

(συνταγή από akispetretzikis.com)