Φαλάφελ: Η λιχουδιά που σας στέλνει… Αίγυπτο

37.835

Πρόκειται για φαγητό του δρόμου που σε όλες τις χώρες της Ανατολής το τρώνε κυρίως για πρωινό και το συνοδεύουν με μαύρο τσάι. Το φαλάφελ ξεκίνησε ως φαγητό του φτωχού για την περίοδο της νηστείας. Τώρα το τιμούν ως ορεκτικό σε όλα τα πλούσια τραπέζια.

Το λιβανέζικο και το συριακό φαλάφελ γίνεται αποκλειστικά από ρεβίθια και μπαχαρικά, είναι αφράτο και έχει χρυσαφί χρώμα, το αιγυπτιακό από κουκιά και είναι σκουρόχρωμο, ενώ μέσα στην πίτα προσθέτουν μελιτζάνες, κολοκύθια, πατάτες τηγανητές και τουρσί.

Η λέξη «φαλάφελ» χρησιμοποιείται στη Συρία, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη. «Τααμία» το λένε στην Αίγυπτο και «μπάκια» στην Υεμένη και στο Ομάν. Σε όλη την Ανατολή σερβίρουν το φαλάφελ με τουρσιά και απαραίτητα τουρσί ρέβα – χωρίς τουρσί ρέβα φαλάφελ δεν γίνεται. Η συνταγή που ακολουθεί είναι από την Ιερουσαλήμ, όπου συνηθίζουν να σερβίρουν το φαλάφελ μαζί με κουλούρι πασπαλισμένο με σουσάμι.

(συνταγή από akispetretzikis.gr)

Συστατικά

Για τα φαλάφελ

250 γρ. ρεβίθια
2 σκ. σκόρδο
70-80 γρ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. κύμινο
ξύσμα λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
χυμό λεμονιού, από 1-2 λεμόνια
1/2 ματσάκι κόλιανδρο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
σπορέλαιο, για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι

Για τη σαλάτα coleslaw

1 καρότο
1/4 λάχανο, κόκκινο
1/4 λάχανο, λευκό
1-2 κλ. σέλερι
1/2 μήλο πράσινο
1/2 ματσάκι κόλιανδρο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
50 γρ. ξίδι, λευκό
αλάτι
πιπέρι
100 γρ. σπιτική μαγιονέζα

Για το σερβίρισμα

4 αραβικές πίτες

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα φαλάφελ

Σε ένα μπολ με κρύο νερό προσθέτουμε 1 πρέζα αλάτι και βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν για 6 ώρες.

Όταν είναι έτοιμα και έχουν διπλασιαστεί σε όγκο, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό. Μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά και βράζουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά ώστε να φύγει η υγρασία.

Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα ρεβίθια, τα σκόρδα, το ελαιόλαδο, το κύμινο, το ξύσμα και τον χυμό από τα λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε πολύ καλά για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και γίνει πουρές. Μεταφέρουμε σε μπολ.

Ψιλοκόβουμε τα φύλλα από τον μαϊντανό και τον κόλιανδρο και τα βάζουμε στο μπολ (Κρατάμε τα κοτσάνια τους για τη σαλάτα).

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη 5-10 λεπτά να κρυώσει το μείγμα.

Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και γεμίζουμε 2 εκ. σπορέλαιο. Περιμένουμε να φτάσει στους 160ο C.

Παίρνουμε με τα χέρια μας λίγο από το μείγμα, πλάθουμε μπαλάκια και τα πιέζουμε ελαφρά με τα χέρια μας ώστε να γίνουν λίγο πεπλατυσμένα.

Τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τη σαλάτα

Κόβουμε τα καρότα στη μέση κάθετα και στη συνέχεια τα κόβουμε σε πολύ λεπτά μισοφέγγαρα.

Κόβουμε το λευκό και το κόκκινο λάχανο, το σέλερι και το πράσινο μήλο σε πολύ λεπτές φέτες.

Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια από τον κόλιανδρο και τον μαϊντανό.

Τα βάζουμε όλα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξίδι, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και παράλληλα τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστα να βγάλουν τα ζουμιά τους.

Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ώστε να δέσουν τα λαχανικά μεταξύ τους.

Για τη σύνθεση

Παίρνουμε μία αραβική πίτα και βάζουμε 2 κ.σ. σαλάτα, 4 φαλάφελ και τυλίγουμε σε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.

Κλείνουμε τις άκρες από το αλουμινόχαρτο σαν καραμέλα.

Τα κόβουμε στη μέση με πριονωτό μαχαίρι και σερβίρουμε.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις 4 αραβικές πίτες.

Tip

Πριν τηγανίσουμε τα φαλάφελ θα πρέπει να έχουν κρυώσει καλά!

Λιγουρευτήκατε την αιγυπτιακή εκδοχή των φαλάφελ και θέλετε διακαώς να τη δοκιμάσετε; Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να αποκτήσετε μια καλύτερη επαφή με το πιάτο, είναι να κλείσετε ένα εισιτήριο μέσω της EgyptAir και με την πρώτη ευκαιρία να επισκεφτείτε το Κάϊρο!