Φακές Εγκλουβής: Μία Ελληνική υπερτροφή με καταγωγή τη Λευκάδα

769

Είναι οι πιο νόστιμες και περιζήτητες φακές της Ελλάδας και καλλιεργούνται στο πιο ορεινό χωριό της Λευκάδας, την Εγκλουβή όπου, εξαιτίας του μικροκλίματος, της βιολογικής καλλιέργειας και της συγκομιδής που γίνεται με τα χέρια, καταφέρνουν να παραδώσουν προϊόν άριστης ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας.

Η φακή Εγκλουβής είναι μοναδικό προϊόν παγκοσμίως. Για την μοναδικότητά της ως σπόρος έχει διακριθεί σε πολλές εκθέσεις και δείγμα της φυλάσσεται στον ΟΗΕ και στην Συρία στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας για Ξηρές Περιοχές.

Η παραγωγή της χάνεται στα βάθη των αιώνων και ο σπόρος είναι αναλλοίωτος. Καλλιεργείται με τον ίδιο τρόπο από γενιά σε γενιά και δεν χρησιμοποιούνται κανενός είδους χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα κατά την διάρκεια της παραγωγής.

Η φακή Εγκλουβής μαγειρεύεται σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή και ξεχωρίζει για την μοναδική της γεύση και υφή.

Το χωριό Εγκλουβή

Είναι το ορεινότερο χωριό της Λευκάδας και ένα από τα αρχαιότερα του νησιού. Δεσπόζει ακριβώς στο κέντρο της νήσου και είναι το μεγαλύτερο σε έκταση. Η ονομασία του οφείλεται στην τοποθεσία του χωριού, καθώς είναι περιτριγυρισμένο από βουνά (εγκλωβισμένο).

Οι εργατικότατοι κάτοικοί του από γενιά σε γενιά, ασχολούνται με την καλλιέργεια της μοναδικής για την γεύση και θρεπτικής αξίας της φακής στο οροπέδιο του χωριού Βουνί σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Κάθε χρόνο στις στην “Γιορτή της Φακής Εγκλουβής”, το χωριό και οι φακοπαραγωγοί γιορτάζουν και προσφέρουν δωρεάν μαγειρεμένο τον πολύτιμο θησαυρό τους στους επισκέπτες του οροπεδίου.

Το οροπέδιο της Εγκλουβής περιλαμβάνεται στον κατάλογο του FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών) ως μια από τις 5 προστατευόμενες περιοχές μοναδικού αισθητικού – φυσικού και πολιτιστικού κάλλους της Ελλάδος.

Παραδοσιακή συνταγή για φακές Εγκλουβής

Υλικά

  • 500 γραμμάρια φακές Εγκλουβής (6 πιάτα)
  • 5 σκελίδες σκόρδου καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι χοντρό (ή κανονικό)
  • 1 κλωνάρι ρίγανης
  • μεταλλικό νερό κατά προτίμηση

χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά

χρόνος εκτέλεσης-βράσιμο: 30 έως 35 λεπτά

Βήματα

Καθαρίζουμε τις φακές από τυχόν πετραδάκια.

Τις πλένουμε, κατόπιν τις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Μόλις πάρουν 2-3 βράσεις συμπληρώνουμε κρύο νερό και τις σουρώνουμε.

Ξαναβάζουμε τις φακές στην κατσαρόλα με κρύο νερό που να τις σκεπάζει έως και 2 δάχτυλα πιο πάνω και προσθέτουμε το σκόρδο.

Αφού βράσουν και πιουν το νερό τις “γιαχνίζουμε”, δηλαδή ρίχνουμε το ελαιόλαδο ενώ παράλληλα τις τρίβουμε με την ξύλινη κουτάλα στα τοιχώματα της κατσαρόλας για να λιώσουν.

Γιαχνίζουμε για 10-15 λεπτά σε σιγανή φωτιά και ανακατεύοντας προσθέτουμε λίγο νερό (αναλόγως με το πόσο αραιές τις θέλουμε), το χοντρό αλάτι και το κλωνάρι της ρίγανης.

Τις αφήνουμε μέχρι να χυλώσουν και αφαιρούμε την ρίγανη μόλις αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά. Όταν κρυώσει η φακή είναι πηχτή σαν κρέμα και σερβίρεται με την προσθήκη από πάνω και κατά προτίμηση, λίγο ωμού ελαιόλαδου ή και ξύδι.

Οι εγκλουβησάνοι συνηθίζουν να συνοδεύουν την φακή με ξερό κρεμμύδι που βοηθάει την απορρόφηση του σιδήρου της φακής από τον οργανισμό, με σαρδέλες και ελιές.