Επιτέλους γίνεται πράξη: Χαμηλότερα κτήρια γύρω από την Ακρόπολη!

286

Ένα πάγιο αίτημα των ανθρώπων του πολιτισμού και του περιβάλλοντος ικανοποιήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος προχωρά στον επανακαθορισμό των όρων δόμησης στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Συγκεκριμένα η εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ είναι το επιτρεπόμενο ύψος να μειωθεί στα 21 μέτρα, δηλαδή κατά τρεις όροφους ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος πάλι μειώνεται στα 24 μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι με τη σημερινή νομοθεσία τα ύψη των κτηρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι τα 32 ή και περισσότερα μέτρα. Ήδη, υπάρχουν κτήρια που φθάνουν τα 25, 27 ή και 32 μέτρα.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο, το νέο όριο προφανώς θα αφορά τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν θα αφορά αναδρομικά υφιστάμενα κτίρια.

«Η Ακρόπολη είναι η ψυχή μας, το σύμβολο της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Αυτό διαφυλάττουμε με τη σημερινή μας εισήγηση στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ», δήλωσε την Πέμπτη ο κ. Χατζηδάκης. «Προσωπικά, είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που από αυτή τη θέση πολιτικής ευθύνης εισηγούμαι η Ακρόπολη να παραμείνει ψηλά, στο ύψος της». Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος «είναι γενναία γιατί θέτει έπειτα από χρόνια, κανόνες που επιτρέπουν τη δόμηση και ανοίγουν δρόμους ανάπτυξης και επενδύσεων, με σεβασμό στο μνημείο-σύμβολο της χώρας σε όλο τον πλανήτη και με γνώμονα την ισορροπημένη οικοδομική δραστηριότητα», σχολίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), η οποία είχε διαχρονικά τεθεί επικεφαλής στις προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος χώρου της Ακρόπολης, χαιρέτισε την ανακοίνωση του κ. Χατζηδάκη, επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη να αλλάξουν όχι μόνο οι όροι δόμησης αλλά και η χρήσεις γης της περιοχής.

«Σε μια ιστορική μέρα για την Αθήνα, δίνεται τέλος στην καθυστέρηση της διοίκησης να προστατεύσει με σαφή και οριστικό τρόπο το μνημείο της Ακρόπολης, παρότι έχουν παρέλθει 16 χρόνια (2004) μετά την κήρυξη της περιοχής Μακρυγιάννη γύρω από την Ακρόπολη ως αρχαιολογικού χώρου και 52 χρόνια (1968) από το πρώτο πόρισμα-καταπέλτη της UNESCO», αναφέρει η ΕΛΛΕΤ.
Με αφορμή τους νέους δόμησης γύρω από την Ακρόπολη το υπουργείο στοχεύει να δοθούν κίνητρα προκειμένου εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά γύρω από την περιοχή να ανακαινιστούν προκειμένου να γίνουν σύγχρονα ξενοδοχεία ή κατοικίες. Άλλωστε είναι προτιμότερο να αξιοποιούμε τον ήδη υπάρχοντα κτιριακό μας πλούτο παρά να δημιουργούμε νέα, υψηλότερα κτήρια που προσβάλουν την θέαση του Μνημείου της Ακρόπολης.