Ελλάδα και Σερβία συμμαχούν για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας

59

Με οδηγό την Ιπποκρατική Σκέψη, Ελλάδα και Σερβία συμμαχούν για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας. Το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο, η Περιφέρεια Αττικής και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του  Βελιγραδίου διοργάνωσαν συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στο Βελιγράδι με τίτλο «Ιπποκρατικές Αξίες και Ιατρική».

Τοποθετήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, η προτομή του Ιπποκράτη, η οποία είναι δωρεά του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών και φυτεύτηκε στο προαύλιο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, ένας πλάτανος, σε μια συμβολική κίνηση, καθώς κάτω από έναν πλάτανο ο Ιπποκράτης δίδασκε τους μαθητές του στην Κω.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου και του προέδρου του Γ. Πατούλη, η οποία ξεκίνησε με την πρώτη τοποθέτηση της προτομής του Ιπποκράτη στην Ιατρική Σχολή της Λάρισας, όπου δίδαξε και πέθανε ο Ιπποκράτης και θα πραγματοποιηθεί σε 35 Ιατρικές Σχολές σε όλο τον κόσμο.

Προώθηση του Ιπποκράτειου πνεύματος

Στο επίκεντρο της ομιλίας του Περιφερειάρχη Αττικής και προέδρου του ΙΣΑ και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γ. Πατούλη ήταν η προώθηση του Ιπποκράτειου πνεύματος και οι δυναμικές προοπτικές που έχει η ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, τις οποίες προσδιόρισε στη βάση της σπουδαίας κληρονομιάς που άφησε στη χώρα μας η Ιπποκρατική ιατρική σκέψη.
Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του ο κ. Πατούλης μετέφερε την οδύνη και τη θλίψη των Ελλήνων ιατρών για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την απώλεια ζωών.

Βρισκόμαστε  σήμερα, στην φιλόξενη Σερβία, για να μεταγγίσουμε σε εσάς, τους διακεκριμένους Σέρβους συναδέλφους, την πίστη μας στην αξία της συγκριτικής   Ιατρικής γνώσης της αρχαιότητας και της σύγχρονης επιστήμης. Ώστε να δυναμώσουμε από κοινού τις προσπάθειές  μας για την προώθηση του τουρισμού, του Τουρισμού Υγείας και Ευεξίας, του συνεδριακού τουρισμού, στις χώρες μας, την Σερβία και την Ελλάδα“, τόνισε ο κ. Πατούλης.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά  στη σημασία ενίσχυσης του Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα, καθώς και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας, κάνοντας  λόγο για έναν ανερχόμενο κλάδο της οικονομίας. Υπογράμμισε πως μέσω του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας έχει ξεκινήσει συνεργασία με χώρες της Βαλκανικής, όπως η Ρουμάνια, αλλά και η Αλβανία, αλλά και με χώρες όπως η Κίνα.

Τέλος ανέλυσε τους στόχους του Παγκόσμιου Ιπποκρατικού Ινστιτούτου Ιατρών μεταξύ των οποίων είναι: η δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιπποκρατικής Ιατρικής Φιλοσοφίας, η διασύνδεση των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο με την Iπποκράτεια ιατρική φιλοσοφία και ηθική και η ανάπτυξη και υλοποίηση δραστηριοτήτων, που άπτονται της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην Ιπποκρατική Ιατρική.

Ο Α΄ αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών Κωνσταντίνος Πάντος ανέφερε ότι σκοπός των εκδηλώσεων που έχει ξεκινήσει το Ινστιτούτο είναι η ανάδειξη του Ιπποκράτη στα Πανεπιστήμια του εξωτερικού και τελικό στόχο “τον Αυθεντικό Όρκο του Ιπποκράτη στην Κω για όλους τους Ιατρούς του Κόσμου”.

Στο Συνέδριο που τελούσε υπό την αιγίδα του Πρίγκιπα της Σερβίας Αλέξανδρου και της Πριγκίπισσας Αικατερίνης, παραβρέθηκε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι Κ. Ράπτη, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας και τις εργασίες παρακολούθησαν φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου καθηγητής Lazar Davidovic, το μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου του Παλατιού Dr. Aleksandar Ljubic, οι αντιπρόεδροι του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ν. Παπαντωνίου, Κ. Κουσκούκης και Κ. Πάντος, ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας Αθ. Γιαννούκας, ο αν. πρόεδρος του τμήματος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ι. Τσούγκος, ο γ. γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Α. Πολυδώρου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Α. Καλάνγκος και πολλοί καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ