Ελλάδα και Κύπρος συμπράττουν στον τομέα του πολιτισμού

Η Αφροδίτη της Κύπρου, μαρμάρινο άγαλμα που χρονολογείται στον 1ο αι. π.Χ.
28

Μια νέα εποχή στις σχέσεις πολιτιστικής συνεργασίας και ανάπτυξης Ελλάδας – Κύπρου, εισάγει η ίδρυση αυτοτελούς Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου. Το κοινό πλαίσιο των προτεραιοτήτων και δράσεων στον τομέα του πολιτισμού καθόρισαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη, και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Κύπρου Γιάννης Τουμαζής, στην πρώτη συνάντηση εργασίας των δύο αντιπροσωπειών στο Υφυπουργείο Πολιτισμού στη Λευκωσία.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση να εργαστούν συστηματικά στη βάση ενός οργανωμένου πλαισίου συνεργασίας που θα επιτρέψει την περαιτέρω πολιτιστική προσέγγιση και ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την εμβάθυνση σε νέα πεδία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Κοινός στόχος είναι η ανάδειξη της ελληνικότητας ως αυταπόδεικτου στοιχείου της ταυτότητας των δύο χωρών, αλλά και των αμοιβαία επωφελών προοπτικών που προσφέρει μια κοινή πολιτιστική στρατηγική.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται: οι συμπράξεις στους τομείς σύγχρονου πολιτισμού, η σύνδεση πολιτιστικής κληρονομιάς και σύγχρονης δημιουργίας, η αναβίωση των παραδοσιακών τεχνών και η σύνδεσή τους με την παραγωγική διαδικασία, η ενδυνάμωση των πολιτιστικών ανταλλαγών, η ενίσχυση των συνεργασιών με ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, η κοινή στόχευση σε επίπεδο πολιτιστικής διπλωματίας και προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, η δημιουργία δικτύου πολιτιστικών διαδρομών στην Κύπρο και η συμμετοχή της σε πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, η μεταφορά τεχνογνωσίας σε επίπεδο ψηφιακής χαρτογράφησης των πολιτιστικών αγαθών, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον πολιτισμό, η ενδυνάμωση της θέσης της Κύπρου στους διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη «Η έναρξη αυτής της νέας εποχής πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου εγκαινιάζεται εδώ στη Λευκωσία με την εκπροσώπηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας ως της πρώτης αντιπροσωπείας που επισκέπτεται το νεοσύστατο Υφυπουργείο. Θα είμαστε αρωγός στην προσπάθεια αυτή που ξεκινά με μια πρώτη διερεύνηση των πεδίων πολιτιστικής συνεργασίας. Σύντομα θα λάβει πιο δομημένο χαρακτήρα στη βάση ενός γενικού πλαισίου αρχών και δράσεων. Η γεωπολιτική θέση της Κύπρου της επιτρέπει να αναδειχθεί σε  κόμβο πολιτισμού στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μια προοπτική που θα της προσδώσει πολλαπλά προστιθέμενη αξία».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής δήλωσε: «Ως νεοσύστατο Υφυπουργείου Πολιτισμού έχουμε ξεκινήσει δυναμικά και θέλουμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας στο πλευρό μας, προκειμένου μαζί να προχωρήσουμε σε συνέργειες που θα αναδείξουν την κοινή μας πολιτιστική ταυτότητα και ιστορία και θα ενδυναμώσουν την πολιτιστική παρουσία της Κύπρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Βασική μας επιδίωξη είναι, μέσα από την εξωστρέφεια και μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, να καταστήσουμε την Κύπρο κόμβο πολιτιστικής δημιουργίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διευκολύνοντας τη συνεχή ροή ιδεών, ανθρώπων και πολιτιστικών αγαθών στη λεκάνη της Μεσογείου».

Νωρίτερα, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, συνοδευόμενη από τον Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή και τον Πρέσβη της Ελλάδας Γιάννη Παπαμελετίου, συναντήθηκε με την Πρώτη Κυρία, Άντρη Αναστασιάδου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου Γιάννη Καρούσο, και τον Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή, επισκέφθηκε το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία που φιλοξενεί μια πλούσια σε αριθμό και περιεχόμενο συλλογή αρχαιολογικών εκθεμάτων.

Την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στην επίσκεψή της συνοδεύει ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Γιάννης Παπαμελετίου και συνεργάτες της. Τον Υφυπουργό Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή, συνοδεύουν η Αν. Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Αθηνά Μιχαηλίδου και συνεργάτες.

Α. Αναστασιάδου, Λ. Μενδώνη, Γ. Τουμαζής, Γ. Παπαμελετίου