Έλ. Ράπτη: Θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης

12

Τα εργαλεία που επιστρατεύει το αρμόδιο υπουργείο για την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στη χώρα μας, τις σχετικές εμπειρίες δήμων στον τομέα αυτό, καθώς και το φλέγον ζήτημα της ανάγκης κατάλληλων υποδομών ανέλυσαν οι συμμετέχοντες στη θεματική συζήτηση με τίτλο «Πράσινος Τουρισμός και εναλλακτικές μορφές Τουρισμού στην Ελλάδα», κατά την πρώτη ημέρα του Attica Green Expo 2024 που πραγματοποιείται μέχρι και το Σάββατο 1η Ιουνίου στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Π. Φάληρο.

Η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, στην τοποθέτησή της τόνισε ότι «πρώτος στόχος είναι η προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών πέρα από τους μήνες της τουριστικής αιχμής», ενώ απαρίθμησε τα «εργαλεία» που επιστρατεύονται προς αυτήν την κατεύθυνση όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού με τη συμμετοχή 13 περιφερειαρχών που αποτελεί κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο στην Υπουργό Τουρισμού και συστάθηκε πρόσφατα, η προσπάθεια της διάχυσης της Εθνικής Στρατηγικής σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς και το Εθνικό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Αναφέρθηκε επίσης στην σχετική πρόσκληση που έχει αποστείλει σε όλες τις μεσογειακές χώρες η υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η κ. Ράπτη υπογράμμισε ότι και μέσω και του ψηφιακού μετασχηματισμού «για πρώτη φορά έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε το υπουργείο να διαθέτει όλα τα απαραίτητα δεδομένα για ανάπτυξη καλύτερης πολιτικής».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε λεπτομερώς στην χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης των θεματικών μορφών τουρισμού όπως ο πολιτιστικός τουρισμός, ο προσκυνηματικός τουρισμός, ο αγροτουρισμός, ο γαστρονομικός τουρισμός, ο οινοτουρισμός κ.ά.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο ορεινός τουρισμός θα τροφοδοτηθεί με 59 εκατομμύρια ευρώ που θα πάνε σε βελτίωση των χιονοδρομικών κέντρων και στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας θα «αναζωογονηθεί» με 22 εκατομμύρια ευρώ, για τη δημιουργία και ανακαίνιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων αλλά και για την εκπόνηση μελετών για την ανάπτυξη τουρισμού τρίτης ηλικίας.

Δέκα εκατομμύρια ευρώ θα δρομολογηθούν σε δράσεις για τον αγροτουρισμό και τον γαστρονομικό τουρισμό, οκτώ εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στον καταδυτικό τουρισμό για δημιουργία και βελτίωση υφιστάμενων καταδυτικών πάρκων και άλλες σχετικές δράσεις.

«Αναδεικνύουμε κρυμμένους θησαυρούς και θέλουμε να καταστήσουμε τη χώρα μας πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», κατέληξε η υφυπουργός.

Η πράσινη ταυτότητα αυξάνει τον τουρισμό

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που συντόνισε η δημοσιογράφος της Βουλή TV, Κέλλυ Κοντογεώργη, ο δήμαρχος Χάλκης Ευάγγελος Φραγκάκης, κατέθεσε την εμπειρία του ως από το δικό του νησί που είναι το πρώτο GR Eco island της χώρας.

«Το πρότζεκτ το δικό μας είναι ήδη ολοκληρωμένο. Έχει ολοκληρωθεί στο 100% και απολαμβάνουμε τα οφέλη της πράσινης μετάβασης. Όσον αφορά τον τουρισμό επειδή αυτό μας έδωσε μια ταυτότητα έχουμε μια τεράστια αύξηση των ροών λόγω της αναγνωσιμότητας του νησιού σε επίπεδο Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε δε την ανάγκη «να προσέξουμε το περιβαλλοντικό και το αρχιτεκτονικό αποτύπωμά μας. Να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των τόπων μας», ενώ υπογράμμισε ιδιαίτερα την πρόκληση που αποτελεί για την τοπική αυτοδιοίκηση η ανταπόκριση των υποδομών στην πληθώρα των επισκεπτών.
«Καλούμαστε να δώσουμε νερό ή να διαχειριστούμε λύματα εκατομμυρίων ανθρώπων την τουριστική περίοδο. Είναι μεγάλη και σύνθετη συζήτηση και δύσκολη αποστολή για την τοπική αυτοδιοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μετάβαση ο κ. Φραγκάκης τόνισε ότι εδώ και 20 μέρες έχει τεθεί σε λειτουργία μια «καινοτόμα και αισιόδοξη εφαρμογή» για το κινητό, το Ηalki On και το Halki Pass, μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τον προορισμό, ενώ δίνει στον επισκέπτη και τη δυνατότητα να συμμετέχει με προτάσεις σε βελτιώσεις της τουριστικής εμπειρίας.

«Η τεχνολογία αν μπορέσουμε να την αναλύσουμε όπως της αρμόζει, θα μας βελτιώσει τις ζωές μας. Χρειαζόμαστε πια μόνο το κινητό μας. Είναι ένα best practice που μπορεί να υιοθετηθεί και από ένα μεγαλύτερο νησί. Ας ξεκινήσουμε από τους μικρούς τόπους να δούμε τα αποτελέσματα», κατέληξε ο δήμαρχος Χάλκης.

«Χωρίς υποδομές δεν υπάρχει τουρισμός» 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πάργας, Νικόλαος Ζαχαριάς, είπε ότι πρέπει να τονιστούν τα πλεονεκτήματα κάθε δήμου ξεχωριστά αλλά και της Ελλάδας ως συνόλου.

«Είμαστε αναγκασμένοι να μπούμε στη συζήτηση για το ποιον τουρισμό θέλουμε. Εμείς έχουμε εμπειρία τουρισμού από την δεκαετία του 1960 όταν ήρθαν οι πρώτοι Γάλλοι επισκέπτες. Τώρα περνάμε στη λογική των εναλλακτικών μορφών τουρισμού», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στην ανάδειξη τουΝεκρομαντείου, στον Ποταμό Αχέροντα και στην προσπάθεια για περιπατητικές διαδρομές.

Χαιρέτισε δε την προσπάθεια που γίνεται από το υπουργείο στο τεράστιο παραλιακό τόξο της Ηπείρου για τις χρήσεις γης τονίζοντας ότι τουρισμός και περιβάλλον είναι άμεσα συνδεδεμένα και στόχος της Πάργας είναι να αποτελεί έναν αειφόρο πράσινο δήμο.

Με αριθμούς ανέδειξε την κυριολεκτικά πράσινη διάσταση του δήμου του και ο δήμαρχος Τροιζηνίας, Αναστάσιος Μούγιος που τόνισε ότι στην συνολική επιφάνεια 250 τ.χλμ. που καλύπτει, τα 57 τ.χλμ. είναι δάσος, τα 38 τ.χλμ. καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τα 3 τ.χλμ. βοσκότοποι και τα 3 τ.χλμ. δομικός ιστός. Ο κ. Μούγιος αναφέρθηκε στην πληθώρα των ελκυστικών παραγόντων που προσφέρει η περιοχή του για τον επισκέπτη, όπως την Λουτρόπολη των Μεθάνων, το ηφαίστειό της με το χαραγμένο στην άμμο μονοπάτι που αποτελεί «μια εξαιρετική εμπειρία ανάβασης», την άγρια ομορφιά του Διαβολογέφυρου, μια χαράδρα με πλούσια βλάστηση και αιωνόβια δέντρα και την Λιμνοθάλασσα της Ψήφτας, έναν βιότοπο για τα μεταναστευτικά πουλιά.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας, Γιώργος Ντίνος τόνισε ότι «χωρίς υποδομές δεν υπάρχει τουρισμός» και παρέθεσε τα έργα που δρομολογεί ο δήμος για να κερδίσει το στοίχημα.

«Εκτελούμε έργα 80-85 εκατομμύρια ευρώ, δίνουμε 35 εκατομμύρια ευρώ για την αποχέτευση καθ’ όλο το μήκος των παραλίων του Δήμου Αιγιαλείας που εκτείνεται σε 60 χλμ.», είπε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στη δημοπράτηση μεγάλου διυλιστηρίου ύψους 22 εκατ. ευρώ που θα συμβάλει σημαντικά στην ποιότητα του νερού αλλά και στην δημοπράτηση εργοστασίου επεξεργασίας λυματολάσπης που αναμένεται να λειτουργήσει στις αρχές του 2025.

 

 

 

 

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ