Ειδικοί απαντούν: Να ακυρώσουμε ή όχι το χριστουγεννιάτικο ταξίδι σε Ευρώπη λόγω κρουσμάτων

135

Τα κρούσματα Covid εκτινάσσονται στα ύψη σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες – και μπορεί να έχουμε αμφιβολίες για τυχόν προ-χριστουγεννιάτικα ταξίδια που έχουμε προγραμματίσει.

Η Αυστρία έχει εισέλθει σε εθνικό lockdown αυτή την εβδομάδα, με τους ανθρώπους να επιτρέπεται να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για περιορισμένους λόγους, όπως η εργασία και η άσκηση.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία – ένας άλλος δημοφιλής χειμερινός προορισμός λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών της – παλεύει επίσης με αυξανόμενους αριθμούς (κρουσμάτων). Την Παρασκευή, ο Λόταρ Βίλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ της χώρας, κήρυξε «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο».

Αλλού στην Ευρώπη, χιλιάδες διαδηλωτές κατά του lockdown συγκεντρώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο – παρά τα αυξανόμενα κρούσματα – στην Ολλανδία, την Ελβετία και την Κροατία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανησυχεί ότι το τελευταίο ευρωπαϊκό κύμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίπου 450.000 επιπλέον θανάτους περίπου πριν από τον Φεβρουάριο, εάν δεν περιοριστεί.

Λοιπόν, πρέπει να ακυρώσουμε το ταξίδι μας στην Ευρώπη; Και αν προχωρήσουμε, τι είδους διακοπές μπορούμε να περιμένουμε όταν είμαστε εκεί;Τι συμβαίνει στους ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών;
Η Γερμανία ανέφερε ρεκόρ 52.826 μολύνσεων την Τετάρτη (17 Νοεμβρίου), που είναι το μεγαλύτερο άλμα σε κρούσματα Covid που έχει γνωρίσει η χώρα από την έναρξη της πανδημίας – και δεκαπλάσια αύξηση σε σχέση με (τον αριθμό των ρκυοσμάτων) πριν από λίγες εβδομάδες. Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Ο αριθμός των ασθενών με Covid στις μονάδες εντατικής θεραπείας της Γερμανίας είναι επίσης στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Η Γερμανία επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι, με εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφους να ζητούν πλέον απόδειξη εμβολιασμού.

Ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν ήδη κλείσει τις επιχειρήσεις τους, με τις εικόνες να δείχνουν κλειστούς πάγκους στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Μονάχου.

Το Βέλγιο αναφέρει περισσότερες από 10.000 νέες μολύνσεις κατά μέσο όρο κάθε μέρα, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται κατά 30% σε εβδομαδιαία βάση επίσης. Η χώρα επέβαλε εκ νέου περιορισμούς για την πανδημία πριν από τρεις εβδομάδες μετά από μια σύντομη παύση χωρίς μέτρα, αλλά τα ποσοστά μετάδοσης της Covid συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η Αυστρία έχει ανακοινώσει εθνικό lockdown, το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και μπορεί να διαρκέσει έως και 20 ημέρες. Το lockdown είχε προαναγγελθεί μόνο για μη εμβολιασμένους πολίτες, αλλά η αυστριακή κυβέρνηση επέλεξε στη συνέχεια να το επεκτείνει σε όλους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα αυξανόμενα κρούσματα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μολύνσεις στη Σλοβενία ήταν επίσης στο αποκορύφωμά τους, με 5.843 νέες μολύνσεις να έχουν αναφερθεί την Παρασκευή (19 Νοεμβρίου). Παρόμοια είναι η εικόνα στην Κροατία, ενώ στη Σλοβακία έχει επιβληθεί lockdown για τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Ο δρ. Μάικλ Χεντ, ανώτερος ερευνητής στον τομέα της παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, εξήγησε γιατί η κατάσταση στην Ευρώπη είναι (ελαφρώς) διαφορετική από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Είναι πιθανό πολλές ευρωπαϊκές χώρες να φτάνουν στο σημείο όπου το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν πριν από λίγους μήνες όσον αφορά κάποια μείωση της ανοσίας στους πληθυσμούς που εμβολιάστηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος», αναφέρει.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο κυκλοφόρησε ένα πρόγραμμα εμβολιασμού νωρίτερα από τις περισσότερες χώρες, και ως εκ τούτου έχει βιώσει τον αντίκτυπο της φθίνουσας ανοσίας νωρίτερα…»Θα πρέπει να πάμε διακοπές φέτος;
Σαφώς, δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε σε μέρη όπως η Αυστρία για χειμερινές διακοπές τις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά τι γίνεται με μέρη όπως η Γερμανία, όπου τα ταξίδια εξακολουθούν να επιτρέπονται τεχνικά; Είναι ασφαλές το ταξίδι στην Ευρώπη;

Αυτό εξαρτάται από το πώς ορίζουμε το «ασφαλές», λέει ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες με έδρα το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Αν μιλάμε για κίνδυνο μόλυνσης «πουθενά δεν είναι ασφαλές».

Εάν έχουμε κάνει κράτηση για διακοπές, ο καθηγητής Χάντερ συνιστά να αναλογιστούμε τον προσωπικό μας κίνδυνο να αρρωστήσουμε. Οι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη περιλαμβάνουν:

-Έχουμε νοσήσει και αναρρώσει και πότε ήταν αυτό;
-Έχουμε εμβολιαστεί και πόσο καιρό πριν ήταν η δεύτερη δόση μας και τι ήταν;
-Κάναμε την αναμνηστική δόση; Πόσο χρονών είμαστε;
-Ποιο είναι το φύλο και το εθνικό μας υπόβαθρο;
-Έχουμε υποκείμενες ιατρικές παθήσεις;
-Πώς θα ταξιδέψουμε – με το δικό μας αυτοκίνητο, ποια μέσα μαζικής μεταφοράς;
-Τι θα κάνουμε όταν είμαστε στο εξωτερικό; Θα μείνουμε σε μια βίλα με την οικογένειά μας ή θα πηγαίνουμε για πάρτι   κάθε βράδυ σε γεμάτα νυχτερινά κέντρα;

«Εναπόκειται σε ένα άτομο να αποφασίσει σε ποιους κινδύνους θέλει να εκτεθεί», λέει ο καθηγητής Χάντερ. «(Σε περίπτωση που:) Είμαι ένας αρκετά υγιής άνδρας στα μέσα της δεκαετίας των 60 και θα πρέπει να κάνω αναμνηστική δόση σε 10 ημέρες και δεν είχα μέχρι στιγμής Covid, δεν πηγαίνω σε νυχτερινά κέντρα, αλλά μου αρέσει να τρώω έξω, νομίζω δέκα μέρες μετά την αναμνηστική μου δόση θα πήγαινα ευχαρίστως διακοπές σχεδόν οπουδήποτε στην Ευρώπη.

Αλλά αν ήμουν άνω των 80 ετών ή είχα μια σοβαρή υποκείμενη κατάσταση υγείας, θα το σκεφτόμουν δύο φορές».

Αν είμαστε νέοι που συχνάζουμε τακτικά σε κλαμπ ή μπαρ, ο καθηγητής Χάντερ επισημαίνει ότι πιθανότατα να έχουμε ήδη διασταυρωθεί με την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία παραμένει η κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού στην Ευρώπη.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, περίπου 40.000 νέα κρούσματα την ημέρα. Εξαιτίας αυτού, ο καθηγητής Λόρενς Γιανγκ, ιολόγος και καθηγητής μοριακής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, δεν θεωρεί τις διακοπές ως δραστηριότητα ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου για όσους έχουν εμβολιαστεί.

«Υπάρχει πολλή μόλυνση στην ήπειρο, αλλά ούτως ή άλλως υπάρχει μεγάλη μόλυνση σε αυτή τη χώρα», λέει στην HuffPost UK. «Αν κοιτάξετε τον αριθμό των μολύνσεων σε αυτή τη χώρα, εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλά. Η άποψή μου είναι ότι κινδυνεύετε εδώ αν δεν είστε προσεκτικοί και θα κινδυνεύετε και στο ταξίδι σας εάν δεν είστε προσεκτικοί».

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της υπόλοιπης Ευρώπης είναι ότι οι νοσηλείες είναι σε πιο γερή βάση εδώ, εξηγεί ο καθηγητής Γιανγκ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή το ΗΒ προηγήθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμών και είχε νωρίτερα αύξηση των κρουσμάτων (και συγκεκριμένα) το καλοκαίρι, γεγονός που ενίσχυσε επίσης την φυσική ανοσία στην κοινότητα.

Αλλά φυσικά, υπάρχει επίσης το ερώτημα αν θα περάσουμε πραγματικά καλά στις διακοπές μας αυτή τη στιγμή. Ο καθηγητής Γιανγκ υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να συμμορφωθούμε με τους τοπικούς περιορισμούς για την Covid, οι οποίοι είναι συχνά πιο αυστηροί από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν ήμουν εγώ, προσωπικά, δεν θα έφευγα στο εξωτερικό αυτή τη στιγμή, λόγω της μεγάλης ταλαιπωρίας όλων», λέει…

Μερικές πρακτικές συμβουλές εάν σχεδιάζουμε διακοπές;

Η Εμμα Κούλτραστ, ειδική στα ταξίδια στο TravelSupermarket και στο icelolly.com, λέει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει να κάνουμε κράτηση για διακοπές αυτή την στιγμή, αλλά εάν πρόκειται να κάνουμε κράτηση, θα πρέπει να ξέρουμε ό,τι χρειάζεται και να βεβαιωθούμε ότι τα χρήματά μας είναι τόσο προστατευμένα όσο το δυνατόν γίνεται. Συνιστά να ακολουθήσουμε αυτά τα βήματα:

Ας ελέγξουμε τις απαιτήσεις εισόδου της χώρας στην οποία πηγαίνουμε και τυχόν περιορισμούς που ενδέχεται να ισχύουν και ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να πληρούμε τις (απαιτούμενες) προϋποθέσεις.

Ένα πακέτο διακοπών θα μας προσφέρει καλύτερη νομική και οικονομική προστασία. Εάν η πρόκειται να αλλάξουν οι συμβουλές σχετικά με το ταξίδι σε αυτή τη χώρα ή υπάρχει εθνικό lockdown στη χώρα στην οποία θα πάμε, η εταιρεία για πακέτα διακοπών θα ακυρώσει τις διακοπές μας και θα δικαιούμαστε επιστροφή χρημάτων εντός επτά ημερών από την ακύρωση

Ας ελέγξουμε τους (ισχύοντες) όρους και τις (ισχύουσες) προϋποθέσεις και ότι αισθανόμαστε άνετα με αυτούς.

Ας πληρώσουμε με πιστωτική κάρτα εάν η συναλλαγή είναι μεγαλύτερη από 100 λίρες. Έχουμε καλύτερη προστασία των καταναλωτών εάν το κάνουμε αυτό. Εφόσον βάλουμε έστω και μια λίρα στην πιστωτική μας κάρτα (και φροντίσουμε να την εξοφλήσουμε για να μην επιβαρυνθούμε με τόκους), θα είμαστε προστατευμένοι.

Ας βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε ταξιδιωτική ασφάλιση κατά τη στιγμή της κράτησης, η οποία περιλαμβάνει κάλυψη ακύρωσης λόγω Covid. Αυτό σημαίνει ότι εάν προσβληθούμε από κορονοϊο και δεν μπορούμε να κάνουμε διακοπές, θα μπορούμε να πάρουμε τα χρήματά μας πίσω.

πηγή: www.huffingtonpost.gr