Δημόπουλος: Η επανεκκίνηση του τουρισμού βρίσκει την Αθήνα έτοιμη

2.034

“Ως Περιφέρεια Αττικής, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, έχουμε προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε ότι όταν ανοίξει ξανά ο τουρισμός, η Αθήνα θα είναι ακριβώς ο ασφαλής προορισμός που κάθε τουρίστας επιθυμεί”, αναφέρει στο Passenger.gr, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γιώργος Δημόπουλος.

Όπως τονίζει, οι τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει άρδην το πρόσωπο της Φιλοξενίας και της Εστίασης στην Αθήνα, έχουν προσφέρει υψηλού επιπέδου καταλύματα και υπηρεσίες, ενώ βοήθησαν στην ανάπτυξη πολλών ειδικών μορφών τουρισμού.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κ. Αντιπεριφερειάρχα, η Αθήνα μέσα στην κρίση του COVID-19 έχει βιώσει μια δύσκολη κατάσταση, τα αποτελέσματα της οποίας είναι παραπάνω από εμφανή σε δραστηριότητες όπως ο Τουρισμός. Τα σημάδια και οι ανακοινώσεις δείχνουν ότι πάμε για μια επανεκκίνηση του τουρισμού σε όλη την Ελλάδα και φυσικά η Αθήνα θα παίξει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Είμαστε έτοιμοι για να υποδεχτούμε ξανά τουρίστες;

Η Αττική γενικότερα και η Αθήνα ειδικά, είναι ένας από σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου, κατέχοντας ένα status που διατηρήθηκε και μέσα στην πανδημία. Η ζήτηση για «Αθήνα» ήταν και παραμένει ισχυρή. Πρέπει, όμως, να διαφυλάξουμε ότι η Αθήνα, εκτός από όλα της τα θέλγητρα, είναι πλέον και «ασφαλής προορισμός» στα μάτια κάθε δυνητικού τουρίστα. Από την πλευρά μας, εμείς ως Περιφέρεια Αττικής, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, έχουμε προσπαθήσει να εξασφαλίσουμε ότι όταν ανοίξει ξανά ο τουρισμός, η Αθήνα θα είναι ακριβώς ο ασφαλής προορισμός που κάθε τουρίστας επιθυμεί.

Πραγματοποιούμε συνεχείς και ολοκληρωμένους υγειονομικούς ελέγχους σε περιοχές του Κέντρου της Αθήνας που έχει παρατηρηθεί συσσώρευση υγειονομικών προβλημάτων, με μεικτά κλιμάκια ελεγκτών της Περιφέρειας και των Αστυνομικών αρχών. Μέσα στο 2020 καταθέσαμε συνολικά 75 μηνυτήριες αναφορές για παραβίαση της υγειονομικής νομοθεσίας. Διεξάγαμε πολλούς ελέγχους τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά του COVID-19 σε μονάδες δημοσίου ενδιαφέροντος. Οι Υπηρεσίες Κτηνιατρικής, Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής και Υγείας των Ζώων διεκπεραίωσαν όλα τα προγράμματα ελέγχων τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης σε αγορές και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Έχουμε πάντα στόχο την απόλυτη ασφάλεια όλων των καταναλωτών και την επιβράβευση των συνεπών επαγγελματιών.

Παράλληλα, από την αρχή της πανδημίας διεξάγουμε συνεχώς δωρεάν rapid tests στις γειτονιές της Αθήνας για την όσο το δυνατόν επαρκέστερη επιτήρηση της διάδοσης του COVID-19 στην πιο πυκνοκατοικημένη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, καθώς και για την ασφάλεια και την προστασία όλων, κατοίκων και δυνητικών τουριστών.

Θέλω ακόμα να τονίσω κάτι πολύ σημαντικό. Ένα από τα πρώτα μέτρα που είχαμε πάρει ως νέα Περιφερειακή Αρχή ήταν η απόφαση για τη λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές στην περιοχή Ακρόπολη – Πλάκα – Μοναστηράκι. Είναι ένα μέτρο που όχι μόνο έχει σκοπό να πολλαπλασιάσει το οικονομικό αποτέλεσμα των εμπορικών επιχειρήσεων του Κέντρου της Αθήνας, αλλά και να ενισχύσει την απασχόληση και να συμβάλλει στην ζωντάνια του Ιστορικού Κέντρου. Την προηγούμενη χρονιά, λόγω του COVID-19 και των μειωμένων ροών τουριστών, ίσως δεν μπόρεσε να γίνει εμφανής η πλήρης δυναμική του συγκεκριμένου μέτρου, η επαναφορά όμως της επισκεψιμότητας της πόλης στα παλιά της επίπεδα θα καταδείξει την αναγκαιότητά του.

Το Κέντρο της Αθήνας αποτελεί ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της Ελλάδας και σε αυτό πρέπει να ισχύουν οι κανόνες που ισχύουν για τα τουριστικά νησιά.

Με τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και με το άνοιγμα του τουρισμού σε όλη τη χώρα, ελπίζουμε ότι ο τουρισμός στην Αθήνα θα επανακάμψει στα πρότερα επίπεδα σύντομα, αλλά γιατί όχι και σε υψηλότερα. Οι τουριστικές επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει άρδην το πρόσωπο της Φιλοξενίας και της Εστίασης στην Αθήνα, έχουν προσφέρει υψηλού επιπέδου καταλύματα και υπηρεσίες, ενώ βοήθησαν  στην ανάπτυξη πολλών ειδικών μορφών τουρισμού. Την Αθήνα την επισκέπτεσαι για τον ήλιο και την Ιστορία και καταλήγεις να ανακαλύπτεις κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που δεν είχες φανταστεί ότι μπορεί να υπάρχει. Αυτό είναι που σου μένει σαν ανάμνηση και γι’ αυτό επιστρέφεις!

Ο πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του ήταν και παραμένει μία από τις πιο σημαντικές και εμβληματικές θα λέγαμε δραστηριότητες της Αθήνας. Ο Πολιτισμός, στον οποίον συμπεριλαμβάνεται και η ψυχαγωγία, είναι ένα ακόμα θύμα της πανδημίας και το αντίκτυπο του «σταματήματος» της πολιτιστικής δραστηριότητας είναι βαρύ για την οικονομία, τους εργαζομένους και τις οικογένειές τους. Υπάρχει στήριξη για τον Πολιτισμό και την ψυχαγωγία σε αυτές τις συνθήκες; Τι μέλλει γενέσθαι για τον τομέα αυτόν στην Αθήνα της μετά Covid εποχής;

Τα μέτρα για τον περιορισμό του COVID-19 έπληξαν πολύ τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού ποικιλοτρόπως. Η Αθήνα είναι γεμάτη από θέατρα, κινηματογράφους, μουσικές σκηνές, χώρους παραστάσεων, εκθέσεων, πολυχώρους κ.α. και χώρους ανάλογης λειτουργίας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας που περιόρισαν αρχικά και έπειτα σταμάτησαν εντελώς τη λειτουργία τους με απόφαση δημοσίων φορέων ή από επιλογή, λόγω λειτουργικού κόστους.

 Η Πολιτεία και η Περιφέρεια Αττικής έχουν σταθεί, όσο δύνανται, αλληλέγγυες στους επαγγελματίες των καλλιτεχνικών και πολιτιστικών χώρων. Τα μέτρα ανακούφισης που ίσχυσαν για τομείς όπως το λιανεμπόριο και η εστίαση, επεκτάθηκαν και στον τομέα του πολιτισμού, αν και με κάποια καθυστέρηση. Στα ειδικότερα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για την Αθήνα ανήκει και η πρόσκληση του Ε.Π. ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020 «Υποστήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού εντός των ορίων περιοχής παρέμβασης της ΟΧΕ του Δήμου Αθηναίων». Η πρόσκληση αυτή, που ήταν ανοιχτή μέχρι και τις 29 Μαρτίου και αφορούσε στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τη μορφή της επιχορήγησης, είχε συνολικό προϋπολογισμό 7.700.000 €, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης καθ’ εκάστη επιχείρηση τα 10.000 € και ανώτερο τα 200.000 €. Επιπλέον, κάλυπτε μία σειρά επιλέξιμων δαπανών, στην οποία συμπεριλαμβάνονται αυτές του ενοικίου και οι παροχές σε εργαζομένους.

Ένα μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση κάλυψε μόνο τα όρια του Δήμου Αθηναίων και όχι ολόκληρο τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών ή άλλες περιοχές της Αττικής που έχουν υποστεί αντίστοιχη οικονομική πίεση, θα μπορούσε όμως να αποτελέσει το έναυσμα για το σχεδιασμό μιας ευρύτερης πρόσκλησης στήριξης για όλο τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και τους υπόλοιπους 7 Δήμους, πέραν του Δήμου Αθηναίων.

Μία ακόμα ιδέα θα ήταν μετά από σχεδιασμό και αναγνώριση των αναγκών κάθε Δήμου ξεχωριστά, να υπάρξουν και άλλα οικονομικά μέτρα στήριξης, συμπληρωματικά των προσκλήσεων στήριξης και των οικονομικών ενισχύσεων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με ευθύνη του κάθε Δήμου. Άλλωστε, ο εκάστοτε Δήμος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο Φορέα την πολιτιστική «αγορά» της περιοχής του.

Κατά τη γνώμη μου όμως, η σημαντικότερη «ενίσχυση» για κάθε πολιτιστική επιχείρηση και χώρο θα είναι η εμπιστοσύνη του κοινού μετά το πέρας της πανδημίας. Οι Αθηναίοι και οι τουρίστες θα πρέπει να νιώσουν ασφαλείς σε αυτούς και να απολαύσουν εκ νέου τις υπηρεσίες τους και την επαφή με άλλους ανθρώπους σε ένα περιβάλλον δημιουργίας. Η εκ νέου επίσκεψη των χώρων πολιτισμού και ψυχαγωγίας από τους πολίτες, μετά το άνοιγμά τους, ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων, θα αποτελέσει την πραγματική «επιστροφή στην κανονικότητα»!

Η πανδημία μείωσε μεν αισθητά τον τουρισμό, αλλά έδωσε και στην Αθήνα «χρόνο», ένα ολόκληρο έτος που όλα ήταν πιο «ήπια» στους δημόσιους χώρους. Πώς εκμεταλλεύτηκε η Περιφέρεια αυτό τον χρόνο; Υπάρχουν αλλαγές στην Αθήνα και ειδικά στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών που οι τουρίστες θα εκτιμήσουν;

Πραγματικά, αυτός ο ένας χρόνος ήταν μεν πολύ δύσκολος, όμως εμείς, ως Περιφέρεια και με τις πρωτοβουλίες του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, τον εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο. Προωθήσαμε σημαντικό αριθμό έργων που καλυτερεύουν την ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών της Αθήνας αλλά και των τουριστών, όσο αυτοί μένουν στην πόλη μας.

Προτεραιότητά μας αποτέλεσε η καθολική βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε όλο τον Κεντρικό Τομέα. Ξεκινήσαμε και έχουμε ολοκληρώσει κατά 90% την ασφαλτόστρωση κεντρικών οδών της Αθήνας που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας και καθημερινά χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες Αθηναίους και τουρίστες, όπως την Πατησίων την Γ’ Σεπτεμβρίου, τη Βασιλίσσης Όλγας, την Λεωφόρο Υμηττού, την Ακαδημίας, τις οδούς πέριξ της Πλατείας Συντάγματος και των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλες. Έγιναν έργα διαγραμμίσεων και άρσης της επικινδυνότητας σε κεντρικούς δρόμους του οδικού δικτύου που χρησιμοποιούν καθημερινά χιλιάδες οχήματα, ΙΧ και τουριστικά λεωφορεία. Εργαστήκαμε όμως και για την ανάδειξη σημαντικών τοποσήμων της Αθήνας. Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του μοναδικού στο είδος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Θων και προχωρούν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του ιστορικού Βυζαντινού ναού των Αγίων Θεοδώρων της Πλατείας Κλαυθμώνος, ενός θρησκευτικού μνημείου με 1000 χρόνια Ιστορίας!

Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στο σημαντικότερο πάρκο της Αθήνας, στο Πεδίον του Άρεως, αλλά και στα υπόλοιπα πάρκα που ανήκουν στην αρμοδιότητά μας, με την επαναλειτουργία του σιντριβανιού της Πλατείας Οικονομίδη και του αντλιοστασίου του, την επισκευή του ηλεκτροφωτισμού και τον συνεχή καθαρισμό όλων των μνημείων από τυχόν βανδαλισμούς.

Επιπλέον, έχουν δρομολογηθεί η ανακαίνιση δύο γηπέδων 5×5 στο Αττικό Άλσος, η αξιοποίηση χώρου Φυτωρίου μέσα στο Πεδίον του Άρεως, η επισκευή-συμπλήρωση της περίφραξης στον Λόφο Φινοπούλου, έργα που θα βελτιώσουν και θα αναβαθμίσουν τους κοινόχρηστους αυτούς χώρους και θα δώσουν περισσότερες επιλογές στους πολίτες και στους επισκέπτες της Αθήνας για την χαλάρωση και την άθλησή τους.

Φιλοδοξούμε το Πεδίον του Άρεως να είναι ένας σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών, αντίστοιχο του Central Park ή του Hyde Park. Έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας, όμως υπάρχει και θέληση και δυναμική.

Παράλληλα, επισκευάζουμε ή κατασκευάζουμε από τη αρχή δεκάδες χώρους άθλησης, γήπεδα 5×5, γήπεδα μπάσκετ και παιδικές χαρές σε όλους τους Δήμους του Κεντρικού Τομέα και έχουμε ξεκινήσει τη μελέτη και την υλοποίηση για πάρα πολλά άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα έργα σε όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας που θα διευκολύνουν και θα κάνουν ποιοτικότερη την καθημερινή ζωή πολιτών και επισκεπτών. Αυτό που είναι ευκολία για τον κάτοικο, είναι ακόμα μεγαλύτερη ευκολία για τον επισκέπτη που δεν γνωρίζει καλά την περιοχή!

 Ο Τουρισμός στην Αθήνα επικεντρώνεται κυρίως μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων. Για παράδειγμα, όμως, μόνο ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών στον οποίον είστε Αντιπεριφερειάρχης έχει άλλους 7 Δήμους. Θα υπάρξει μέριμνα για ανάδειξη τουριστικών σημείων σε άλλους Δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών;

Αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση, γιατί είναι κάτι που έχουμε σκεφτεί. Δεν μπορούμε να αρνηθούμε την αλήθεια, ότι ο Δήμος Αθηναίων με τα μνημεία όλων των ιστορικών περιόδων και μεγάλο μέρος των τουριστικών καταλυμάτων, λαμβάνει τη μερίδα του λέοντος στην κατανομή του τουρισμού! Δυνητικά κάθε Δήμος του Κεντρικού Τομέα, αλλά και ολόκληρης της Αττικής, έχει σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Εξάλλου, κάθε επιχείρηση μπορεί να έχει τουριστικό και εξαγωγικό χαρακτήρα όταν βρίσκεται σε τουριστική περιοχή. Ας μην ξεχνάμε ότι επιχειρήσεις σε άλλους Δήμους του Κεντρικού Τομέα έχουν έσοδα από διαμονές και κατανάλωση, από τους τουρίστες που έρχονται να δουν συνολικά την Αθήνα.

 Η επανεκκίνηση του τουρισμού που θα γίνει φέτος, είναι μια καλή ευκαιρία να μελετηθούν και να αναδειχτούν σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, πέραν από τις «γνωστές», που προσελκύουν το μεγαλύτερο μέρος της τουριστικής κίνησης.

Οι τουρίστες είναι πρωτίστως άνθρωποι με διαφοροποιημένα ενδιαφέροντα και πολλές φορές θα ήθελαν να δουν κάτι έξω από τα συνηθισμένα, που οι ίδιοι θεωρούν σημαντικό. Είναι στο χέρι των Δημοτικών Αρχών να αναγνωρίσουν σημεία στους Δήμους τους που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες, φυσικά με ήπια ροή, και να τα αναδείξουν. Τι θα μπορούσε να δει ένας ξένος τουρίστας στην Καισαριανή; Τι στου Ζωγράφου ή στη Νέα Φιλαδέλφεια; Που θα μπορούσε να μείνει, να φάει και να ψυχαγωγηθεί σε αυτούς τους Δήμους; Που θα μπορούσε να τρέξει, να αθληθεί; Υπάρχει κάποιο μοναδικό σημείο, κάποιο landmark που θα ήταν ενδιαφέρον; Θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε κάποια δραστηριότητα ειδικού τουρισμού στην περιοχή; Αυτά είναι ερωτήματα που μπορεί να απαντήσει κάθε Δήμος χωριστά, όμως εμείς, σαν Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα, έχουμε σκοπό να βοηθήσουμε τις τοπικές Αρχές να προτείνουν σημεία ενδιαφέροντος και να συντονίσουμε αυτή την προσπάθεια για να αναδειχτούν τα «κρυφά διαμάντια» του Κεντρικού Τομέα!