Δείτε που θα βρίσκεται ο πρώτος αυτοκινητόδρομος για αυτόνομα οχήματα

25

Η Πολιτεία του Michigan στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαχωρίσει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση αποκλειστικά για αυτόνομα κινούμενα οχήματα στον αυτοκινητόδρομο Ι-94, μεταξύ του Detroit και του Ann Arbor.

Η απόσταση στον Interstate 94 που χωρίζει τις δύο πόλεις είναι 40 χιλιόμετρα, και η εταιρεία που κέρδισε το διαγωνισμό το 2020 για να αναλάβει το έργο είναι μια startup με την ονομασία Cavnue από τη Washington D.C. Όπως αναφέρει η Πολιτεία, αυτός θα είναι ένας «πρώτος στο είδος του διασυνδεδεμένος διάδρομος για αυτόνομα οχήματα (CAV)».

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Canvnue με τις υπηρεσίες Μεταφορών της Πολιτείας του Michigan, σε αυτή τη λωρίδα κυκλοφορίας θα εγκατασταθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός συνδεσιμότητας μεταξύ των αυτόνομων αυτοκινήτων του εγγύς μέλλοντος, ώστε να επιταχυνθεί η εφαρμογή αυτής της επαναστατικής τεχνολογίας.

Η έρευνα που θα προηγηθεί θα εστιάζει στους τομείς της συγκοινωνιολογίας, του περιβάλλοντος, του οδικού σχεδιασμού και του επιχειρησιακού προγραμματισμού. «Θα αποδείξουμε στον κόσμο ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό περιβάλλον για προηγμένα οχήματα, που είναι ασφαλέστερο και πιο αποδοτικό σε σχέση με έναν συμβατικό αυτοκινητόδρομο» είπε ο CEO της Cavnue, Tyler Duvall.

Η Cavnue έχει εξασφαλίσει σε πρώτη φάση κεφάλαια επένδυσης της τάξης των 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεγάλη μερίδιο αυτής προέρχεται από τη Ford και από τη Sidewalk Infrastructure Partners, η οποία διατηρεί δεσμούς με την Alphabet – μητρική εταιρεία της Google. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Η Πολιτεία του Michigan ευελπιστεί ότι το πείραμα του Ι-94 θα της επιτρέψει να δημιουργήσει λωρίδες αποκλειστικά αυτόνομης οδήγησης και σε άλλους αυτοκινητόδρομους. Ο Ι-94 επιλέχθηκε διότι ήταν ο λιγότερο περίπλοκος για να ξεκινήσει το όλο πρόγραμμα. Η χρήση της πρώτης αυτής λωρίδας αυτόνομων οχημάτωνδεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν από το 2024.

πηγή: carandmotor.gr