Coq au vin: Αυτή η συνταγή κοτόπουλου μας ταξιδεύει… Γαλλία

441

Είτε κρασάτο κοτόπουλο στην κατσαρόλα το πεις, είτε coq au vin αλά Γαλλικά, αυτό το φαγητό είναι τόσο νόστιμο και καλοφάγωτο που δεν πρέπει να λείπει από κανένα τραπέζι.

Υλικά Συνταγής

    • 150 γραμ. μπέικον καπνιστό σε κομμάτι
    • 2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 μεγάλο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής γύρω στα 2 κιλά κομμένο σε μερίδες
    • 1/4 φλ. κονιάκ ή αρμανιάκ
    • αλάτι
    • πίπέρι
    • 2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
    • 1 δαφνόφυλλο
    • 20 μικρά ξερά κρεμμυδάκια
    • 2 φλ. ξηρό κόκκινο κρασί
    • 3 κ.σ. αλεύρι
    • 2 φλ. ζωμό κότας
    • 1 σκ. σκόρδο
    • 300 γραμ. ασπρομανίταρα
    • 1 κ.σ. πελτέ

Εκτέλεση

Ξεκινάμε το κρασάτο κοτόπουλο στην κατσαρόλα (coq au vin) κόβωντας το μπέικον σε κυβάκια και το κοτοπουλο σε μερίδες. Στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί. Καθαριζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε στα 4. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια.

Σοτάρουμε στο λάδι τα κομματάκια μπέικον για 2′. Τα βγάζουμε σε πιάτο. Ροδίζουμε το κοτόπουλο λίγα λίγα κομμάτια, να ροδίσει καλά. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί. Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε βότανα και μπαχαρικά. Αραδιάζουμε τα κρεμμυδάκια ολόγυρα. Προσθέτουμε το σκόρδο. Αφήνουμε να ψηθούν για 10′. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά να ντυθούν όλα τα υλικά με το αλεύρι για 2-3′.

Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά και περιχύνουμε τα υλικά με το κρασί και τον ζωμό. Προσθέτουμε το μπέικον, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 35′ -40′ ώσπου να μαλακώσει το κοτόπουλο. Στο τελευταίο 10′ προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε.

Αν η σάλτσα είναι αραιή βράζουμε δυνατά για λίγα λεπτά να πυκνώσει. Αν ειναι πολυ πυκνή συμπληρώνουμε λίγο ζεστό ζωμό.

(συνταγή από argiro.gr)