Χριστούγεννα 2019: Πού θα κάνουν φέτος τις γιορτές οι Ελληνες – Οι θεματικοί προορισμοί στο επίκεντρο

21

Οι θεματικοί προορισμοί της Ελλάδας κλέβουν την παράσταση στις κρατήσεις Ελλήνων και ξένων επισκεπτών την εφετινή χριστουγεννιάτικη περίοδο των εορτών και μέχρι τα φώτα. Ο Μύλος των Ξωτικών στα Τρίκαλα αλλά και η Ονειρούπολη στη Δράμα είναι και φέτος οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της ζήτησης ,δίνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα ότι ο εμπλουτισμός των ελληνικού τουριστικού προϊόντος περνάει και μέσα από την ανάπτυξη θεματικών τουριστικών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση, οι κρατήσεις για διακοπές τα Χριστούγεννα έως και την περίοδο των Φώτων κινούνται πολύ δυναμικά, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ταξιδιωτικών γραφείων FedHatta Λύσσανδρος Τσιλίδης. Πήλιο, Πελοπόννησος, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Δράμα, Καλαμπάκα, Ναύπλιο και από τα νησιά η Κρήτη, είναι οι πλέον επιθυμητοί προορισμοί για τις διακοπές τις ημέρες που έρχονται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι προορισμοί των Τρικάλων, αλλά και της Δράμας έχουν φτάσει στο όρια των πληροτήτων τους. Στα μεν Τρίκαλα, ελέω του Μύλου των Ξωτικών η πληρότητα στα καταλύματα φτάνει το 95% και πλέον η ανεύρεση καταλύματος φαντάζει δύσκολη υπόθεση, ενώ από κοντά ακολουθούν και οι πληρότητες στη Δράμα με το θεματικό πάρκο της Ονειρούπολης.

Ο κ. Τσιλίδης αφού σημειώνει ότι ο εγχώριος τουρισμός ανακάμπτει χρόνο με το χρόνο, εστιάζει και στα προσφερόμενα πακέτα των τουριστικών γραφείων. Είναι μακρινό παρελθόν τιμές 250 ευρώ την ημέρα, σε ελληνικό προορισμό. Πλέον ο υποψήφιος Έλληνας πελάτης με 350 “αγοράζει” πλήρες πακέτο τριήμερης διαμονής για ελληνικό προορισμό. Στόχος για τους Έλληνες πράκτορες ταξιδίων είναι η τόνωση της εγχώριας τουριστικής αγοράς καθόλη τη διάρκεια του έτους, με οικονομικά και ποιοτικά πακέτα, όπως τονίζει.

Την ίδια στιγμή πολλοί είναι οι Έλληνες που επιλέγουν χριστουγεννιάτικους προορισμούς εκτός των ελληνικών ορίων. Ξεχωρίζει η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελβετία, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Πράγα αλλά και η Βουλγαρία, σύμφωνα με τον κ. Τσιλίδη. Ανάκαμψη εμφανίζουν και τα ταξίδια σε Νοτιοανατολική Ασία, Καναδά, καθώς αυτά ανεβαίνουν κάθε χρόνο κατά 25%. Να τονιστεί ωστόσο ότι τα μακρινά ταξίδια αφορούν μερικές δεκάδες συμπατριωτών μας.

“Προορισμοί του Ονείρου”

Ο Μύλος των ξωτικών στα Τρίκαλα αλλά και η Ονειρούπολη στη Δράμα θα συγκεντρώσει και φέτος τους περισσότερους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους των ονειρικών αποδράσεων. Όπως πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κωτούλας πρόεδρος του e-Trikala o Μύλος των Ξωτικών έχει εμπλουτίσει το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν των Τρικάλων και για 9η συνεχή χρονιά φιλοδοξεί και φέτος να ξεπεράσει τους 1 εκατομμύριο επισκέπτες. Πέρυσι, οι μικροί και μεγάλοι φίλοι που πέρασαν τις πύλες του Μύλου ανήλθαν σε 1,2 εκατομμύρια. Ο κ. Κωτούλας σημειώνει πως από καιρό οι κρατήσεις στα καταλύματα έχουν αγγίξει “κόκκινο” και πλέον μοιάζει όνειρο… η διαμονή σε κατάλυμα εντός του νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι, επισκέπτης από την Ορεστιάδα έμεινε στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, προκειμένου να επισκεφτεί τον Μύλο των Ξωτικών. Φέτος το θέμα που θα δώσει λάμψη στον Μύλο των Ξωτικών είναι “ο Καρυοθραύστης με τα 4 Βασίλεια”.

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και η επισκεψιμότητα στην Ονειρούπολη της Δράμας, με τον Αγγελο Καλλία, πρόεδρο των δραμινών ξενοδόχων, να σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι πληρότητες μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 70% και πλέον, τώρα που εισερχόμαστε στην καρδιά της εορταστικής περιόδου, οι υποψήφιοι επισκέπτες θα πρέπει να σπεύσουν για κράτηση σε κατάλυμα. Η Δράμα κάθε ημέρα μπορεί να “κοιμίσει” 2.000 άτομα, όπως τονίστηκε.

Στόχος της ένωσης ξενοδόχων, όπως αυτός εκφράστηκε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένει η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν της περιοχής πέραν του “χειμώνα”. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη τρέχει εκτεταμένο πρόγραμμα προβολής των θεματικών προϊόντων της Δράμας σε εκθέσεις του εξωτερικού κ.λπ.

Στους προορισμούς του “ονείρου” εντάσσεται και αυτός της Ηπείρου. Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπερειφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας, Στράτος Ιωάννου, η Ήπειρος συγκεντρώνει τόσες ομορφιές που δύσκολα τις συναντάς αλλού και καλεί τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες να την επισκεφτούν. Όπως αναφέρθηκε η Ήπειρος υλοποιεί εντατικό πρόγραμμα προβολής και επικοινωνίας στις αγορές του κόσμου και κάθε χρόνο τρέχει με αύξηση υπερδιπλάσια με το μέσο όρο της Ελλάδας.

Μόνο από το αεροδρόμιο του Ακτίου πέρυσι αφίχθησαν 600.000 επισκέπτες όταν πριν 5 χρόνια το νούμερο αυτό ανήρχετο σε 300.000.

Μπορεί με τα μέχρι τώρα καιρικά δεδομένα το χιόνι να φαντάζει σαν όνειρο… στις πίστες των χιονοδρομικών, ωστόσο ο Βασίλης Τζουμάκας, διευθυντής του Χιονοδρομικού στο Ανήλιο του Μετσόβου, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το εν λόγω χιονοδρομικό είναι ανοικτό να υποδεχτεί το κοινό.

Οι πέντε πίστες έχουν χιόνι, όχι όπως πέρυσι φυσικά, αλλά και οι παρούσες συνθήκες μπορούν να δώσουν χαρά στους λάτρεις των σκι.

Έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του είναι και το Χιονοδρομικό Κέντρου του Παρνασσού, που μόλις άνοιξε τις πύλες του. Μάλιστα τονίζεται σε ανακοίνωση του ότι το εφετινό Snow Park είναι εμπλουτισμένο με νέα παιχνίδια και αθλητικά δρώμενα.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ