Χότζογλου: Ζητάμε την ένταξη όλων των εργαζομένων του τουρισμού στα μέτρα στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις

4.860

Της Δήμητρας Βεργίνη

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Τουρισμού-Επισιτισμού, Γιώργος Χότζογλου, περιγράφει στο Passenger.gr την εικόνα που έχει διαμορφωθεί σχετικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “από τους 600.000 εργαζόμενους του κλάδου του Τουρισμού, πιθανόν να χαθούν 300.000 θέσεις εργασίας”. “ΖΗΤΑΜΕ την ένταξη όλων των εργαζομένων του κλάδου στα μέτρα στήριξης χωρίς όρους και προϋποθέσεις” τονίζει, ενώ παράλληλα προσθέτει ότι μέχρι και σήμερα ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης αρνείται να απαντήσει στα αιτήματα του κλάδου.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

1. Μέσα από τις πληροφορίες που λαμβάνετε από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία όλης της χώρας ποια είναι η εικόνα σχετικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων του τουρισμού; Οι εργαζόμενοι έχουν ενημέρωση για το ποιες δεν θα ανοίξουν; Πόσοι κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά;

Η εικόνα σχετικά με το άνοιγμα των επιχειρήσεων του τουρισμού (ξενοδοχεία-εστίαση) είναι τραγική, αφού σύμφωνα με την ενημέρωση από τα σωματεία – μέλη της Ομοσπονδίας μας περίπου το 50% των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα δεν θα ανοίξει. Οι εργαζόμενοι αυτών των επιχειρήσεων μέχρι και σήμερα δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από τους εργοδότες τους, παραμένοντας «όμηροι» εν αναμονή προκειμένου να επανέλθουν στην εργασία τους, αλλά και εγκλωβισμένοι στην αναζήτηση άλλου εργασιακού περιβάλλοντος ή κλάδου προκειμένου να διασφαλίσουν τα προς το ζην. Συμπερασματικά από τους 600.000 εργαζόμενους του κλάδου του Τουρισμού, θεωρούμε ότι δυστυχώς θα χαθούν 300.000 θέσεις εργασίας. Το μέγεθος των χαμένων 300.000 θέσεων εργασίας το επιβεβαιώνουν επιπρόσθετα και οι εργοδοτικοί φορείς όπως ο Σ.Ε.Τ.Ε. και η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.

2. Ποια μέτρα έχουν παρθεί μέχρι στιγμής για τους εποχικούς εργαζόμενους; Θεωρείτε ότι επαρκούν;

Μέχρι στιγμής τα μέτρα στήριξης από πλευράς της πολιτείας για τους εποχικά εργαζόμενους είναι:

Α) παράταση δύο μηνών στο ταμείο ανεργίας, σε όσους είχαν καταφέρει να το διασφαλίσουν

Β) εφάπαξ βοήθημα 800,00€ σε όσους είχαν λάβει το ειδικό εποχικό βοήθημα το 2019 (από Σεπτέμβριο έως και Νοέμβριο του 2019) και για όσους το ταμείο ανεργίας τους έληξε κατά το μήνα Δεκέμβριο 2019.

Τα μέτρα στήριξης είναι σπασμωδικά, προφανώς και δεν επαρκούν διότι: αγνοούν τη στήριξη χιλιάδων άλλων κατηγοριών εργαζομένων στον κλάδο του Τουρισμού (ξενοδοχεία-εστίαση) όπως:

• Αυτών που δεν κατάφεραν να πάρουν ούτε το εποχικό επίδομα, ούτε το επίδομα ανεργίας
• Αυτών που απασχολούνται με συμβάσεις μιας ημέρας (εξτρατζίδες)
• Αυτών που απασχολούνται στον κλάδο μέσω γραφείων ενοικιάσεων εργαζομένων.
• Αυτών που οι εργοδότες κυρίως στον επισιτισμό είναι με ψευδείς συμβάσεις μερικής απασχόλησης
• Αυτών που συμμετέχουν στα προγράμματα της μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού
• Αυτών που παρότι εργάζονται εκκρεμεί η ασφαλιστική τους τακτοποίηση, είτε διότι ο εργοδότης τους δεν τους ασφάλιζε και εκκρεμεί διαδικασία καταγγελίας, είτε γιατί ο εργοδότης δεν είχε εξοφλήσει τις δηλώσεις Α.Π.Δ.

Μετά τα παραπάνω στοιχεία και με βάση τις εκτιμήσεις μας η Κυβέρνηση αρνείται την επιδότηση σε 170.000 εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού.

3. Ξενοδοχειακές μονάδες σε αρκετά μέρη της Ελλάδας δέχονται 2ο “χτύπημα” μέσα σε λίγους μήνες, αν σκεφθεί κανείς ότι μόλις τον Σεπτέμβρη είχαμε την κατάρρευση της Thomas Cook, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν για ακόμα μία φορά τα σπασμένα. Έχουν ελπίδες οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν και πάλι;

Η κατάρρευση της THOMAS COOK έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα του συγκεντρωτισμού και των μονοπωλίων της τουριστικής βιομηχανίας και στην χώρα μας. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να επανέλθουν στην τάση του ποιοτικού και όχι του ποσοτικού τουρισμού. Επιπρόσθετα θα πρέπει να επανεξεταστεί η «διπλή» τιμολογιακή πολιτική των πελατών των επιχειρήσεων (εγχώριοι και εισερχόμενοι)

4. Ποιο θα ήταν για εσάς ένα «αισιόδοξο» σενάριο για φέτος ως προς τις κρατήσεις αλλά και γενικότερα για το άνοιγμα των ξενοδοχείων;

Τα σενάρια για το άνοιγμα των Ξενοδοχείων την φετινή τουριστική περίοδο είναι άπειρα και περίπλοκα. Το σενάριο που ίσως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αισιόδοξο θα ήταν η ανάπτυξη, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηρισμών που έχει η χώρα μας, της καθιέρωσης και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού επιλέγονται έναντι του μαζικού τουρισμού επειδή προσφέρουν διαφορετικές υπηρεσίες. Επιπρόσθετα η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τους πολυπληθείς θησαυρούς που έχει (θρησκευτικούς, ορειβατικούς κ.λ.π.) και να αποδεσμευτεί από το στεγανό πλέον σύνθημα (ήλιο και θάλασσα).

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πολύ καλή υγειονομική συμπεριφορά που επιδείξαμε κατά την εκδήλωση του κορονοϊού και πάντοτε τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα μας και τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού να επανακινήσουν την οικονομική τους βιωσιμότητα.

5. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν προβλέπονται αρκετά αυστηρά. Θεωρείτε ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν θα μπορέσουν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά όλες τις διαδικασίες; Τι αντίκτυπο θα έχουν όλα αυτά στο φόρτο εργασίας και στην ψυχολογική πίεση των εργαζομένων, σε ένα ήδη πολύ στρεσογόνο περιβάλλον;

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού όπως πολύ σωστά αναφέρετε, εκτός του φόρτου εργασίας και της ψυχολογικής πίεσης που δέχονται κατά την διάρκεια της εργασίας τους βρίσκονται αντιμέτωποι και με την σωματική καταπόνηση στο μυοσκελετικό τους σύστημα. Σε κάθε περίπτωση όμως αναφορικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των υγειονομικών πρωτοκόλλων που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα σας δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού ήδη λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες με την τήρηση των κανόνων υγιεινής και το αυτό πράττουν και οι εργοδότες στον κλάδο.

Αυτό που απομένει είναι οι στοχευμένες ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων τουρισμού-εργασίας-υγείας τέτοιες ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας, η υγειονομική ασφάλεια εργαζομένων και τουριστών της χώρας μας και η ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους τουρίστες που θα επισκεφθούν τις τουριστικές επιχειρήσεις (εγχώριους –εξωτερικούς)

6. Ποιες είναι οι προτάσεις σας και τι αντιμετώπιση έχετε λάβει μέχρι τώρα από την πλευρά της κυβέρνησης;

ΖΗΤΑΜΕ την ένταξη όλων των εργαζομένων του κλάδου στα μέτρα στήριξης- ρυθμίσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:

• Να συνεχιστεί η επιδότηση ανεργίας μέχρι την ημέρα επαναπρόσληψης την 1η Ιουλίου.
• Για όσους θα παραμείνουν άνεργοι φέτος το καλοκαίρι να εξακολουθήσουν να παίρνουν το επίδομα ανεργίας μέχρι την έναρξη της περιόδου 2021.
• Να μπουν στις ρυθμίσεις όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς χιλιάδες συνάδελφοι έμειναν εκτός είτε γιατί δεν πήραν επίδομα ανεργίας ή εποχικό, είτε γιατί εργάζονται με συμβάσεις μιας μέρας, είτε είναι στα προγράμματα μετεκπαίδευσης.
• Να μειωθεί ο απαιτούμενος αριθμός ενσήμων γιαυτούς που θα δουλέψουν για το επίδομα ανεργίας τον Χειμώνα του 2020 από 100 σε 50 αφού στην καλύτερη περίπτωση θα εργαστούν για 2 μήνες.
• Να καλυφθούν οι μισθοί μας στο επίπεδο της Κλαδικής σύμβασης Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ισχύει μέχρι 31/8/2020 και είναι γενικώς υποχρεωτική, καθώς και η κάλυψη των ασφαλιστικών μας εισφορών.

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα ο Υπουργός Εργασίας κος Βρούτσης αρνείται να απαντήσει στα αιτήματα του κλάδου (υπάρχει σειρά επιστολών) και βεβαίως να δώσει βιώσιμη λύση για τους εργαζόμενους του κλάδου που στήριξε την οικονομία της χώρας όλη την μνημονιακή περίοδο. Ενδεικτικό της συμπεριφοράς του Υπουργού Εργασίας αποτελεί το γεγονός ότι αρνείται να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να κηρυχθεί υποχρεωτική η Κ.Σ.Σ.Σ.Ε. στον Επισιτισμό που έχει υπογραφτεί από 12/12/2019 και αφορά 400.000 εργαζόμενους