Camping στην εποχή του κορωνοϊού: Μπορεί να δώσει κάποια ανάσα ο οδικός τουρισμός;

124

Η Ελλάδα είναι από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς και για τον κατασκηνωτικό τουρισμό, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Camping Χαλκιδικής και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Camping Αντώνης Δεληδημητρίου. Τι θα γίνει όμως φέτος; Μπορεί να δώσει κάποια ανάσα ο οδικός τουρισμός και δη στη Βόρεια Ελλάδα που γειτνιάζει με τα Βαλκάνια;

«Δεν είναι λίγες οι κλήσεις που δεχόμαστε από ανθρώπους που έχουν επιλέξει να κάνουν διακοπές με αυτοκινούμενο και μας ρωτάνε πότε θα ανοίξουμε. Πρόκειται για τουρίστες με υψηλό βαλάντιο που μας έχουν μάθει, μας αγαπούν και ίσως λόγω της ανεξαρτησίας τους δεν αισθάνονται φόβο. Οι περισσότεροι είναι από το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία και τις βαλκανικές χώρες. Βέβαια, με αυτοκινούμενα έρχονται και από από Αμερική και Αυστραλία (συνδυάζουν αεροπορικό και οδικό τουρισμό με ενοικιαζόμενα αυτοκινούμενα), οι οποίες όμως ακυρώθηκαν», επισημαίνει ο κ.Δεληδημητρίου.

Σε αναμονή οι επαγγελματίες

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, μέχρι να αποσαφηνιστεί το πώς θα έρθουν οι τουρίστες από το εξωτερικό οι επαγγελματίες είναι σε αναμονή. Το μεγαλύτερο ποσοστό κάμπινγκ στην Ελλάδα δουλεύει αποκλειστικά με ξένους τουρίστες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι από τις συνολικά δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε κάμπινγκ, οι οποίες κατεγράφησαν το 2018, το 60-70% αφορούσε αλλοδαπούς. Την ίδια ώρα, έχουν γίνει ήδη ακυρώσεις για όλο το προηγούμενο διάστημα αλλά και για τον Σεπτέμβριο.

«Και στην περίπτωση των κάμπινγκ υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα και ερωτήματα που είναι υπό συζήτηση», σημειώνει ο κ.Δεληδημητρίου. «Τα κάμπινγκ αναφέρονται στα κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα. Διαθέτουν κατασκηνωτικά μέσα, όπως οικίσκους ,κινητές κατοικίες, σκηνές, τροχοσκηνές ή ημιμόνιμες δομές που συναρμολογούνται και αποσυναρμολογούνται ή μεταφέρονται, όπως καλύβες ,πασαλοκαλύβες, κ.λ.π. και υπόκεινται και αυτά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα. Κάθε “ θέση” κατασκηνωτή είναι συνήθως από 30τμ έως 100 τμ ανάλογα με το μέγεθος του κάμπινγκ ζητήματα που αφορούν στο πώς θα γίνει η διαχείριση των κοινόχρηστων χώρων και τι προβλέπεται σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου κρούσματος. Για όλα αυτά περιμένουμε τις οδηγίες από τον ΕΟΔΥ και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα μας δώσουν τις κατευθύνσεις για το πώς θα κινηθούμε. Σίγουρα πάντως θα έχουμε πολλές απώλειες σε έσοδα», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ.Δεληδημητρίου, ήδη τα κάμπινγκ έχουν υποστεί απώλειες αφού στην προ-πανδημίας εποχή, τέτοια περίοδο βρίσκονταν σε λειτουργία ενώ έχουν χαθεί και αρκετές θέσεις εργασίας, καθώς οι προσλήψεις του προσωπικού γίνονταν ήδη από Φεβρουάριο-Μάρτιο. Εκτός από τα εποχικά, στο σύνολο των 300 κάμπινγκ που έχει η Ελλάδα, το 10% είναι 12μηνης λειτουργίας.