Σε όλη την Ευρώπη, οι άνθρωποι περιμένουν και ελπίζουν να μάθουν σύντομα τι θα γίνει με τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό. Αυτή την στιγμή, πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει αυτήν την δυνατότητα ή την αποτρέπουν με το να επιβάλλουν υποχρεωτική καραντίνα σε όσους γυρνούν από το εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που εξαρτώνται πολύ από τον τουρισμό και ανυπομονούν να υποδεχτούν ξένους τουρίστες που έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν βγει αρνητικοί σε πρόσφατο τεστ Covid. Ωστόσο η κατάσταση είναι ρευστή και τα κρούσματα σε πολλά σημεία της Ευρώπης συνεχίζουν να ανεβαίνουν εκθετικά.
Ο Απρίλιος είναι κανονικά ο μήνας που ξεκινάει η τουριστική σεζόν για τους ιδιοκτήτες σκαφών στα λιμάνια της Αθήνας, όμως φέτος η κατάσταση έχει επιβραδυνθεί λόγω της πανδημίας.
Ο Ευγένιος Θεοδωρίδης και η ομάδα του νοικιάζουν καταμαράν και γιοτ για εκδρομές στα Ελληνικά νησιά. Οι πελάτες τους προέρχονται κυρίως από την Βρετανία, την Αμερική, την Γερμανία και τη Nότια Αφρική.
«Κατά την διάρκεια του χειμώνα, ετοιμάζαμε τα σκάφη για να είμαστε προετοιμασμένοι για τους τουρίστες», λέει ο Ευγένιος. «Μέχρι να ανοίξουν τα σύνορα και να υποδεχτούμε τους τουρίστες από όλο τον κόσμο, όλα θα είναι έτοιμα».
Γιατί ο τουρισμός είναι τόσο σημαντικός για την Ελλάδα;
Η χώρα μας ευελπιστεί και προγραμματίζει να ανοίξει για τους τουρίστες στα μέσα Μάϊου, αλλά ο Ευγένιος λέει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσες ακόμα χώρες θα έχουν επιτρέψει τα ταξίδια στο εξωτερικό μέχρι τότε.
«Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς», λέει. «Πολλές χώρες πρέπει να συμφωνήσουν με συγκεκριμένα πρωτόκολλα για να επιτρέψουν στους πολίτες τους να ταξιδέψουν».
Αυτή την στιγμή, όμως, είναι πολύ δύσκολο να προγραμματίσουμε το οτιδήποτε.
«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε απαντήσεις στο ″πότε″ και ″πως″ θα ταξιδέψει ο κόσμος. Γιατί για να γίνει οποιοδήποτε ταξίδι, πρέπει αρχικά, οι επισκέπτες να κλείσουν εισιτήρια. Η αβεβαιότητα στον κλάδο αυτό, σίγουρα δεν βοηθά κανέναν», λέει ο Ευγένιος.
Την στιγμή που τα κρούσματα κορονοϊού δείχνουν να βρίσκονται σε πτώση σε κάποιες περιοχές του κόσμου, όπως στην Βρετανία, σε άλλα σημεία παρατηρείται έξαρση. Υπάρχουν ακόμα αυστηροί περιορισμοί στην Ελλάδα που σχετίζονται με την πανδημία, αλλά ένα βήμα προς την κανονικότητα είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου σήμερα Δευτέρα. Ωστόσο, εστιατόρια και μπαρ έχουν ακόμα «κατεβασμένα ρολά».
Η ανησυχία των πολιτών αυξάνεται συνεχώς, επειδή η βιομηχανία του τουρισμού αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της Ελληνικής οικονομίας.
Η Ελλάδα σκοπεύει να έχει εμβολιάσει όλο το προσωπικό που δουλεύει στον τουρισμό μέχρι το καλοκαίρι. Επίσης ηγείται στις συζητήσεις σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και στα διαβατήρια που θα επιτρέπουν στους ξένους τουρίστες να ταξιδέψουν.
Η Υπουργός Τουρισμού, Λίνα Μενδώνη, πιστεύει ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στο να «αισθανθούν όλοι ασφαλείς», έτσι ώστε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να δουν από κοντά τα αρχαιολογικά μνημεία και μουσεία της.
«Το μόττο μας είναι πρώτα η ασφάλεια. Αυτό ισχύει και για το προσωπικό των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, και φυσικά για το κοινό», προσθέτει η Υπουργός.
Για την ώρα, η Ευρώπη βρίσκεται σε συζητήσεις για ένα κοινό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα δείχνει το αν ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί, αν έχει κάνει τεστ ή αν έχει τα αντισώματα του κορονοϊού. Ένθερμος υποστηρικτής της λύσης αυτής είναι ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος λέει ότι όποιος έχει κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να έχει «πλήρη ελευθερία».
Τι να περιμένουμε όταν επανεκκινήσουν τα ταξίδια
Αυτή την στιγμή, οι απαιτήσεις για τους ταξιδιώτες ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.
Μερικές Ευρωπαϊκές χώρες δέχονται τα rapid test για την είσοδο στην χώρα, ενώ άλλες επιμένουν σε πιο χρονοβόρα, ακριβά αλλά και περισσότερο ακριβή τεστ, όπως το PCR.
Τα τεστ PCR δεν θα πρέπει να έχουν γίνει πριν από περισσότερο από 72 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό για όσους θέλουν να ταξιδέψουν, να κλείσουν ραντεβού για τεστ νωρίς, αφήνοντας μέχρι και 24 ώρες ή περισσότερο περιθώριο, πριν να πάρουν τα αποτελέσματα, για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο.
Ακόμα, μερικές χώρες επιβάλλουν καραντίνα σε άτομα που επιστέφουν από ταξίδια στο εξωτερικό. Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ευελπιστούν ότι αυτού του είδους οι περιορισμοί θα αρθούν σύντομα, αλλά αυτό εξαρτάται και από τα νούμερα των κρουσμάτων.
Στην Αθήνα, η Ακρόπολη έχει μόλις ανοίξει, μετά από μήνες. Σε μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα, θα ήταν κανονικά γεμάτη με τουρίστες, αλλά όταν την επισκέφτηκα υπήρχαν λίγοι επισκέπτες, κυρίως ντόπιοι.
Περπατώντας κοντά στον ναό, γνώρισα την Λάουρα Φεράτ από το Μιλάνο, που σπουδάζει Ελληνικά στην Αθήνα με το πρόγραμμα Ευρωπαϊκής μετακίνησης Erasmus.
Δηλώνει αισιόδοξη για τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι.
«Τα ταξίδια είναι κάτι που λείπει σε όλους μας. Γι′ αυτό ελπίζω η κατάσταση να βελτιωθεί εξαιτίας και της αύξησης της θερμοκρασίας. Είμαι πολύ αισιόδοξη»