Αυτός ο ποδηλατόδρομος είναι παράδειγμα για όλο τον πλανήτη (+video)

72

Οι ποδηλάτες κινούνται στη μέση ενός αυτοκινητοδρόμου και προστατεύονται από τον ήλιο μέσω ενός επιβλητικού φωτοβολταϊκού στεγάστρου.

Στη βιώσιμη κινητικότητα επενδύει η Νότια Κορέα, καθιστώντας τις μετακινήσεις πιο φιλικές στους πολίτες της, την ίδια ώρα που εστιάζει και στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δείγμα της πρωτοποριακής σκέψης και της τεχνογνωσίας των Νοτιοκορεατών είναι ένας υπερσύγχρονος ποδηλατόδρομος μήκους 32 χλμ. ο οποίος διατρέχει τον αυτοκινητόδρομο που ενώνει τις πόλεις Νταεγιόν και Σετζόνγκ.

Πάνω από τον ποδηλατόδρομο έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά τα οποία παρέχουν ένα τεράστιο «σκίαστρο» στους φίλους των ποδηλάτων, συλλέγοντας ταυτόχρονα ενέργεια η οποία χρησιμοποιείται για τον ηλεκτροφωτισμό του δρόμου, αλλά και τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους σταθμούς που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητοδρόμου.

Σημειώνεται ότι ο ποδηλατόδρομος βρίσκεται στη μέση του αυτοκινητοδρόμου – εκεί που τοποθετούνται τα στηθαία ασφαλείας – ενώ υπάρχει και μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (σ.σ. αριστερά όπως κινούνται τα οχήματα) η οποία φέρει μπλε διαγράμμιση και στην οποία απαγορεύεται η κίνηση, για την προστασία των ποδηλατών.

Στην ενίσχυση της ασφάλειας συνδράμουν και κάποια στηθαία ασφαλείας, τα οποία θα προστατεύσουν τους ποδηλάτες σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο αποκλίνει την πορεία του και διαγράψει πορεία προς τον ποδηλατόδρομο.

Η είσοδος και η έξοδος στον τελευταίο γίνονται μέσω υπόγειων τούνελ, τα οποία διασφαλίζουν ότι τα ποδήλατα δεν θα «συναντηθούν» σε καμιά περίπτωση με τα αυτοκίνητα.

Ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος δεν είναι ο πρώτος που κατασκευάζεται, μιας και κάτι ανάλογο έχει πράξει και η Ολλανδία, με τη διαφορά ότι βρίσκεται εντός του αστικού δικτύου.

Ο νοτιοκορεατικός ποδηλατόδρομος έχει βρεθεί στο προσκήνιο της δημοσιότητας, με τους περισσότερους να επιδοκιμάζουν τη χρησιμότητα του, χωρίς να απουσιάζουν και αυτοί που εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλειά του, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να κατασκευαστεί στην άκρη του δρόμου.

πηγή: carandmotor.gr