Αυτοί είναι οι 6 πιο εντυπωσιακοί σταθμοί μετρό στον κόσμο!

80

Εξαιρετικός σχεδιασμός, μοναδική αρχιτεκτονική. Φαίνεται πως η ομορφιά μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του υπογείου…

Via Toledo, Ιταλία

Αυτός ο εκπληκτικός σταθμός άνοιξε το 2012. Ήταν ο 16ος σταθμός που προστέθηκε στη γραμμή του μετρό 1 και βρίσκεται σε μια από τις πιο πολυσύχναστες εμπορικές συνοικίες της Νάπολης.

Σχεδιασμένο από τον Καταλανό αρχιτέκτονα Oscar Tusquets Blanca, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στο design είναι ο θεατρικός τρόπος κατασκευής της σκάλας. Ασφαλώς, δεν περνούν απαρατήρητοι και οι LED φωτισμοί, που κινούνται σε μπλε, μοβ και γαλάζιους τόνους και δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα στον χώρο.

Kiyevskaya, Μόσχα, Ρωσία

Όταν πρωτοάνοιξε, στις 15 Μαΐου 1935, το μετρό της Μόσχας ήταν ένας υπόγειος κομμουνιστικός παράδεισος: εντυπωσιακοί πολυέλαιοι, μάρμαρα, περίτεχνα μωσαϊκά και ηρωικά αγάλματα δημιουργούσαν έναν χώρο αφθονίας και ευμάρειας προσβάσιμο στους εργαζόμενους της πόλης.

Ο Στάλιν διέταξε να κατασκευαστούν σταθμοί μετρό ως «παλάτια για τον λαό». Ο όμορφος αυτός λευκός μαρμάρινος σταθμός Kiyevskaya άνοιξε το 1952 και έκτοτε φιλοξενεί ιστορικά έργα τέχνης, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά που απεικονίζουν την ουκρανική ζωή κατά τη διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης και του Εμφυλίου Πολέμου. Ο φωτισμός ωστόσο είχε σχεδιαστεί με σκοπό περισσότερο τη δημιουργία ατμόσφαιρας παρά με κριτήριο τη λειτουργικότητά του.

Rådhuset, Στοκχόλμη, Σουηδία

Το μετρό της Στοκχόλμης έχει χαρακτηριστεί -και δίκαια- ως «Το πιο όμορφο μετρό στην Ευρώπη». Ονομάζεται «Tunnelbana», έχει μήκος 110 χλμ. και είναι γεμάτο με εκπληκτικά έργα τέχνης.

Ο συγκεκριμένος σταθμός Rådhuset άνοιξε στις 31 Αυγούστου 1975 και βρίσκεται στη μπλε γραμμή μεταξύ του T-Centralen και του Fridhemsplan. Πολύχρωμες τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, φωτογραφίες και γλυπτά προσφέρουν ένα υπέροχο θέαμα σε κάθε επιβάτη που χρησιμοποιεί το μετρό καθημερινά.

Khalid Bin Al Waleed, Ντουμπάι

Το Ντουμπάι, γνωστό για την πολυτελή αρχιτεκτονική του, ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας ακόμα και στο μετρό. Ο σταθμός Khalid Bin Al Waleed, που βρίσκεται κάτω από το εμπορικό κέντρο Burjuman Mall, είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στον κόσμο. Λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, είναι αυτόματο, ενώ δεν απαιτούνται οδηγοί για να λειτουργούν τα βαγόνια.

Η Τσέχα σχεδιάστρια Jitka Kamencová Skuhravá σχεδίασε τον όμορφο γυάλινο πολυέλαιο, τον οποίο πολλοί τουρίστες περιγράφουν ως «γιγαντιαία μέδουσα».

Westfriedhof, Μόναχο της Γερμανίας

Ο σταθμός Westfriedhof ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998 χωρίς να έχει κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους σταθμούς. Τρία χρόνια αργότερα, το 2001, ο σταθμός αποκτάει ένα νέο πρόσωπο που κυριαρχείται από 11 τεράστια φωτιστικά σώματα που δημιουργούν ένα παιχνίδι σκιών ανάμεσα σε αποχρώσεις του μπλε, του κίτρινου και του κόκκινου. Οι τοίχοι και οι οροφές του σταθμού έχουν επίσης ένα μπλε φως, ενώ οι πέτρινες επιφάνειες εκπέμπουν εκπέμπουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε σπηλιά.

Olaias, Πορτογαλία

Ο αρχιτέκτονας Tomas Taveira και ο καλλιτέχνης εγκαταστάσεων Pedro Cabrita Reis ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν αυτό το αριστούργημα. Πολύχρωμα πλακάκια και βιτρό εφαρμόζονται προσεκτικά γύρω από το σταθμό ενώ οι μεταλλικοί πυλώνες βρίσκονται σε κεντρικό πλάνο.

Πηγή: iefimerida