Αυτό το μέρος δεν έχει “χτυπηθεί” από τον κορωνοϊό – Δείτε που το αποδίδουν οι ντόπιοι

44

Πρόκειται για ένα από τα φτωχότερα κράτη στον κόσμο και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα κορωνοϊού.

Το Κιριμπάτι, βρίσκεται στον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό και ζει υπό τη διαρκή απειλή της εξαφάνισης λόγω της ανόδου της στάθμης των ωκεανών, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν από τους πιο δύσκολους ταξιδιωτικούς προορισμούς ανά την υφήλιο.

Ωστόσο, η απομονωμένη γεωγραφική του θέση αποδείχθηκε σημαντικό πλεονέκτημα την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού σαρώνει τον πλανήτη. Για τους ντόπιους του, όμως, άλλος είναι ο λόγος που ο κορωνοϊός δεν τους έχει “επισκεφθεί”

Συγκεκριμένα, οι καρύδες, που οι ντόπιοι αποκαλούν «μοϊμότο», αποτελούν πηγή τροφής και ενυδάτωσης και μια από τις βασικές, όπως υποστηρίζεται τώρα, ασπίδες προστασίας κατά του κορονοϊού.

«Χρησιμοποιούμε τα μοϊμότι για να αμυνθούμε κατά του ιού. Είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες C και Α. Οι πρόγονοί μας έτρωγαν για πρωινό τριμμένες καρύδες και νόνι (ένα άλλο ντόπιο φρούτο με πικάντικη γεύση, γνωστό για τις επωφελείς του ιδιότητες για την υγεία) κι έπιναν ξινό τόντι (χυμό καρύδας που έχει υποστεί ζύμωση) κι ήταν δυνατοί, χωρίς αρρώστιες», λέει ο Ρούτι Τιανάιρα, δάσκαλος στην πρωτεύουσα του Κιριμπάτι, Ταράουα. «Τώρα, λοιπόν, χρησιμοποιούμε αυτά τα ντόπια φρούτα ως φάρμακα, για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα πουλάνε σε πάγκους στους δρόμους».

Ένας ντόπιος δημοσιογράφος, ο Ριμόν Ριμόν, δήλωσε πως «Δεν έχουν όλοι κοκοφοίνικες στις αυλές τους, ειδικά στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, κι όσοι έχουν χάσει τις δουλειές τους, αλλά έχουν κοκοφοίνικες, πουλάνε καρύδες για να βγάλουν τα προς το ζην. Αλλά να λένε ότι οι καρύδες προστατεύουν από τον κορωνοϊό; Δεν το έχω ξανακούσει!». Σύμφωνα ωστόσο με τον δημοσιογράφο, η συγκεκριμένη πληροφορία ενδέχεται να αποτελεί ένα ακόμα από τα πολλά fake news που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.