Αυτά είναι τα μικρά νησιά που «βούλιαξαν» τον Αύγουστο

57

Θετικός κρίνεται ο απολογισμός τής μέχρι τώρα πορείας των τουριστικών αφίξεων στους «μικρότερους» νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς σε αυτά.

Μπορεί να μην υποδέχονται, λόγω του μικρότερου γεωγραφικού στίγματός τους, τις ροές επισκεπτών των μεγάλων νησιών της χώρας, ωστόσο το οικονομικό αποτύπωμα του τουρισμού στις τοπικές οικονομίες τους είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη βιωσιμότητα τους εν μέσω του χειμώνα.

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Σίκινος, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια, η Ίος, η Σκόπελος, η Νάξος, η Πάρος, οι Λειψοί, η Ελαφόνησος στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου και η Άνδρος βρέθηκαν στο «μικροσκόπιο» του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), με τους φορείς των νησιών αυτών να κάνουν λόγο για μία απροσδόκητα καλή τουριστικά χρονιά. Αν και αυτή, όπως εξηγούν, ήταν περιορισμένη στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου χάρισε χαμόγελα ικανοποίησης στους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα, καθώς η εκκίνηση της τον Μάιο δεν προδίκαζε την “έκρηξη” των αφίξεων σε αυτά, το εξεταζόμενο δίμηνο, όπως σημειώνουν.

Σε πρώτη ανάγνωση οι πληρότητες σε αυτά αλλά και στα περισσότερα νησιά της χώρας κινήθηκαν πάνω από 85%, ειδικά τον Αύγουστο, ενώ ο Σεπτέμβρης κρίνεται από τους περισσότερους, ο μήνας που θα σφραγίσει και τα τουριστικά τους έσοδα. Προς επίρρωση τούτου, η ευχή να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι τουριστικές ροές σε αυτά, χωρίς υγειονομικά απρόοπτα.

Αίγινα

Η Αίγινα αποτέλεσε και φέτος βασικό ορμητήριο για το ελληνικό κοινό με τις πληρότητες στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Σταύρος Καλαμάκης. Μάλιστα δεν αποκλείεται τα στοιχεία από τις λιμενικές αρχές, που από μέρα σε μέρα θα δημοσιοποιηθούν να φανερώνουν άνοδο σε σχέση και με το 2019.

Ελαφόνησος

Και στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Ελαφόνησο, οι Έλληνες αποτέλεσαν την πλειοψηφία των επισκεπτών της, με τη δήμαρχο Ευσταθία Λιάρου να σημειώνει με τη σειρά της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι τον Αύγουστο οι πληρότητες του νησιού ήταν στο 100%. Μάλιστα στάθηκε και στη σημασία των μονοήμερων επισκέψεων από Έλληνες στο νησί, σημειώνοντας ότι αποτελούν σημαντική τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.

Αστυπάλαια

Με τη σειρά της, ισχυρό πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες αποτέλεσε και φέτος η “πεταλούδα του Αιγαίου”. «Η Αστυπάλαια σημείωσε εντυπωσιακή πορεία κρατήσεων με πληρότητα μέχρι και 100% από τις 20 Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Τη “μερίδα του λέοντος” είχαν οι Έλληνες επισκέπτες με εκτιμώμενο ποσοστό άνω του 50%, ωστόσο σημαντικές ήταν και οι αφίξεις από το εξωτερικό. Στο φετινό αποτέλεσμα συνέβαλαν το μήνυμα που εκπέμπουμε ως ποιοτικός προορισμός με “πράσινες” καινοτομίες αλλά και το ντεμπούτο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με νησιά των Δωδεκανήσων που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια», δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.

Σίκινος

Το νησί που αγάπησε ο Ελύτης, βίωσε εφέτος μια από τις καλύτερες τουριστικές χρονιές ξεπερνώντας ακόμα και τη χρονιά του 2019, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Σικίνου Βασίλης Μαράκης. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων του νησιού λειτούργησε ενισχυτικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σίκινος των 270 μόνιμων κατοίκων υποδέχεται συνολικά τη θερινή περίοδο έως και 15.000 επισκέπτες. Στο σημείο αυτό ο κ.Μαράκης εστιάζει στην ανάγκη επέκτασης της περιόδου τόσο προς τον Μάιο όσο και προς τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Από τα παραπάνω συνάγεται, ότι η αναζήτηση καταλύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία.

Η απλότητα σε συνδυασμό με την ήπια τουριστική ανάπτυξη, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού, που έχει ανταπόκριση από μεγάλη μερίδα τουριστών, προσθέτει ο δήμαρχος.

Κάλυμνος

Απροσδόκητα καλά εξελίχθηκε η καλοκαιρινή περίοδο και για το νησί της Καλύμνου, ένας προορισμός που έχει κάνει πράξη εδώ και χρόνια την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, λόγω της αναρρίχησης. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Νίκος Τσαγκάρης, τα έσοδα θα ξεπεράσουν το 50% του 2019, καθώς οι πληρότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ικανοποιώντας όλους τους επαγγελματίες που σχετίζονται με την τουριστική οικονομία. Ιδιαίτερα καλές είναι και οι προοπτικές για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτωβρίου, καθώς ήδη καταφτάνουν στο νησί οι αναρριχητές για την δεύτερη αναρριχητική περίοδο του νησιού (Αρχές Σεπτεμβρίου έως και μέσα Νοεμβρίου- Η πρώτη είναι το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου). Σε μια καλή αναρριχητική περίοδο οι αφίξεις των αναρριχητών υπολογίζονται σε 15.000, ενώ για εφέτος αναμένονται περίπου 8.000 αναρριχητές συνολικά.

Ίος

Στην Ίο η πληρότητα για τον Αύγουστο ξεπέρασε το 90% σε πολλά καταλύματα. Οι Έλληνες και μάλιστα ζευγάρια και οικογένειες, έδειξαν την ισχυρή προτίμηση τους μαζί με άλλες αγορές, κυρίως Ιταλούς, Γάλλους και Βρετανούς, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας και προσέθεσε: «Η Ίος διανύει μία τουριστική χρονιά υπέρβασης. Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, κατορθώσαμε να καταστήσουμε τον προορισμό ανθεκτικό στους κραδασμούς».

Σκόπελος

Οροφή άγγιξαν και οι πληρότητες των καταλυμάτων στην Σκόπελο, καθώς προσέγγισε το 100% τον Αύγουστο με τους Έλληνες να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και τις επιδόσεις να είναι υψηλότερες και από το 2019 σε ορισμένα διαστήματα. «Η ενισχυμένη προβολή, η νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και το βοήθημα στους νέους ανέτρεψαν τις αρχικά λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις μας, ενώ και ο Σεπτέμβριος εμφανίζει ενθαρρυντικά στοιχεία με περισσότερους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία», αναφέρει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης.

Λειψοί

Η μεγάλη έκπληξη του φετινού καλοκαιριού ήταν οι Λειψοί, σύμφωνα με τον δήμαρχο τους, Φώτη Μάγγο. Ο Αύγουστος έκλεισε με πληρότητες κοντά στο 100% για μεγάλο μέρος του. «Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που μας τίμησαν ήταν Έλληνες, ενώ σημαντικό μερίδιο αναλογεί και στους Ιταλούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τον Σεπτέμβριο, μία τάση που δεν ήταν ξανά τόσο έντονη στο παρελθόν», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού.

Πάρος & Νάξος

Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι πληρότητες στους παραδοσιακούς νησιωτικούς προορισμούς, την Πάρο και την Νάξο, που κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν στις αφίξεις επισκεπτών.

Η Πάρος φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα για την κάλυψη του χαμένου εδάφους σε σχέση με πέρυσι, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου, όχι μόνο δεν έχει απώλειες, αλλά πλησιάζει και τα αποτελέσματα της χρονιάς- ρεκόρ του 2019. Τα στατιστικά στην Πάρο πήραν την ανιούσα μέσα στον Ιούλιο, με τις αφίξεις τουριστών να αγγίζουν μάλιστα το 85% του προ πανδημικού και εύρωστου τουριστικά Ιουλίου του 2019. Με βάση λοιπόν τους αριθμούς, 130.018 επισκέπτες αφίχθησαν στο λιμάνι της Πάρου φέτος τον Ιούλιο, έναντι 151.896 που είχαν έρθει ακτοπλοϊκώς στο νησί κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Η εντυπωσιακή αλήθεια που αποκαλύπτουν οι επίσημοι αριθμοί, έγκειται στο γεγονός, ότι το νησί “έπιασε” το 85% της τουριστικής κίνησης του 2019 με 40% περίπου λιγότερους κατάπλους πλοίων στο λιμάνι του, καθώς κατά τον προ διετίας Ιούλιο είχαν πραγματοποιηθεί 848 κατάπλοι ενώ φέτος μόλις 515. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κρατικού Αερολιμένα Πάρου, κατά τον δεύτερο καλοκαιρινό μήνα του 2021, 19.211 επισκέπτες έφθασαν αεροπορικώς στο νησί έναντι 22.307 επισκεπτών που είχαν αφιχθεί κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Στα ίδια επίπεδα αναμένονται και τα στοιχεία για τον Αύγουστο που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ξεπεράσει ακόμα και τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και τοΝ Σεπτέμβριο και, αν τελικά συνεχιστεί η πορεία των επιδημιολογικών μετρήσεων, η χρονιά θα κλείσει με αποτελέσματα που θα ξεπερνούν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά τη Νάξο, η πληρότητα τον Αύγουστο “άγγιξε” το 100%, εμφανίζοντας υψηλότερα ποσοστά από το 2019. «Κατά γενική ομολογία, η ποιότητα των υπηρεσιών, η ποικιλία ενδιαφερόντων και οι ανταγωνιστικές τιμές αποτέλεσαν το θέλγητρο για Έλληνες, Γάλλους, Αμερικανούς, Ιταλούς και Γερμανούς που κατά κύριο λόγο μας επισκέφθηκαν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.

Άνδρος

Τέλος, στην Άνδρο η πληρότητα τον Αύγουστο ξεπέρασε τις προσδοκίες, με ποσοστά που κυμάνθηκαν μεταξύ 95% και 100% για αρκετό διάστημα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Άνδρου Νίκος Μουστάκας και συμπληρώνει: «Οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και “πρωταγωνίστησαν” στις τουριστικές ροές. Ταυτόχρονα Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί συμπλήρωσαν τον “χάρτη”».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, LIFO