Αυτά είναι τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου

8

Τα διεθνή ταξίδια αναζωπυρώθηκαν πέρυσι, ενισχύοντας την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο Hartsfield-Jackson της Ατλάντα, ο μεγαλύτερος κόμβος της Delta Air Lines, βρέθηκε και πάλι στην κορυφή της λίστας των πιο πολυσύχναστων αεροδρομίων, εξυπηρετώντας 104,7 εκατομμύρια επιβάτες, σημειώνει το CNBC.

Τα αεροδρόμια με την μεγαλύτερη επιβατική κίνηση

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι κατατάσσεται ως το δεύτερο πιο πολυσύχναστο το 2023, από την πέμπτη θέση το 2022 και την τέταρτη θέση το 2019, σύμφωνα με την προκαταρκτική κατάταξη του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα. Η επιβατική κίνηση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο αυξήθηκε κατά 55% πέρυσι σε σχέση με το 2022 και το αεροδρόμιο κατέλαβε την πέμπτη θέση, από την 16η θέση ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο εξυπηρέτησαν 8,5 δισεκατομμύρια επιβάτες πέρυσι, μια αύξηση της τάξης του 27% από το 2022, αλλά ακόμα περίπου 6% κάτω από τις προ της πανδημίας μετρήσεις, ανέφερε το ACI, επικαλούμενο προκαταρκτικά στοιχεία.

Η ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών αποτέλεσε φωτεινό σημείο για τις αεροπορικές εταιρείες με μεγάλα διεθνή δίκτυα, ενώ οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες εξαιρετικά χαμηλού κόστους, με επίκεντρο την εσωτερική αγορά, σημείωσαν άνοδο τους τελευταίους μήνες.

Τα αεροδρόμια εσωτερικού των ΗΠΑ συνέχισαν να σημειώνουν μεγάλα κέρδη στον αριθμό των επιβατών, αλλά ορισμένα υποχώρησαν στην κατάταξη σε σύγκριση με τα μέσα της πανδημίας, όταν οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί περιόριζαν τα μακρινά ταξίδια στο εξωτερικό.

Σχεδόν 78 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν πέρυσι το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ, αύξηση 12% σε σχέση με το 2022, αλλά το αεροδρόμιο, σημαντικός κόμβος της United Airlines, υποχώρησε στην κατάταξη της ACI στην έκτη θέση από την τρίτη.

Το τοπ 10

Ακολουθεί η κατάταξη του 2023 (με την κατάταξη του 2022 σε παρένθεση):

Διεθνής Αερολιμένας Hartsfield-Jackson Atlanta (1)
Διεθνές Αεροδρόμιο Ντουμπάι (5)
Διεθνές Αεροδρόμιο Ντάλας/Φορτ Γουόρθ (2)
Χίθροου του Λονδίνου (8)
Διεθνές Αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο (16)
Διεθνές Αεροδρόμιο Ντένβερ (3)
Αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης (7)
Διεθνές Αεροδρόμιο Λος Άντζελες (6)
Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο (4)
Διεθνές Αεροδρόμιο Indira Gandhi του Νέου Δελχί (9)

 

 

 

πηγή: iefimerida.gr