Η Αθηναϊκή σαλάτα με βραστό ψάρι, μαγιονέζα και λαχανικά είναι μια κλασική συνταγή της παλιάς αστικής κουζίνας. Στις μέρες μας είναι μια από τις πιο hot προτάσεις στα καλύτερα εστιατόρια της πόλης και σερβίρεται λίγο παραλλαγμένη στα υλικά και σε μια πιο σύγχρονη εκδοχή. Η γεύση της είναι συγκλονιστική!
Υλικά
Για το βραστό ψάρι
- 1 σφυρίδα γύρω στο 1 κιλό (ή στήρα ή μπακαλιάρο φρέσκο)
- 2 μέτρια κρεμμύδια (χαραγμένα σταυρωτά)
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 2 κλωνάρια μαϊντανό
- 2 μέτρια καρότα
- 2 μέτριες πατάτες
- αλάτι
- πιπέρι
Για τα λαχανικά
- 1 φλ. σπιτική μαγιονέζα
- 100 γραµ. αρακά βρασμένο
- 4 αγγουράκια πίκλες (ψιλοκομμένα)
- 2 κλωνάρια σέλερι
- 2 κ.σ κάπαρη (ψιλοκομμένη)
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1/2 ματσάκι άνηθο
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο λεμόνι
- λίγο ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα
- φύλλα μεσκλάν
- λίγο καρότο ζουλιέν
- φύτρες
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε κατσαρόλα τα κρεμμύδια χαραγμένα, το σέλερι, τον μαϊντανό, το ψάρι και αλατοπίπερο.
- Προσθέτουμε τις πατάτες καθαρισμένες, τα καρότα και συμπληρώνουμε νερό ίσα που να σκεπάζει το ψάρι. Αφήνουμε να πάρει βράση. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά χωρίς καπάκι για περίπου 25΄ μέχρι να ξεκολλάει η ράχη του ψαριού από το κόκαλο.
- Ένα ψάρι γύρω στο 1 κιλό θέλει περίπου 25 λεπτά βράσιμο. Ωστόσο, θα έχουν βράσει και οι πατάτες και τα καρότα.
- Βγάζουμε με προσοχή το ψάρι σε πιατέλα να κρυώσει. Βγάζουμε τα καρότα και τις πατάτες.
- Κρατάμε το σέλερι στην άκρη κι αφού κρυώσει το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στην Αθηναϊκή.
- Ψιλοκόβουμε τα καρότα και τις πατάτες σε πολύ μικρά καρέ.
- Σουρώνουμε το ζωμό και τον κρατάμε για άλλη παρασκευή (σούπα, σάλτσα κλπ.).
- Αφού κρυώσει καλά το ψάρι το καθαρίζουμε πολύ προσεκτικά και κρατάμε όλο το ψαχνό σε μια μπασίνα.
- Προσθέτουμε την κάπαρη, το αγγουράκι τουρσί, τον αρακά, το σέλερι, τη μαγιονέζα, τον άνηθο, τον μαϊντανό τις πατάτες και τα καρότα.
- Με μια κουτάλα ανακατεύουμε όλα τα υλικά όπως την πατατοσαλάτα.
- Κλασικά δίνουμε σχήμα ψαριού στο καθαρισμένο ψάρι και γαρνίρουμε με καρότα αρακά κλπ.
- Είναι πολύ πιο εντυπωσιακό, να βάλετε φύλλα μεσκλάν σε πιατέλα και με τσέρκι 10 εκ. να δώσετε σχήμα στην Αθηναϊκή μαγιονέζα όπως στο ταρτάρ. Ξεφορμάρετε με προσοχή και γαρνίρετε με φύτρες και ψιλοκομμένο καρότο.
- Στάξτε λίγο ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.
Πηγή: argiro.gr