Πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο της μεσοανατολικής κουζίνας, το οποίο εικάζεται ότι προέρχεται απ’ την Αίγυπτο.
Τα φαλάφελ συνήθως σερβίρονται μέσα σε αραβική πίτα ή τυλιγμένα σε ένα είδος αρτοσκευάσματος που ονομάζεται ταμπούν και μοιάζει με τορτίγια. Συνδυάζονται τέλεια και με μία σαλάτα, λαχανικά τουρσιά, καυτερές σάλτσες και σάλτσες από ταχίνι.
Υλικά για τα φαλάφελ
250 γρ. ρεβύθια
1 μικρό κρεμμύδι
3 μάτσα μαϊντανό
1 μάτσο κόλιανδρο
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.γ. κύμινο
Αλάτι& Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. αλεύρι
Υλικά για την σος ταχίνι
200 γρ. Μακεδονικό ταχίνι (περίπου μία κούπα)
200 ml νερό (3/4 κούπας) χλιαρό νερό
2-3 σκελίδες σκόρδο
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
Αλάτι & Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Υλικά για το σερβίρισμα
Μαρούλι κομμένο σε μέτρια κομμάτια
1 κόκκινη πιπεριά
3-4 ραπανάια
1 αγγούρι
1 ντομάτα
Φρέσκο κόλιανδρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Ξεκινάμε μία ημέρα πριν. Βάζουμε τα ρεβύθια σε νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20-24 ώρες.
2) Στραγγίζουμε καλά τα ρεβύθια και τα βάζουμε στο μούλτι ή σε έναν επεξεργαστή τροφίμων με λεπίδες. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το σκόρδο, το κύμινο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι κατά βούληση.
3) Χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά και αν χρειαστεί σταματάμε το μίξερ ενδιάμεσα και ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι.
4) Μεταφέρουμε το μείγμα των φαλάφελ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και πλάθουμε μικρά στρογγυλά φαλάφελ (λίγο μεγαλύτερα από τα κεφτεδάκια) και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξουν.
5) Παράλληλα φτιάχνουμε τη σος ταχινιού: βάζουμε σε ένα μούλτι όλα τα υλικά και χτυπάμε καλά. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
6) Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 3 δάχτυλα Παρθένο Σησαμέλαιο και το ακουμπάμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις κάψει καλά, βάζουμε μέσα όσα φαλάφελ χωράνε χωρίς να κολλάνε μεταξύ τους. Τηγανίζουμε για περίπου 2-3 λεπτά από κάθε μεριά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
7) Για το σερβίρισμα, κόβουμε τα ραπανάκια και το αγγούρι σε λεπτές φέτες και τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες. Βγάζουμε τα σπόρια από τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρό καρέ.
8) Βάζουμε 3-4 φαλάφελ πάνω σε μία αραβική πίτα. Περιχύνουμε με σος ταχινιού και μοιράζουμε τα φρέσκα λαχανικά. Τυλίγουμε και σερβίρουμε.
συνταγή από madameginger