Αρκούδι: Το Ομηρικό νησάκι του Ιονίου που ελάχιστοι γνωρίζουν

199

“Υπάρχει κάποια νήσος στην μέση της θάλασσας πετρώδης
στην μέση ακριβώς μεταξύ Ιθάκης και Σάμης απόκρημνης
η Αστερίς, όχι μεγάλη· σ’ αυτήν υπάρχουν
ασφαλείς λιμένες διπλοί, εκεί έμεναν ελλοχεύοντες οι Αχαιοί ”.

Η νησίδα Αρκούδι βρίσκεται νότια της Λευκάδας και Βόρεια της Ιθάκης και ανήκει στις Τηλεβοΐδες νήσους, όπου και θεωρείται το ομορφότερο νησί του συμπλέγματος.

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό νησί και ενώ στις μέρες μας παραμένει ακατοίκητο, το παρελθόν του είναι αρκετά πολύβουο, μιας και οι ενοικιαστές του προσπάθησαν να καταστήσουν το νησί ως δεύτερο «Σκορπιό». Μέχρι και τα μέσα του προηγούμενου αιώνα, στο νησί υπήρχαν αρκετά δέντρα και πουλιά, ανοίχτηκαν δρόμοι και μονοπάτια και το έδαφός του ήταν αρκετά γόνιμο για την καλλιέργεια αμπελιών. Επίσης, την εποχή εκείνη χτίστηκε και η εκκλησία της Παναγίας η οποία διατηρείται μέχρι και τις μέρες μας. Αργότερα, κατά την Ιταλική Κατοχή, δημιουργήθηκαν ασβεστοκάμινα, και φτιάχτηκαν αρκετά σπίτια, μαγαζιά αλλά και στέρνες για τις οικογένειες που ζούσαν και δούλευαν εκεί, ενώ αργότερα, η εκτροφή ζώων από τους επόμενους ενοικιαστές ήταν η βασική ασχολία των κατοίκων του, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Και μπορεί το Αρκούδι να είναι ένα άγνωστο σε πολλούς νησί του Ιονίου Πελάγους, όμως είναι ιδιαίτερα γνωστό στον ξένο τύπο από τον προηγούμενο ακόμα αιώνα…

Βάση της θεωρίας του Νταίρπφελντ, ο οποίος υποστήριζε ότι η σημερινή Λευκάδα είναι στην πραγματικότητα η Ομηρική Ιθάκη, το Αρκούδι προσδιορίστηκε ως η Ομηρική νησίδα Αστερίδα, μέρος στο οποίο βρήκε καταφύγιο ο Τηλέμαχος κυνηγημένος από τους μνηστήρες. Και οι ενδείξεις κατά την θεωρία είναι αρκετές. Αρχικά είναι το μοναδικό νησί στην περιοχή το οποίο έχει δύο όμοια αμφίδυμα δεξιόστροφα λιμάνια «λιμένες δ΄ένι ναύλοχοι αυτή αμφίδυμοι», και όντας νοτιότερα της Λευκάδας, βρίσκεται ακριβώς πάνω στην πορεία της επιστροφής του γυρισμού από την Πύλο ανάμεσα στα δύο νησιά «πρίν πατρίδα γαίαν οικέσθαι», της Ομηρικής Ιθάκης (Λευκάδας) και της Ομηρικής Σάμης (Θιάκι). Επίσης έχει ζωτικό χώρο που χωράει έναν οικισμό όπως τις Αλαλκομένες όπως μαρτυρεί ο Απολλοδώρος στο διάμεσα και έχει ανεμοδαρμένα ύψη για το ημερήσιο καραούλι ύψους 135 μέτρων.

Τον Αύγουστο μάλιστα του 1993 πραγματοποιήθηκε στην περιοχή προς τεκμηρίωση των Ομηρικών γεωγραφικών περιγραφών μια αυθεντική αναπαράσταση της ανεπιτυχούς δολοφονικής ενέδρας των μνηστήρων σε βάρος του Τηλέμαχου κατά την επιστροφή του τελευταίου από την Πύλο και την Σπάρτη. Η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μια ασέληνη νύχτα με το αλιευτικό πλοίο «Σπυριδούλα» να ελλοχεύει στους αμφίδυμους λιμένες, έχοντας ειδοποιηθεί ότι το πλοίο του Τηλέμαχου (μια σωσίβια λέμβος) θα διέπλεε κάποια ώρα τον πορθμό μεταξύ Ιθάκης και Σάμης με κατεύθυνση την πρώτη ακτή της «Ιθάκης». Οι σύντροφοι, πιο καλά κατατοπισμένοι από τους Αχαιούς, αφού γνώριζαν τη νύχτα του διάπλου, πραγματοποιούσαν συνεχείς περιπολίες ανάμεσα στα νησιά Αρκούδι, Άτοκο και τις Ανατολικές ακτές της Ιθάκης. Το υποτιθέμενο πλοίο του Τηλέμαχου όμως παρέπλευσε ανατολικά από το Αρκούδι και κατευθύνθηκε στην πρώτη ακτή της Λευκάδας – «Ιθάκης», διαπλέοντας μάλιστα με μεγάλη ευκολία από τους μνηστήρες.

“Αλλά μακριά των νήσων ν’ απέχεις καλόφτιαχτο πλοίο,
όμως να πλέης νύχτα και θα σου πέμψη όπισθεν ούριον,
όποιος από τους αθανάτους σε
φυλάσσει και σε προστατεύει. Μόλις όμως αφιχθής
στην πρώτη ακτή της Ιθάκης, την νήα στην πόλι
να στείλεις και όλους τους συντρόφους
και συ ο ίδιος πρώτα-πρώτα να πας στον χοιροβοσκό ”.

Όσο για τα μελλοντικά του σχέδια, το πλάνο είναι ήδη έτοιμο και παρουσιάζεται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του νησιού, όπου οι ιδιοκτήτες υπόσχονται ένα πολυτελές μέρος για λίγους, με όλες τις ανέσεις, την ηρεμία και την ασφάλεια που θα μπορούσαν να ζητήσουν. Περιλαμβάνει ξενοδοχεία 7 αστέρων, ιδιωτικές βίλες με θερμαινόμενες πισίνες, εμπορικό κέντρο, κινηματογράφο, τράπεζα, ιατρικό κέντρο, γήπεδα τένις, σκουός, ποδοσφαίρου , εστιατόρια, σπα με θαλασσοθεραπείες, εκκλησίες διαφόρων θρησκευμάτων για τέλεση μυστηρίων, καθώς και μεγάλη ποικιλία μαγαζιών και πολλά ακόμα άλλα. Όσο για την υλοποίησή τους… το μέλλον θα δείξει.

Δείτε το υπέροχο video από το Travel Inspiration: