Αίγυπτος: Άνοιξε για το κοινό η αρχαιότερη σωζόμενη πυραμίδα

52

Έπειτα από αναστηλωτικές εργασίες πολλών ετών, άνοιξε χθες Πέμπτη, η πυραμίδα του Φαραώ Ζοζέρ στη Σακκάρα, ηλικίας 4.700 ετών, η οποία θεωρείται η αρχαιότερη όλων των επισκέψιμων τέτοιων κτισμάτων στην Αίγυπτο

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού Χάλεντ ελ Ενάνι, κατά τη διάρκεια της τελετής που διοργανώθηκε στη βάση της διάσημης κλιμακωτής πυραμίδας, δήλωσε «Ανοίγουμε σήμερα, έπειτα από την αναστήλωσή της, την αρχαιότερη πυραμίδα που στέκεται ακόμη όρθια στην Αίγυπτο». Και συμπλήρωσε: «πρόκειται για το πρώτο κτίσμα εξ ολοκλήρου από πέτρα στον κόσμο».

Το σχέδιο για την αναστήλωση

Το σχέδιο για την αναστήλωση, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του υπουργείου Αϊμάν Γκαμάλ Εντίν, ξεκίνησε το 2006 και διακόπηκε «για λόγους ασφαλείας» λόγω της λαϊκής εξέγερσης του 2011. Οι εργασίες επαναλήφθησαν το 2013 και το συνολικό κόστος τους ανήλθε στα 104 εκατ. Αιγυπτιακές λίρες (6 εκατ. ευρώ). Οι εργασίες κρίθηκαν αναγκαίες έπειτα από έναν σεισμό, που είχε προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο εσωτερικό της πυραμίδας το 1992.

Το 2014 είχε ξεσπάσει μία μεγάλη αντιπαράθεση γύρω από τη φήμη πως οι εργασίες είχαν επιδεινώσει την κατάσταση της πυραμίδας, με πολλές αιγυπτιακές ΜΚΟ να επικρίνουν τη συνέχεια της αναστηλωτικής προσπάθειας, εκτιμώντας πως παραμορφώνει την αρχική εικόνα του μνημείου.

«Έως το 2015 οι ειδικοί της UNESCO είχαν δημοσιεύσει επικριτικές αναφορές για το σχέδιο αποκατάστασής της, όμως εμείς συνεχίσαμε τις εργασίες σύμφωνα προς τις υποδείξεις της UNESCO και το 2018 ο οργανισμός αυτός δημοσίευσε θετικές αναφορές», δήλωσε σχετικά ο Ενάνι.

Ένα εντυπωσιακό κτίσμα

Σε απόσταση 20 χλμ από το Κάιρο, η πυραμίδα δεσπόζει πάνω από μία τεράστια νεκρόπολη στην περιοχή της Μέμφιδος, της πρώτης πρωτεύουσας της αρχαίας Αιγύπτου.

Ύψους περίπου 60 μ. και με έξι βαθμιδωτούς ορόφους, το εντυπωσιακό τούτο κτίσμα ανεγέρθηκε το 2.700 πΧ από τον αρχιτέκτονα Ιμχοτέπ, πάνω από μία κοιλότητα βάθους 28 μ., στην οποία υπήρχε ένας τάφος από ροζ γρανίτη.

Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Από το 1979 περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενώ όλος ο περιβάλλον χώρος αποτελεί την πρώτη ιστορικά οικογενειακή νεκρόπολη, μία πρακτική που εισήγαγε ο Φαραώ Ζοζέρ. Στο ίδιο σημείο, στη Σακκάρα, η ανασκαφική σκαπάνη αποκάλυψε τον Απρίλιο του 2019 έναν τάφο με ζωγραφισμένα ανάγλυφα και καλά διατηρημένες επιγραφές, που ανήκε σε έναν ευγενή της 5ης Δυναστείας (μεταξύ 2.500-2.300 πΧ).