Αίγυπτος: 22 φαραώ μεταφέρθηκαν στο νέο “σπίτι” τους στο Κάιρο με μία λαμπρή πομπή

60

Με μία μεγαλοπρεπή πομπή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, μεταφέρθηκαν στο νέο μουσείο 22 βασιλικές μούμιες και 17 σαρκοφάγοι στην Αίγυπτο.

Η παρέλαση ξεκίνησε από το Αρχαιολογικό Μουσείο στην πλατεία Ταχρίρ, και κατέληξε στο νέο Μουσείο συνολικής έκτασης 135.000 τ.μ, στην περιοχή Φουστάτ, του παλαιού Καΐρου.

Γύρω από την πλατεία Ταχρίρ, η κυκλοφορία είχε κλείσει τόσο για τα οχήματα όσο και για τους πεζούς. Η κυκλοφορία απαγορευόταν και στο μήκος της διαδρομής των 7 χιλιομέτρων που διέσχισε η πομπή.

Η «χρυσή παρέλαση» ξεκίνησε με κάθε μεγαλοπρέπεια παρουσία πολλών επισήμων από όλο τον κόσμο, ενώ όλα τα κτίρια από τα οποία πέρασε, φωταγωγήθηκαν για την πομπή, που συνοδεύουν άρματα και άλογα, καθώς το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ήθελε να αναβιώσει τον βασιλικό τρόπο με τον οποίο βασιλιάδες και βασίλισσες της χώρας μεταφέρονταν στην τελευταία κατοικία τους.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ένα τραγούδι, ειδικά γραμμένο για την περίσταση αυτή, του δημοφιλούς Αιγύπτιου τραγουδιστή Μοχάμεντ Μουνίρ. Λίγο πριν ξεκινήσει η παρέλαση, πολλοί Αιγύπτιοι ηθοποιοί, όπως οι Άχμεντ Ζάκι και Μόνα Ζάκι και η Τυνήσια Χεντ Σάμπρι απήγγειλαν κείμενα για τον αιγυπτιακό πολιτισμό.

Οι νέες εγκαταστάσεις

Κάθε μούμια τοποθετήθηκε σε ειδική κάψουλα με άζωτο για να εξασφαλιστεί η προστασία της και οι κάψουλες μεταφέρθηκαν πάνω σε ειδικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί για να τις κρατούν σταθερές χωρίς κραδασμούς.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μούμιες σε δύο παρτίδες στο συγκρότημα των «Νεκρών Ναών» του Ντέιρ ελ-Μπάχρι στο Λούξορ και στην κοντινή Κοιλάδα των Βασιλέων, το 1871. Από τη δεκαετία του 1950 φιλοξενούνταν σε μια μικρή αίθουσα. Ωστόσο το νέο μουσείο παρέχει εγκαταστάσεις για να ελέγχεται η θερμοκρασία και η υγρασία. Ο διάκοσμος θα παραπέμπει στους υπόγειους τάφους των φαραώ, με τις σαρκοφάγους και τα προσωπικά αντικείμενά τους.