Λευκή για την αρμονία, λίγο κόκκινο για πάθος και κέφι, μερικά ρόδια για καλοτυχία και γονιμότητα και φυσικά το τυχερό φλουρί!
Ένα απλό κέικ, που όμως με μικρές πινελιές, αποκτά πλούσια γεύση και γιορτινή εμφάνιση.
Υλικά
500 gr φαρίνα (ένα πακέτο)
250 gr βούτυρο
2 1/2 κούπες ζάχαρη
5 ολόκληρα αβγά + 1 κρόκο
1 κούπα γάλα
1/4 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ
1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
400 gr βανίλια (υποβρύχιο) με άρωμα βανίλια
μερικούς σπόρους από ρόδι για τον στολισμό
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου) να αφρατέψει. Ρίχνουμε τη μισή ποσότητα ζάχαρης και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τρία αβγά, χτυπάμε, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, τα υπόλοιπα αβγά και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μείγμα.
Στην κούπα που έχουμε το πορτοκάλι προσθέτουμε το άρωμα βανίλιας, το κονιάκ και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε το μείγμα ελαφρά. Ρίχνουμε τη μισή φαρίνα και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε ρίχνοντας το γάλα και την υπόλοιπη φαρίνα. Ανακατεύουμε απαλά.
Βουτυρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα (διαμέτρου 25 εκατοστών περίπου) και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, πάνω κάτω αντιστάσεις περίπου για μία ώρα. Για να είμαστε σίγουροι ότι έχει ψηθεί καλά, πριν τη βγάλουμε από το φούρνο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι. Αν το μαχαίρι βγει καθαρό χωρίς να κολλήσει πάνω του μείγμα τότε είναι έτοιμη και καλοψημένη. Διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο τοποθετώντας ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο αποπάνω ώστε να μην πάρει άλλο χρώμα αλλά να ψηθεί μέσα.
Αφήνουμε τη βασιλόπιτα να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Λιώνουμε τη βανίλια (υποβρύχιο) στο φούρνο μικροκυμάτων και την απλώνουμε πάνω στην κρύα βασιλόπιτα. Αφήνουμε για μερικά λεπτά να κρυώσει και συνεχίζουμε το στολισμό με κέφι και φαντασία!
Σημαντικές επισημάνσεις
- Προσοχή στη γεύση της βανίλιας (υποβρύχιο)! Προτιμήστε με γεύση βανίλια και όχι με μαστίχα Χίου. Η γεύση της μαστίχας Χίου είναι αρκετά έντονη και ιδιαίτερη.
- Για το στολισμό με ρόδια, τοποθετήστε τα σπόρια σε απορροφητικό χαρτί ώστε να φύγει η εξωτερική υγρασία για να μην λιώσει η βανίλια όταν τα βάλετε πάνω στην βασιλόπιτα. Διατηρούν την φρεσκάδα τους εώς και τέσσερις ημέρες.
- Η συνταγή μπορεί να γίνει χωρίς τη χρήση μίξερ αρκεί να λιώσουμε πιο πριν το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή μην το κάψετε. Απλώς να ζεσταθεί λίγο.
- Για να ξεφορμάρουμε πιο εύκολα τη βασιλόπιτα τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού λαδόκολλα. Έτσι μπορούμε να ξεφορμάρουμε αμέσως μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο. Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε τη βασιλόπιτα από τα τοιχώματα του ταψιού περιμετρικά και την τουμπάρουμε σε μια πιατέλα. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και η βασιλόπιτα είναι έτοιμη για το στολισμό!
συνταγή από magiacook.gr