Αφιέρωμα του Guardian στα ελληνικά ξωκκλήσια – Ποιο ενθουσίασε την δημοσιογράφο

13

Aφιέρωμα για στα ελληνικά μικρά εκκλησάκια  έκανε η δημοσιογράφος του Guardian Χάνα Τζέιν Πάρκινσον, η οποία με διθυραμβικά λόγια για την ομορφιά τους, παρότι το γεγονός ότι δεν είναι χριστιανή ορθόδοξη.

Όπως αρχίζει το κείμενο της, η συντάκτρια δηλώνει: «Δεν είμαι θρήσκα. Δεν μου αρέσει η υποκρισία. Οι περίεργες στολές, το εμπορικό στοιχείο…» Επιπλέον, δύο στοιχεία θεωρεί αξιοζήλευτα σε όσους πιστεύουν, το πρώτο είναι η ισχυρή θέληση που δεν πρέπει να λείπει και το δεύτερο η αρχιτεκτονική. «Μου αρέσουν αυτά τα όμορφα βιτρό παράθυρα, οι χρυσοί και γαλάζιοι τρούλοι και όλα αυτά που συνήθως απουσιάζουν από τον κοσμικό κόσμο. Είναι σαν η θρησκεία να μπερδεύει όλα τα καλά στοιχεία των ωραίων κτιρίων. Θυμάμαι ότι αυτό ήταν το πρώτο που σκέφτηκα όταν περιπλανιόμουν ως έφηβη γύρω από τον καθεδρικό ναό της Σιένα, με το ασπρόμαυρο ταπεινό εσωτερικό της και τις τεράστιες τοξωτές οροφές της. Από τότε έχω επισκεφθεί πολλά πανέμορφα κτίρια όλων των δογμάτων και πάντα θαυμάζω την εκπληκτική ομορφιά και δημιουργικότητά τους. Ακόμη περισσότερο από τα μεγάλα θρησκευτικά κτίρια, όμως, μου αρέσουν οι μικρές -σχεδόν μινιατούρες- εκκλησίες, τα παρεκκλήσια. Τα λατρεύω, ειδικά όταν ξεφυτρώνουν τυχαία σε κάποια γωνιά εκτός δρόμου, σαν να έχουν βγει μόλις από τη Γη».

Στη συνέχεια, δε δίστασε να προσθέσει πως «Αυτά τα παρεκκλήσια είναι πάντα ανοιχτά. Χωράνε ίσα ίσα – το πολύ- τέσσερα άτομα. Συχνά είναι άδεια. Το να μπεις μέσα σε αυτά είναι σαν να μπαίνεις σε μια μήτρα καλυμμένη με φύλλα χρυσού. Σε ένα από τα πιο μικρά ξωκλήσια που έχω μπει ποτέ ήταν αυτό στο νησί της Καλύμνου στο Αιγαίο. Ένα ορθόδοξο εκκλησάκι μέσα στο οποίο αν άπλωνα τα χέρια μου άγγιζα όλους τους τοίχους. Οι μόνοι ήχοι που ακούγονταν ήταν το τρίξιμο από τους παλιούς μεντεσέδες στην πόρτα, τα βήματά μου, η αναπνοή μου και το θρόισμα των βελόνων του πεύκου. Υπήρχε ωστόσο μια συντριπτική αίσθηση ασφάλειας. Αυτό είναι το είδος της θρησκευτικής εμπειρίας που μπορώ να καταλάβω, αντί για τους λευκούς καπνούς και τις κλήσεις για προσευχή στις 5 το πρωί»

Στο τέλος του άρθρου της ευχήθηκε στους αναγνώστες να αναζητήσουν ένα ξωκλήσι για αυτή την ήσυχη και μοναδική απόλαυση και έστω και τυχαία, αν πέσουν σε ένα παρόμοιο, να ανακαλύψουν την απρόσμενη χαρά που μπορεί να προσφέρει κάτι τόσο μικρό.