Αεροπλάνο Airbus απογειώνεται αυτόματα χωρίς την παρέμβαση ανθρώπου (video)

50

Δοκιμές κατά τις οποίες αεροσκάφος κατάφερε να απογειωθεί με τη βοήθεια αυτόματου συστήματος και χωρίς την παραμικρή παρέμβαση των πιλότων που βρίσκονταν στο πιλοτήριο, πραγματοποίησε η Αirbus.

Πιο συγκεκριμένα, το αεροσκάφος Airbus απογειώθηκε με επιτυχία τον Δεκέμβρη από το αεροδρόμιο Μπλανιάκ της Τουλούζης. Στη δοκιμή αυτή συμμετείχαν δύο πιλότοι, δυο μηχανικοί αεροσκαφών και ένας μηχανικός πτήσης.

Η αυτοματοποιημένη απογείωση ξεκίνησε γύρω στις 10.15 το πρωί, ενώ το αεροπλάνο πραγματοποίησε 8 επιτυχημένες απογειώσεις σε διάστημα 4 ωρών και μισής ώρας.

«Το αεροσκάφος απέδωσε όπως αναμενόταν κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Ενώ ευθυγραμμιστήκαμε με τον αεροδιάδρομο, αναμέναμε τον έλεγχο κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια ενεργοποιήσαμε τον αυτόματο πιλότο» σημειώνει ο πιλότος του Airbus Γιαν Μποφίς και προσθέτει: «Μετακινήσαμε τους λεβιέδες στην επιλογή “απογείωσης” και παρακολουθούσαμε την απόκριση του αεροσκάφους. Άρχισε να κινείται και να επιταχύνει αυτόματα, διατηρώντας την θέση του στο κέντρο του αεροδιαδρόμου […] Η μύτη του αεροσκάφος ξεκίνησε να σηκώνεται αυτόματα παίρνοντας την κατάλληλη θέση ώστε δευτερόλεπτα αργότερα να βρισκόμαστε στον αέρα».

Σε κάθε περίπτωση, η Airbus τονίζει πως στόχος της δεν είναι να περάσει σε έναν στόλο αεροσκάφων χωρίς πιλότους, αλλά να αναζητήσει τεχνολογίες αυτονομίας, παράλληλα με άλλες καινοτομίες σε υλικά, συνδέσμους και ηλεκτροδότηση. Με τον τρόπο αυτό, η Airbus θα είναι σε θέση να αναλύσει τις νέες αυτές τεχνολογίες και να βελτιώσει, μεταξύ άλλων, την διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας.

Δείτε το Βίντεο, που έδωσε στη δημοσιότητα η airbus, από τη στιγμή που το αεροπλάνο απογειώνεται αυτόματα.