Ως μια ημέρα νίκης της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, περνάει στην ιστορία η 7η Οκτωβρίου του 2020.
Η ιστορική καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου που χαρακτηρίζει κι επισήμως τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, δικαίωσε όχι μόνο τα θύματα αλλά και ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο.
Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πεντέμισι χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 20 Απριλίου 2015, το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση του, μία απόφαση που οδήγησε σε μία ιστορική νίκη μέσα και έξω από τα δικαστήρια.
Με κεντρικό σύνθημα «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή» συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Εφετείο Αθηνών 20.000 άνθρωποι. Πολιτικά κόμματα, σωματεία, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες, οργανώσεις της αριστεράς, φοιτητές, μαθητές καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, όλοι μαζί πανηγύρισαν και ξέσπασαν σε ζητωκραυγές μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της ιστορικής καταδίκης
Δεν είναι τυχαίο ότι η είδηση της ιστορικής καταδίκης της Χρυσής Αυγής, προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων και πολλών διεθνών μέσων ενημέρωσης.
«Η Χρυσή Αυγή κρίθηκε ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην Ελλάδα», τιτλοφορείται το ρεπορτάζ των New York Times, σημειώνοντας ότι «το δικαστήριο συνέδεσε το ακροδεξιό κόμμα με μια σειρά επιθέσεων, μεταξύ των οποίων και τη δολοφονία ενός αριστερού ράπερ». Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για τη σημαντικότερη δίκη που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες.
Ανάλογο τίτλο έχει και η ανταπόκριση του Αssociated Press για την «ιστορική καταδίκη σε μια μαραθώνια πενταετή δίκη» της Χρυσής Αυγής. «Όταν ανακοινώθηκε η ετυμηγορία ξέσπασαν εν μέρει επεισόδια στην αντιφασιστική συγκέντρωση, όπου μετείχαν πάνω από 15.000 άτομα έξω από το δικαστήριο. Μια μικρή ομάδα πέταξε κροτίδες κι η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και τη χρήση μιας αύρας νερού». Σύμφωνα με το πρακτορείο, «η Διεθνής Αμνηστία, που μετείχε στη διοργάνωση ενός δικτύου καταγραφής της ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, είπε ότι η σημερινή ετυμηγορία θα ενισχύσει τις προσπάθειες εκείνων που προσπαθούν να διωχθούν ποινικά τα εγκλήματα μίσους», με τον διευθυντή της οργάνωσης στην Ευρώπη, Nils Muiznieks να δηλώνει ότι «η επίπτωση της ετυμηγορίας αυτής σε μια εμβληματική δίκη ενός ακροδεξιού κόμματος με επιθετική αντιμεταναστευτική και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στάση θα γίνει αισθητή πολύ μακρύτερα από τα σύνορα της Ελλάδας».
«Ελλάδα – Χρυσή Αυγή: Οι ηγέτες των νεοναζί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας», υπογραμμίζει το ΒΒC, που έχει ως βασικό θέμα στην ηλεκτρονική του έκδοση την απόφαση.
«Ο ηγέτης της Χρυσής Αυγής και πρώην βουλευτές κρίθηκαν ένοχοι σε δίκη-σταθμό», μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ, κάνοντας λόγο για «τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Δε θα δακρύσω μα ούτε και δε θα φοβηθώ, δε θα αφήσω να μου κλέψουν τα όνειρα μου ελεύθερα ψηλά πολύ ψηλά πετώ, κι όλοι ζηλεύουν τα περήφανα κι αδέσμευτα φτερά μου…
Παύλος Φύσσας-Killah-P