4 μαγικοί προορισμοί για τους λάτρεις της φθινοπωρινής φύσης

369

Φθινόπωρο. Η εποχή που η φύση φοράει τα πιο όμορφα χρώματά της είναι εδώ και πρέπει να το εκμεταλλευτείτε. Αφήστε πίσω την μελαγχολία της πόλης και ετοιμάστε βαλίτσες. Οι προορισμοί που θα διαβάσετε παρακάτω σας υπόσχονται έναν Oκτώβριο γεμάτο ομορφιές και μοναδικές εμπειρίες…

Ζαγοροχώρια

Αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους ορεινούς προορισμούς στην Ελλάδα. Ήρεμα, γραφικά και με θέα που κόβει την ανάσα! Οι 46 οικισμοί, τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, οι οποίοι είναι διάσπαρτοι στους πρόποδες της Πίνδου, καθηλώνουν με την γοητεία τους.

Το φυσικό τοπίο είναι εξαιρετικό και προσφέρεται για ποικίλες φυσιολατρικές δραστηριότητες. όλες τις εποχές του χρόνου. Στην τοπική αρχιτεκτονική κυριαρχεί η πέτρα, το ξύλο και ο σχιστόλιθος.

Τι να δείτε/τι να κάνετε:

Φαράγγι του Βίκου

Πρόκειται για ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία με τεράστια οικολογική αξία. Έχει κατακτήσει μία θέση στο βιβλίο Guinness ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα, μόλις 1100 μέτρα στο στενότερο σημείο του και ταυτόχρονα βάθος που ξεπερνά τα 900 μέτρα. Το ποτάμι που το διασχίζει, ο Βοϊδομάτης έχει νερό από τον Νοέμβριο έως τον Ιούνιο.

Πάπιγκο

Είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Ζαγορίου, απέχει 60 χλμ από τα Ιωάννινα και θα σας εντυπωσιάσει με την άψογη αρχιτεκτονική του. Λιθόστρωτα καλντερίμια, αρχοντικά, όμορφες βρύσες, παλιές εκκλησίες που βασίζονται στην παραδοσιακή Ζαγορίσια αρχιτεκτονική δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στο χωριό. Για να φτάσετε στο Μεγάλο Πάπιγκο θα πρέπει να περάσετε την Αρίστη και τα «καγκέλια» τον φιδογυριστό δρόμο με τις 14 απότομες στροφές. Το Μικρό Πάπιγκο, κάτω από την εποπτεία των πέντε επιβλητικών πύργων της Αστράκας που ο ψηλότερος φτάνει τα 1788 μέτρα και τη μυθική Δρακόλιμνη, θα σας μαγέψει με το πλούσιο φυσικό του τοπίο που δένει αρμονικά με την ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.

Τσεπέλοβο

Σε απόσταση 51 χιλιομέτρων από τα Ιωάννινα βρίσκεται το Τσεπέλοβο, ένα αρχοντικό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1.080 μέτρων. Η παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική του διακρίνεται σε όλες τις κατοικίες, τα μονοπάτια και τις εκκλησίες του χωριού. Ξεχωρίζουν το πολιτιστικό κέντρο της «Εστίας», ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που χτίστηκε τον 18ο αιώνα και διάφορα αρχοντικά. ροσφέρεται για περίπατο στα γραφικά δρομάκια, την πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και τις εκκλησίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Το Μικρό Πάπιγκο
Το φαράγγι του Βίκου

Πρέσπες

Οι Πρέσπες, τα υδάτινα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους βιότοπους της χώρας (αλλά και της Ευρώπης) και έναν από τους τελευταίους φυσικούς παραδείσους που φιλοξενούν πολυάριθμα σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

Η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Π.Γ.Δ.Μ, και την Αλβανία. Η Μικρή Πρέσπα βρισκεται κυρίως στη Ελλάδα, ενώ ένα μικρό τμήμα στα δυτικά της ανήκει στην Αλβανία. Απέχουν απο την Καστοριά περίπου 36 χιλιομετρα, δηλαδή περίπου σε 35 λεπτά οδήγησης.

Για πολλούς καλύτερη εποχή είναι η Άνοιξη όμως Φθινόπωρο έιναι εξίσου όμορφα!

Τι να δείτε/τι να κάνετε

Εθνικός Δρυμός των λιμνών

Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού εκτείνεται σε ολόκληρη τη Μικρή Πρέσπα και σε ελάχιστες εκτάσεις γύρω από τις λίμνες και του δίνει την ταυτότητα ενός μοναδικού υγρότοπου που χαρακτηρίσθηκε το 1973 από τη Συνθήκη Ραμσάρ «Διεθνής Προστατευόμενος Υγρότοπος». Ο υγρότοπος της Μικρής Πρέσπας με τους καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια αποτελεί τον βασικό πυρήνα προστασίας του Εθνικού Δρυμού. Ο δεύτερος πυρήνας περιλαμβάνει το δάσος των αιωνόβιων κέδρων κοντά στο όρος Ντέβας.

Ο Άγιος Γερμανός

Το μεγαλύτερο χωριό της Πρέσπας, ο Άγιος Γερμανός ή Γκέρμαν, αποτελεί σήμα κατατεθέν της Πρέσπας. Εκεί θα συναντήσετε δύο εκκλησίες κολλημένες μεταξύ τους. Αν βρεθείτε εκεί την Κυριακή, θα ακούσετε τους ήχους μιας τελετουργίας που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

Τα ασκητήρια των Πρεσπών

Με μία από τις βάρκες που βρίσκονται στον οικισμό Ψαράδες, ξεκινήστε μία βόλτα στη Μεγάλη Πρέσπα. Περνώντας ανάμεσα από πελεκάνους και άλλα υδρόβια πουλιά που πλέουν ανέμελα στη λίμνη, φτάνουμε στα ασκηταριά και τις τοιχογραφίες που είναι φωλιασμένα στους βράχους και τα οποία χρονολογούνται από τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Τζουμέρκα

Τα Τζουμέρκα είναι μια περιοχή με επιβλητική ομορφιά, ένα φυσικό τοπίο όπου συνυπάρχουν αρμονικά οι ορεινοί όγκοι, με την πλούσια βλάστηση και το υγρό στοιχείο. Η περιοχή των Τζουμέρκων βρίσκεται στο νότιο και ανατολικό τμήμα της περιφέρειας Ηπείρου και διοικητικά ανήκει μερικώς στον Νομό Ιωαννίνων και μερικώς στον Νομό Άρτας.

Οι οικισμοί και τα χωριά, γνωστά και ως Τζουμερκοχώρια, που βρίσκονται εκεί, υπολογίζονται σε 47 (και ανήκουν στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας) και σίγουρα δεν μπορείτε να τα εξερευνήσετε όλα με μία φορά. Στη λίστα μας παρακάτω θα δείτε μερικά από αυτά.

Τι να κάνετε/ Τι να δείτε:

Πράμαντα 

Επιλέξτε την πλατεία της Πράμαντας για να απολαύσετε τον καφέ σας. Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, η ιστορική βρύση Άράπης’ και η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Παρασκευής αλλά και ο παραδοσιακός οικισμός του Σιράκου είναι μερικά από αυτά που αξίζετε να δείτε στην περιοχή.—

Καταράκτης

Είναι ένα χωριό με πολλά πηγαία νερά, χτισμένο σε υψόμετρο 800μ. Λίγο πιο ψηλά από το χωριό, βρίσκεται ο περίφημος δίδυμος καταρράκτης, με ύψος πτώσης 90μ. που έχει νερό σχεδόν όλο το χρόνο (εκτός της περιόδου Ιουλίου-Σεπτεμβρίου).

Καλαρρύτες

Το χωριό είναι χτισμένο σε 1200μ. υψόμετρο και είναι γνωστό ως «πετράδι» ή «αετοφωλιά» της Ηπείρου και είναι ένας χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Εξερευνήστε τα λιθόκτιστα καλντερίµια του γραφικού οικισµού και περιεργαστείτε το ξυλόγλυπτο τέµπλο και τον πολυέλαιο από την Τεργέστη που κοσµούν την εκκλησία του.

Το χωρίο Καλαρρύτες

Ορεινή Αρκαδία

Η εθνική οδός Αθηνών-Κορίνθου-Τρίπολης έχει σχεδόν εκμηδενίσει τις αποστάσεις και έτσι μέσα σε λίγες ώρες έχετε την δυνατότητα να βρεθείτε στην μαγευτική Αρκαδία.

Λιθόστρωτα καλντερίμια, πανέμορφα φυσικά τοπία, ενδιαφέροντα αξιοθέατα, και συγκλονιστικές γεύσεις είναι μερικά από αυτά που θα πρέπει να ανακαλύψετε στην Ορεινή Αρκαδία.

Βυτίνα, Δημητσάνα και Στεμνίτσα, τα χωριά με τα ηχηρά ονόματα, φορτωμένα με βαριά ιστορία και παράδοση, αποτελούν απαραίτητες στάσεις για την εκδρομή σας στην περιοχή.

Τι να κάνετε/να δείτε

Βυτίνα

Κτισμένη σε μία κατάφυτη περιοχή, όπου δεσπόζουν πεύκα, έλατα και καστανιές, σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, η Βυτίνα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αρκαδίας και από τα ωραιότερα χωριά του Μαινάλου. Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες.

Δημητσάνα

Τα πέτρινα αρχοντικά σπίτια και τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα καταπράσινα τοπία, τα σπουδαία αξιοθέατα αλλά και η αξιόλογη τουριστική ανάπτυξη κατέστησαν την Δημητσάνα αγαπημένο προορισμό για τους εκδρομείς. Λίγο έξω από το χωριό της Δημητσάνας, το εξαιρετικό υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, μοναδικό στην Ελλάδα, σας ξεναγεί στην προβιομηχανική τεχνολογία της περιοχής, ενώ εσείς κάνετε μια όμορφη βόλτα στη φύση ακολουθώντας τη ροή του νερού.

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου

Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά πάνω σε κάθετο βράχο στο φαράγγι του ποταμού Λούσιου, η Μονή Προδρόμου ή Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου κόβει την ανάσα στον ανυποψίαστο επισκέπτη. Η πρόσβαση στη Μονή απαιτεί περπάτημα στη χαράδρα του Λούσιου γι αυτό καλό θα ήταν να φοράτε κατάλληλα παπούτσια.

Βυτίνα