30 κεράκια έσβησε το BBC Wοrld News

64

Τριάντα χρόνια στον “αέρα” συμπληρώνει το τηλεοπτικό BBC World News. Ποια είναι η απήχησή του σήμερα, σε εποχές fake news και ανταγωνισμού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το τηλεοπτικό εγχείρημα ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου 1991 ως World Service Television και αργότερα μετονομάστηκε BBC World News. Ήταν μία εποχή που αυξανόταν η ζήτηση για διεθνείς ειδήσεις, αμέσως μετά τον πρώτο “Πόλεμο του Κόλπου” και ενώ ήδη διαφαινόταν η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και της άλλοτε κραταιάς Σοβιετικής Ένωσης. 30 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το BBC, κορυφαίο ειδησεογραφικό brand name, αποφάσισε να απευθυνθεί σε ένα επιλεγμένο διεθνές κοινό επί πληρωμή (pay tv) και με αμιγώς ενημερωτικό περιεχόμενο: δελτία ειδήσεων, ντοκυμανταίρ, τηλεοπτικές συζητήσεις.

Θα είχε σήμερα τύχη ένα αντίστοιχο εγχείρημα; Την απάντηση δίνει η επικεφαλής του BBC Λίζ Γκίμπονς, μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF): “Απολύτως, θα έλεγα. Κι αν ακόμη δεν υπήρχε αυτό το τηλεοπτικό δίκτυο, θα έπρεπε να το ιδρύσουμε. Η φήμη του BBC ως παγκόσμια και αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης είναι δεδομένη. Κάποιοι μπορεί να ισχυρίζονται ότι έχει περάσει η εποχή των ειδησεογραφικών δικτύων συνεχούς ροής. Λένε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχούς ανόδου των ψηφιακών μέσων. Αλλά όλα αυτά δεν ισχύουν. Το κοινό μας συνεχώς διευρύνεται. Ιδιαίτερα την περσινή χρονιά είδαμε ότι ο κόσμος επιστρέφει στις τηλεοπτικές ειδήσεις. Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος ενός παρουσιαστή, που αποπνέει αξιοπιστία”.

“Είδηση, όχι προκατασκευασμένη άποψη”

Σύμφωνα με τη Λιζ Γκίμπονς το πρόγραμμα του BBC World News παρακολουθούν κάθε εβδομάδα 112 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το 2020. Πρόκειται για τηλεθεατές που θέλουν ειδήσεις ανεξάρτητες, χωρίς κομματική επιρροή και χωρίς σχολιαστικό τόνο. Παλαιότερα οι δάσκαλοι της δημοσιογραφίας έλεγαν ότι πρέπει να διαχωρίζεται σαφώς η είδηση από το σχόλιο. Σήμερα η Λιζ Γκίμπονς το διατυπώνει ως εξής: “Σύμφωνα με μία ενδιαφέρουσα, επίκαιρη διεθνή έρευνα το 60% των πολιτών στη Βόρεια Ευρώπη θέλει να παρακολουθήσει ειδήσεις αντικειμενικές, χωρίς προκατάληψη. Μόνο μία μειοψηφία 28% θέλει ειδήσεις, που απλώς να επιβεβαιώνουν τη δική του άποψη…”

Όσοι παρακολούθησαν BBC World News στη μεγάλη βραδιά των αμερικανικών εκλογών, θα πρόσεξαν ότι το βρετανικό δίκτυο είχε επιστρατεύσει μία ολόκληρη ομάδα συνεργατών, οι οποίοι είχαν το δύσκολο έργο να διασταυρώνουν και να ελέγχουν πληροφορίες. Η Λιζ Γκίμπονς διευκρινίζει ότι η ομάδα δεν αναλαμβάνει καθήκοντα μόνο στις αμερικανικές εκλογές. “Έχουμε μία ομάδα που αποκαλείται ‘Reality Check’ και δραστηριοποιείται σε όλες τις πλατφόρμες του BBC”, επισημαίνει. “Πρόκειται για δημοσιογράφους, άνδρες και γυναίκες, με αποστολή να εξετάζουν το κατά πόσον ανταποκρίνονται στην αλήθεια οι ισχυρισμοί των πολιτικών ή άλλων πρωταγωνιστών της επικαιρότητας. Φυσικά ο ρόλος τους είχε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών…”

Το μεγαλύτερο δίκτυο ανταποκριτών

Σήμερα το κανάλι διαθέτει γραφεία ανταποκριτών σε 53 χώρες του κόσμου και συνολικά σε 72 πόλεις. Χρηματοδοτείται από διαφημίσεις και όχι από εισφορές των Βρετανών φορολογουμένων. Ενίοτε δεν λείπουν και οι γεωπολιτικές αναταράξεις. Όπως πρόσφατα, όταν η Κίνα αποφάσισε απλώς να …απαγορεύσει το BBC. “Έτσι κι αλλιώς το BBC ποτέ δεν ήταν ελεύθερης λήψης για τα ιδιωτικά νοικοκυριά στην Κίνα” αναφέρει η Λιζ Γκίμπονς. “Μόνο σε ξενοδοχεία μπορούσατε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμά μας, ακόμη και εκεί υπήρχαν παρεμβάσεις. Αλλά φυσικά είμαστε απογοητευμένοι για την απόφαση της Κίνας να απαγορεύσει το BBC World News”.

Πηγή: dw.com