2 mini roadtrips με αφετηρία… την Ιταλία

676

Γράφει ο Γιάννης Δημητρέλλος

Είναι αρκετές οι φορές που επιστρέφουμε από ένα ταξίδι στο εξωτερικό και δυστυχώς μας διακατέχει ένα αίσθημα λύπης, όταν συνειδητοποιούμε πως θα μπορούσαμε να είχαμε αποκτήσει επιπλέον ταξιδιωτικές εμπειρίες. Για παράδειγμα, συμβαίνει αρκετά συχνά να συνειδητοποιούμε μετά την επιστροφή μας από ένα ταξίδι, το πόσο κοντά σε κάποιον μοναδικό προορισμό βρισκόμασταν. Είναι κάποια μέρη τα οποία μπορούν να συνδυαστούν με εξαιρετικό τρόπο, κι όμως εμείς όταν το ανακαλύπτουμε είναι αργά. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως και σε εκείνες του άρθρου που ακολουθεί, θα αναλύσουμε roadtrips, τα οποία συνδυάζουν και διαφορετικές χώρες. Μην ξεχνάμε πως η Ιταλία αποτελεί μία ιδανική χώρα για εκκίνηση roadtrip, καθώς αποτελεί τον δίαυλο με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επιπλέον, ο κάθε ταξιδιώτης μπορεί να προγραμματίσει το ταξίδι του αναλόγως με τις επιθυμίες του. Οι 2 επιλογές των συγκεκριμένων roadtrips, είναι πρώτον η αεροπορική μετάβαση μέχρι την Ιταλία και στη συνέχεια η ενοικίαση I.X. και δεύτερον η μετάβαση με πλοίο από την Ελλάδα.

Οι δύο επιλογές αποτελούν ξεχωριστή εμπειρία, αλλά προσωπικά θα επέλεγα την πρώτη, καθώς είναι αρκετά χρονοτριβής η όλη διαδικασία του πλοίου. Ας πάμε όμως γρήγορα να δούμε στην πράξη τα υπέροχα αυτά μίνι ταξιδάκια με αυτοκίνητο, με αφετηρία την Ιταλία και συγκεκριμένα τις πόλεις του Μιλάνου και της Γένοβας.

ROADRIP 1 ο

ΜΙΛΑΝΟ – ΛΙΜΝΗ ΚΟΜΟ – ΛΟΥΓΚΑΝΟ – ΖΥΡΙΧΗ

Η αρχή δε θα μπορούσε να μη γίνει από την πρωτεύουσα της μόδας, το κέντρο του ιταλικού βορρά και το πιο διαδεδομένο οικονομικό κέντρο της χώρας. Το Μιλάνο, δεσπόζει στον ιταλικό βορρά, με εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως να το επισκέπτονται. Θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα πως οι λόγοι που το Μιλάνο έγινε γνωστό δεν είναι ούτε η ιστορία του, ούτε η απαράμιλλη ομορφιά του, όπως συμβαίνει με τη Ρώμη, τη Φλωρεντία και τη Βενετία. Οι λόγοι αφορούν τη λεγόμενη dolce vita. Μία πόλη υπόδειγμα του στυλ, της καλής ζωής, της μόδας, των τραπεζών, της κατανάλωσης αλλά και
των γρήγορων πολυτελέστατων αυτοκινήτων. Περνώντας ορισμένες μέρες στο Μιλάνο θα μπορέσετε να το γνωρίσετε αρκετά καλά, καθώς είναι μία πόλη που δεν χρειάζεται μεγάλο διάστημα για να την εξερευνήσετε. Κάποια από τα βασικά αξιοθέατά του αποτελούν ο Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου, η Σκάλα του Μιλάνου, το Κάστρο των Σφόρτσα και η Πινακοθήκη Μπρέρα. Εφόσον τα εξερευνήσετε είστε έτοιμοι να ξεκινήστε το roadtrip !

Μιλάνο

Ξεκινώντας από το Μιλάνο, διανύοντας μία απόσταση περίπου 45 λεπτών και 50 χιλιομέτρων με κατεύθυνση το βορρά, θα βρεθείτε στην παραλίμνια πόλη Κόμο. Η πόλη θα αποτελέσει την αφετηρία σας, ώστε να γνωρίσετε τη λίμνη. Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν εκατοντάδες γραφικά χωριά που μπορείτε να επισκεφτείτε, όμως επειδή οι αποστάσεις είναι μεγάλες και επειδή πρέπει να ξεχωρίσουμε ένα χωριό, εκείνο είναι το χωριό Brunate, το οποίο βρίσκεται 5 με 10 λεπτά από το Κόμο και η θέα από το συγκεκριμένο χωριό θα σας κόψει την ανάσα. Στη συνέχεια, θα επιβιβαστείτε στα αυτοκίνητα σας και θα συνεχίσετε το roadtrip σας. Αφήνοντας τα σύνορα Ιταλίας – Ελβετίας (στην ουσία δεν υπάρχουν σύνορα, μόνο κάποιες ταμπέλες που επισημαίνουν την αλλαγή χώρας ), επόμενη στάση αποτελεί το Λουγκάνο της Ελβετίας.

Λίμνη Κόμο

Σε απόσταση περίπου 20 λεπτών από το Κόμο, το Λουγκάνο θα σου προσφέρει ένα σκηνικό σχεδόν παρόμοιο με εκείνο της Κόμο. Αποτελεί μία πεντακάθαρη πόλη στον ελβετικό νότο και το σήμα κατατεθέν της αποτελεί η λίμνη Λουγκάνο. Στην ελβετική πόλη θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε το μεσημεριανό σας, δίπλα στις όχθες της λίμνης. Στη συνέχεια, παίρνετε το δρόμο για τον τελικό προορισμό του roadtrip, τη Ζυρίχη. Περίπου 3 ώρες μακριά από το Λουγκάνο και διανύοντας μία μοναδική διαδρομή μέσα από τα χωριά των Άλπεων, βρίσκεται η Ζυρίχη. Η διαδρομή , ίσως αποτελέσει μία από τις καλύτερες διαδρομές που θα έχετε πραγματοποιήσει. Στην ουσία θα διασχίσετε όλες τις Άλπεις, μέχρι να φτάσετε στο βόρειο κομμάτι της Ελβετίας και τη Ζυρίχη. Εκεί, αναλόγως την επιθυμία σας μπορείτε να διαμείνετε από ένα έως τρία βράδια. Προσωπικά, θεωρώ πως τα δύο βράδια είναι αρκετά. Αφού έχετε επισκεφτεί τη λίμνη της Ζυρίχης, τη παλιά πόλη της και το μουσείο τέχνης της, τότε είστε ελεύθεροι να επιστρέψετε στο Μιλάνο. Στην επιστροφή προφανώς, μπορείτε να επισκεφτείτε κάποια μέρη τα οποία θα θέλατε να γνωρίσετε παραπάνω και δεν προλάβατε, στην αρχή του roadtrip.

Ζυρίχη

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ
Μιλάνο : 2 έως 4 βράδια , Ζυρίχη 1 έως 3 βράδια

ROADTRIP 2 ο
ΓΕΝΟΒΑ – ΛΑ ΣΠΕΤΣΙΑ – ΤΣΙΝΚΟΥΕ ΤΕΡΕ – ΠΟΡΤΟ ΦΙΝΟ

Σίγουρα η Γένοβα δεν αποτελούσε ποτέ το νούμερο ένα προορισμό στην Ιταλία. Αντιθέτως, η συγκεκριμένη πόλη ζει στη σκιά των υπόλοιπων μεγάλων ιταλικών πόλεων. Ένα από τα μεγαλύτερα μεσογειακά λιμάνια και με πληθυσμό που ξεπερνά τις 800.000, η Γένοβα πέρα από τις κρυμμένες ομορφιές της, έχει το προνόμιο να στέκεται αρκετά κοντά σε μοναδικούς προορισμούς. Φτάνοντας στη Γένοβα θα χρειαστείτε σίγουρα δύο ημέρες, ώστε να απολαύσετε την πόλη, να περιπλανηθείτε στα σοκάκια της, αλλά και στα αξιοθέατά της. Τα must see αξιοθέατα της πόλης είναι η κεντρική πλατεία Φεράρι, το ενυδρείο της πόλης ( αποτελεί το μεγαλύτερο στην Ευρώπη ) , το Παλάτσο Μπιάνκο , το Παλάτσο Ρόσο και ο Καθεδρικός Ναός του Σαν Λορέντζο. Επιπλέον, η πόλη αποτελεί πηγή μουσείων και γκαλερί για κάθε γούστο. Έχοντας εξερευνήσει τις ομορφιές της “La Superba” (αποτελεί το ψευδώνυμο της πόλης και σημαίνει «η εκπληκτική»), τότε είστε έτοιμοι για τα δύο μονοήμερα και αξέχαστα roadtrips, με αφετηρία την ιταλική πόλη.

Σε απόσταση μόλις 1 ώρας και 20 λεπτών από τη Γένοβα, θα συναντήσετε τον παράδεισο της Ιταλίας, κατά πολλούς το ομορφότερο μέρος της χώρας, τα χωριά Τσίνκουε Τέρε. Τα Τσίνκουε Τέρε αποτελούν 5 πανέμορφα παραθαλάσσια χωριά ( Cinque Terre = πέντε γαίες) κρεμασμένα πάνω σε πανύψηλους βράχους, αλλά στην κυριολεξία πάνω από τη θάλασσα. Το θέαμα είναι πραγματικά μοναδικό και εξωπραγματικό. Το μέρος θα το ερωτευτείτε με το καλημέρα και σίγουρα αποτελεί μία από τις ομορφότερες εμπειρίες ενός ταξιδιώτη στη ζωή του. Τα πέντε χωριά που αποτελούν το Τσίνκουε Τέρε είναι το Μαναρόλα, το Μοντερόσο, το Ριοματζόρε, η Κορνίλια και η Βερνάτσα. Αρκετοί ταξιδιώτες υποστηρίζουν πως αν περπατήσεις το Μαναρόλα και το Ριοματζόρε, τότε έχεις δει τα πάντα στην περιοχή. Η Κορνίλια είναι το μόνο από τα πέντε χωριά, το οποίο δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα και το τοπίο είναι κάπως κακοτράχαλο. Επιπλέον, το Μοντερόσο είναι το πιο τουριστικό χωριό, με αποτέλεσμα να χάνει μέρος από την ομορφιά του. Όπως και να έχει, η επίσκεψη στο Ριοματζόρε και το Μαναρόλα, θα σας κόψουν την ανάσα. Το θέαμα και η ομορφιά πηγάζουν από μία άλλη εποχή. Τέλος, η πρόσβαση από τη Γένοβα στα Τσίνκουε Τέρε είναι αρκετά απλή και με αρκετά καλό δρόμο. Από τη Γένοβα βγαίνετε στην εθνική, με κατεύθυνση την πόλη Λα Σπέτσια.

Τσίνκουε Τέρε

Φτάνοντας στην πόλη θα κατευθυνθείτε στο κέντρο της και στο σιδηροδρομικό σταθμό της (Στα Τσίνκουε Τέρε απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων). Από το σιδηροδρομικό σταθμό της Λα Σπέτσια μπορείτε να εκδώσετε εισιτήρια τρένου, τα οποία μέσα σε 10 λεπτά φτάνουν στο Ριοματζόρε, το πρώτο κατά σειρά χωριό. Από εκεί τα υπόλοιπα χωριά απέχουν 5 λεπτά το ένα από το άλλο, με το τρένο. Για τους αρκετά τολμηρούς υπάρχουν μονοπάτια, τα οποία συνδέουν τα χωριά περπατώντας, όμως η διαδρομή είναι αρκετά κακοτράχαλη.

Στη επιστροφή σας για τη Γένοβα επιβάλλεται να κάνετε μια παράκαμψη περίπου 20 λεπτών και να επισκεφτείτε ένα ακόμα γραφικό και πανέμορφο χωριουδάκι, εν ονόματι Πόρτο Φίνο, το οποίο δεν αποτελεί μέρος του συμπλέγματος των Τσίνκουε Τέρε, αλλά κομμάτι της ιταλικής ριβιέρας της Λυγουρίας. Το Πόρτο Φίνο βρίσκεται στη μέση της εθνικής, ανάμεσα στη Γένοβα και τη Λα Σπέτσια και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα παραθαλάσσια χωριά της Ιταλίας. Το παραπάνω roadtrip θα σας προσφέρει μία μοναδική εμπειρία στην ιταλική ριβιέρα και θα σας γεμίσει με εικόνες που θα σας μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό.

Πόρτο Φίνο