Σε όλους αρέσει να ταξιδεύουν με τον πιο οικονομικό τρόπο και όλοι αναζητούν πως να μην χαλάνε άσκοπα λεφτά στις εξορμήσεις τους. Δυστυχώς όμως οι περισσότεροι καταλήγουν να κάνουν κάποια μικρά, αλλά σημαντικά λάθη στα ταξίδια που κοστίζουν.
Ο Στράτος και η Αλίκη, οι δημιουργοί του wortheverymile.com,μας εξηγούν ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στα ταξίδια και μοιράζονται μαζί μας μερικά tips για να μειώσετε και εσείς τα περιττά κόστη!
Προγραμματισμός ταξιδιού χωρίς έρευνα
Μπορεί αρχικά ένα εισιτήριο ή ένα δωμάτιο να σας φανεί οικονομικό και να το κλείσετε, ενώ αργότερα σε κάποιο άλλο site να βρείτε καλύτερες τιμές και παροχές. Έτσι και εμείς την πατήσαμε αρκετές φορές που βλέπαμε φτηνά εισιτήρια με κάποια αεροπορική εταιρία. Τα κλείναμε, τα πληρώναμε και μετά μπαίναμε σε κάποια άλλη αεροπορική και για τον ίδιο προορισμό τα βρίσκαμε πιο φθηνά.
Ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησία για ένα ταξίδι πολλές φορές οδηγούν σε γρήγορες αποφάσεις και επιλογές οι οποίες εν τέλει καταλήγουν να είναι λανθασμένες. Για αυτόν τον λόγο, πριν κλείσετε κάποιο εισιτήριο, τόπο διαμονής ή ταξιδιωτικό πακέτο, πρέπει να κάνετε έρευνα τιμών σε τουλάχιστον τρία site.
Για τα αεροπορικά εισιτήρια, υπάρχει το Skyscanner και το momondo, ιστοσελίδες αναζήτησης σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες, έχοντας την δυνατότητα σύγκρισης τιμών για τις ημερομηνίες που επιθυμείτε.
Για τον τόπο διαμονής υπάρχει ποικιλία ιστοσελίδων, όπως το Airbnb, το Booking.com, το Hotels.com, στις οποίες χρησιμοποιώντας τα φίλτρα αναζήτησης, μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο δωμάτιο/κατάλυμα με βάση την τιμή και των παροχών που χρειάζεστε.
Συνάλλαγμα
Όταν έρχεται η ώρα να αλλάξουμε τα λεφτά μας στο τοπικό νόμισμα της χώρας που θα επισκεφτούμε, μπαίνουμε στο δίλημμα αν είναι καλύτερο να τα αλλάξουμε στο αεροδρόμιο ή σε κάποιο μαγαζί συναλλάγματος της πόλης μας ή αντίστοιχα σε κάποιο σημείο του προορισμού που θα φτάσουμε.
Το πρώτο βήμα είναι να έχουμε ελέγξει την ισοτιμία των νομισμάτων σε κάποια επίσημη σελίδα, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να κάνουμε τους αντίστοιχους υπολογισμούς για το πόση προμήθεια παίρνουν και να κρίνουμε αντίστοιχα πως θα πράξουμε.
Συνήθως κρατάνε περισσότερη προμήθεια στα αεροδρόμια και σε μαγαζιά κοντά σε τουριστικές περιοχές. Ωστόσο επειδή επιτήδειοι πάντα υπάρχουν καλό είναι να διπλοτσεκάρετε τις τιμές. Μας έχει τύχει μαγαζιά που είναι σχεδόν δίπλα να έχουν διαφορετικές ισοτιμίες. Για να είστε πάντα ενήμεροι σχετικά με αλλαγές στην ισοτιμία των νομισμάτων επισκεφθείτε το: XE Currency Converter.
Υπερβολικό βάρος
Το να φτάνετε στο αεροδρόμιο με βαλίτσες πάνω από το όριο βάρους μπορεί συνήθως να σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού. Οι περισσότερες αεροπορικές επιτρέπουν να περάσετε από τον έλεγχο με μία χειραποσκευή δωρεάν, αλλά μπορεί να χρεωθείτε επιπλέον από 50 μέχρι 100 ευρώ για κάθε παραπάνω κιλό ή παραπάνω βαλίτσα. Γι’ αυτό πρέπει πρώτα να έχετε διαβάσει τους κανονισμούς της αεροπορικής εταιρείας που ταξιδεύετε και της θέσης που έχετε κλείσει, για να αποφύγετε τυχόν επιπρόσθετες χρεώσεις κατά την διάρκεια του check-in.
Κλείνετε εισιτήρια πολύ νωρίς
Ένα συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να κλείνουν τα εισιτήρια πολλούς μήνες πριν το ταξίδι. Χάνετε έτσι τις διάφορες εκπτώσεις των αεροπορικών και τις ευκαιρίες τελευταίας στιγμής που μπορεί να προκύψουν.
Personal Fact: Λόγω ενθουσιασμού κλείσαμε τα εισιτήριά μας για την Νέα Υόρκη τον Φεβρουάριο για να ταξιδέψουμε τον Αύγουστο (6 μήνες νωρίτερα!). Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε αυτούς τους μήνες να βλέπουμε την τιμή να παίρνει τον κατήφορο αρκετές φορές, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Εδώ ισχύει ο κανόνας των 8 εβδομάδων που μελέτες υποστηρίζουν ότι είναι ο ιδανικός χρόνος για να κλείσει κάποιος το εισιτήριο του.
Μη εκμετάλλευση διαθέσιμων προσφορών
Άμα ταξιδεύετε συχνά, υπάρχουν ορισμένες προσφορές και επιβραβεύσεις που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και να εξασφαλίσετε πιο οικονομικά εισιτήρια. Αναφέρουμε κάποιες παρακάτω:
- Alpha Bonus: Με την κάρτα Alpha Bank Bonus συλλέγετε πόντους που μπορείτε να τους εξαργυρώσετε απολαμβάνοντας το ταξίδι σας με την Aegean και την Olympic Air. Για παράδειγμα, μπορείτε να εξαργυρώσετε 16.000 πόντους για ένα εισιτήριο εξωτερικού απλής μετάβασης σε κοντινούς προορισμούς. Όλα τα εισιτήρια Bonus ανήκουν στην κατηγορία Flex και επιτρέπουν αποσκευή έως 23 κιλών.
- Πρόγραμμα Επιστροφής της Eurobank: Με το πρόγραμμα επιβράβευσης Επιστροφή της Eurobank κερδίζετε και εξαργυρώνετε ευρώ κάθε φορά που αγοράζετε εισιτήριο για να ταξιδέψετε στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με το δίκτυο της AEGEAN και της OlympicAir. Για παράδειγμα, για διεθνείς πτήσεις κοντινών αποστάσεων εξαργυρώνετε 40 ευρώ € επιστροφή για εισιτήριο economy flex class.
- Προγράμματα επιβραβεύσεων αεροπορικών εταιρειών: Υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες που έχουν ειδικά προγράμματα επιβραβεύσεων, από τα οποία μπορείτε να κερδίσετε μίλια ή πόντους από τις κρατήσεις που κάνετε. Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το πρόγραμμα της Aegean, Miles&Bonus. Επιπλέον μίλια μπορεί να σας μεταφέρει κάποιος άλλος ή να τα συλλέξετε μέσα από τις συνεργασίες της Aegean με άλλες εταιρείες, τα οποία εξαργυρώνεται με τις ανάλογες εκπτώσεις για μελλοντικές κρατήσεις.
Μια φορά ταξιδεύω
Ένα από τα βασικά λάθη στα ταξίδια μας είναι η φράση “Μια φορά ταξιδεύω”. Πρόκειται για μια φράση που έχει οδηγήσει πολλούς ταξιδιώτες σε περιττά έξοδα. Για κάποιες εμπειρίες πρέπει και αξίζει να δώσετε κάτι παραπάνω για να τις ζήσετε, όπως να ανεβείτε σε ένα αερόστατο στην Καππαδοκία, ή να κάνετε βόλτα με καμήλες στην περιοχή της Γκίζας. Αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι να κάνετε κοινότυπες δραστηριότητες που κάλλιστα θα μπορούσατε να κάνετε και στην χώρα σας και ίσως και πιο οικονομικά. Το ίδιο ισχύει για εισόδους σε υπερτιμημένα μουσεία ή υπερτιμημένα γεύματα μπροστά από διάφορα ορόσημα της κάθε χώρας.
Αγορά υπερτιμημένων σουβενίρ
Όταν έρχεται η ώρα να αγοράσετε δώρα και αναμνηστικά για φίλους και συγγενείς, τα λεφτά ως δια μαγείας εξαφανίζονται. Αποφύγετε να αγοράσετε περιττά σουβενίρ, που στο τέλος θα περισσέψουν, από τα μαγαζιά στο αεροδρόμιο και στα τουριστικά σημεία της πόλης που οι τιμές είναι υπερτιμημένες και προτιμήστε τα προάστια, τα υπαίθρια παζάρια και τους πλανόδιους.
Φαγητό στα τουριστικά σημεία
Είναι γνωστό ότι άμα θέλετε να πιείτε τον καφέ σας με θέα τον πύργο του Άιφελ, ή να φάτε την μακαρονάδα σας με θέα το Κολοσσαίο, θα πληρώσετε την διπλάσια τιμή. Γι’ αυτό προτιμήστε μαγαζιά μακριά από τα δημοφιλή τουριστικά σημεία ή ελέγξτε πρώτα τις τιμές στο μενού πριν καθίσετε. Μια καλή έρευνα στις κριτικές των site, θα σας γλυτώσει λεφτά και η επιλογή του που θα φάτε θα είναι πιο εύκολη.
Κακός προγραμματισμός
Πολλοί ταξιδιωτικοί οδηγοί αναφέρουν τις ημέρες και τις ώρες που η είσοδος σε κάποια αξιοθέατα ή μουσεία είναι δωρεάν για παράδειγμα το Moma στην Νέα Υόρκη ή άλλα στα οποία πληρώνετε όσα θέλετε εσείς. Προγραμματίστε το ταξίδι σας βάση αυτών των επιλογών και εξοικονομήστε λεφτά από τις δωρεάν εισόδους.
Μένετε μακριά από το κέντρο
Αρχικά νομίζετε ότι γλιτώνετε λεφτά, διότι το δωμάτιο που κλείσατε είναι πολύ πιο οικονομικό. Αυτό που δεν σας έρχεται σαν πρώτη σκέψη είναι ότι δυστυχώς αυτά τα λεφτά θα τα δώσετε. Και θα τα δώσετε με το παραπάνω στις μετακινήσεις σας. Επιπλέον υπάρχει χάσιμο χρόνου στις μεταφορές, είτε επιπλέον κούραση αν περπατάτε καθημερινά ως το κέντρο και πίσω. Και επειδή μιλάμε για διακοπές κανείς δεν θέλει κάτι από τα παραπάνω.
Αποφεύγετε τα τοπικά προϊόντα
Είτε σε εστιατόρια, είτε σε σούπερ μάρκετ δεν αγοράζετε μάρκες που δεν ξέρετε. Φυσιολογικό μεν γιατί δεν γνωρίζετε την ποιότητα του προϊόντος και δεν έχετε προηγούμενη εμπειρία. Από την άλλη όμως είναι τα πιο οικονομικά γιατί δεν εισάγονται και τα παράγει η ίδια η χώρα. Χάνετε επίσης την ευκαιρία δοκιμής ενός τοπικού προϊόντος ή πιάτου, που δεν θα έχετε την ευκαιρία να το κάνετε αλλού.