Τα ανοικτά μέτωπα στον Τουρισμό και οι παρεμβάσεις που έρχονται – Τι εξετάζει το Υπουργείο

Εξετάζεται τέλος διαμονής και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb

20

Μία νέα νομοθετική ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η οποία θα διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση, σχεδιάζει το Υπ. Τουρισμού.

Συγκεκριμένα, στο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που επεξεργάζεται για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα οριοθετεί με σαφήνεια όλα τα ζητήματα του δίκαιου ανταγωνισμού στον χώρο της διαμονής, αλλά και της ασφάλειας των τουριστών που επιλέγουν για τη διαμονή τους τα συγκεκριμένα καταλύματα.

Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανό, μέσω αυτής της νέας ρύθμισης, να επιβληθεί τέλος διαμονής και στα καταλύματα τύπου Airbnb.

Σε συνάντηση που είχαν σήμερα με δημοσιογράφους, ο υπουργός και ο υφυπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και Μάνος Κόνσολας, ανέλυσαν τις προτεραιότητες του υπουργείου προκειμένου να εξασφαλισθούν οι συνθήκες οι οποίες θα ανεβάσουν τους ποιοτικούς δείκτες του ελληνικού τουρισμού.

 

Βασικοί άξονες στους οποίους κινείται το σχέδιο του υπουργείου για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού τουρισμού είναι ο μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός ως συνολικό σχέδιο για τον τουρισμό, η έμφαση στην εκπαίδευση, με την ευρύτερη έννοια, των επαγγελματιών αλλά και των στελεχών των δήμων και Περιφερειών, καθώς και η στροφή στη βιώσιμη ανάπτυξη.

“Είχαμε μια τουριστική χρονιά που ξεκίνησε νωθρά, αλλά δεν πιστεύω πως δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε μόνο στις αφίξεις, που αποτελούν ένα νούμερο σχετικά αντιμετωπίσιμο, αλλά στην ποιότητα, που θέλει σκληρή προσπάθεια για να βελτιωθεί”, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Αναβαθμίζεται η τουριστική εκπαίδευση

Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, με έμφαση την ανωτατοποίηση των ξενοδοχειακών σχολών, ώστε να γίνει ανταγωνιστική. Αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τα υπουργεία Παιδείας και Εργασίας και με συγχρονισμένα προγράμματα στις ανάγκες της αγοράς. Επιπλέον, προβλέπεται η επιμόρφωση των επαγγελματιών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα τουριστικής προβολής.

Αναμένεται το νομοσχέδιο για την τουριστική εκπαίδευση, και φέτος το υπουργείο προχωρά στην ίδρυση Σχολής Ξεναγών στη Θεσσαλονίκη και θα συνεχιστεί η δεύτερη χρονιά λειτουργίας για τη Σχολή Ξεναγών Αθήνας, ενώ προβλέπονται και νέες την ερχόμενη χρονιά. Θέλουμε σπουδές αντάξιες της ιστορίας της χώρας και ευρωπαϊκού επιπέδου, δήλωσε ο κ. Κόνσολας.

Σχέδια ανάπτυξης του τουρισμού στις Περιφέρειες

Σε περιφερειακό επίπεδο, και βάσει του σχεδίου πολυκεντρικής ανάπτυξης στη χώρα, η ηγεσία του υπουργείου τόνισε ότι θα πρέπει στις Περιφέρειες να υπάρξουν σχέδια ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος, με ορισμό αντιπερειφερειαρχών Τουρισμού όπου δεν υπάρχει. Η συμβολή του υπουργείου μπορεί να κατευθύνεται στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε προορισμού μέσω της Περιφέρειας με οργανωμένο τρόπο και στοχευμένο κοινό.

Αλλαγές στον καταδυτικό τουρισμό

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες στον καταδυτικό τουρισμό. Στόχος είναι να απλοποιηθούν τα νομοθετικά ζητήματα στη δημιουργία και λειτουργία καταδυτικών πάρκων, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς αυτά μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του ευρύτερου προορισμού και να ενθαρρύνουν θεματικές κρουαζιέρες με επίκεντρο αυτό το είδος τουρισμού.

Εξετάζεται τέλος διαμονής και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο υπουργός δήλωσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που διαφοροποιείται από εκείνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το οποίο θα διευκρινίζει ζητήματα δίκαιου ανταγωνισμού, ασφάλειας των τουριστών καθώς και την πιθανή επιβολή τέλους διαμονής.