Λουτρά Πόζαρ: Ένα σπα μέσα στη φύση

257

Καταρράκτες, φυσικές πισίνες και θερμές πηγές, κρυμμένες μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο…

Πλήθος κόσμου όλες τις εποχές του χρόνου, ακόμη και τον χειμώνα, συγκεντρώνουν τα Λουτρά Πόζαρ. Τα ιαματικά αυτά λουτρά  βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων δυτικά της Αριδαίας, 35 περίπου χλμ. από την Έδεσσα και 100χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Η θερμοκρασία του νερού είναι στους 37 βαθμούς Κελσίου, πράγμα το οποίο δικαιολογεί και το όνομα “Πόζαρ” το οποίο στη ντοπιολαλιά σημαίνει «κάτω από τη φωτιά».

Το ιαματικό νερό διοχετεύεται μέσω αγωγών μεγάλης ροής σε ειδικά διαμορφωμένες εσωτερικές – ατομικές ή ομαδικές – πισίνες, ενώ η μεγάλη πισίνα προσφέρεται για βουτιές χειμώνα-καλοκαίρι.

Να σημειωθεί ότι οι ιαματικές πηγές ενδείκνυνται για παθήσεις του κυκλοφορικού και του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, δερματικές και άλλες παθήσεις.

Η ιστορία τους

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση, τα λουτρά θεωρούνταν τόπος χαλάρωσης και αποκατάστασης των Μακεδόνων βασιλέων μετά από μάχες και πολυετείς πολέμους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι λειτουργούσαν στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια. Φημολογείται επίσης ότι οι σάρισες (δόρατα) της Μακεδονικής Φάλαγγας “βράζονταν” στα θερμά νερά, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά και να αυξηθεί η σκληρότητα και η αντοχή τους.

Στην δεκαετία του 1920, τα Λουτρά επισήμως ανακηρύχθηκαν ιαματικά νερά, ενώ το 1985 την διαχείρισή τους ανέλαβε η κοινότητα Λουτρακίου, από τον Κ. Τυμπανίδη. Την δεκεατία του 1990, κατασκευάστηκε το αναψυκτήριο και η μεγάλη εξωτερική πισίνα, η οποία χρησιμοποιείται συχνά από τους επισκέπτες όταν για λόγω συνωστισμού στα χαμάμ και τις φυσικές πισίνες, δεν δύναται να δεχθούν επιπλέον κόσμο.

Παράλληλα, την ίδια περίοδο ερευνώνται τα παρακείμενα σπήλαια και ιδρύεται το πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, ενώ το 2000, τα Λουτρά, λόγω των μεταβολών του νομοσχεδίου “Καποδίστριας”, περιήλθαν στην δικαιοδοσία του τότε Δήμου Αριδαίας, και το 2010, με τον ‘Καλλικράτη”, στον Δήμο Αλμωπίας. Την ίδια περίοδο, τα Λουτρά αναβαθμίζονται με κατασκευή 6 νέων πισινών (Αλεξάνδρειο υδροθεραπευτήριο) και τα χαμάμ ανακαινίζονται.

Σπα και όχι μόνο…

Στην περιοχή ξεχωρίζει, ακόμη, το φαράγγι των Λουτρών και η γύρω ορεινή περιοχή, που προσφέρεται για περιπάτους, ορειβασία ή εκδρομές. Στο σημείο αυτό έχει ανακαλυφθεί κι ένα σύμπλεγμα περίπου 15 σπηλαίων με ευρήματα της προϊστορικής εποχής. Το σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα.