Μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην Ελλάδα με φόντο τα μεταλλεία της Κασσάνδρας

36

Για τους περισσότερους η Χαλκιδική αποτελεί απλά έναν όμορφο τουριστικό προορισμό. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι η περιοχή διακρίνεται για μια μακρά μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων.

Αυτή η μεταλλευτική δραστηριότητα που ευδοκιμεί από το παρελθόν μέχρι σήμερα, έδωσε την ευκαιρία στην Ελληνικός Χρυσός να επενδύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και του τόπου έχοντας ως βασικό γνώμονα για κάθε δραστηριότητά της, την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της.

Η εν λόγω προσπάθεια αντανακλάται σε μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης με 400 σημεία περιβαλλοντικού ελέγχου σε όλη την περιοχή, η τεχνολογία ξηρής απόθεσης για την ασφαλέστερη και περιβαλλοντικά φιλική αποθήκευση μεταλλευτικών καταλοίπων, καθώς και η παράλληλη αποκατάσταση γης με την επαναφορά του φυσικού τοπίου στην αρχική του κατάσταση.

Παράλληλη Αποκατάσταση

Δομικό στοιχείο στον σχεδιασμό των έργων της εταιρείας είναι η αρχή της παράλληλης αποκατάστασης. Δηλαδή εργασίες που εξυγιαίνουν τη γη και την επαναφέρουν στην αρχική της κατάσταση, όπου ολοκληρώνεται η μεταλλευτική δραστηριότητα.

Παράλληλα, η επένδυση αυτή αφορά και στην αποκατάσταση περιοχών όπου υπήρχε μεταλλευτική
δραστηριότητα σε παλιότερες εποχές, πριν την δραστηριοποίηση της εταιρείας στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ήδη ολοκληρώνεται η πλήρης αποκατάσταση και εξυγίανση της επιφάνειας της
Ολυμπιάδας από το συνολικό αποτύπωμα της προγενέστερης δραστηριότητας.

Ενδεικτικό της σημασίας του έργου είναι η απομάκρυνση 2,6 εκ. τόνων μεταλλευτικών καταλοίπων από την δραστηριότητα προηγούμενων επιχειρηματικών ομίλων (περίοδος 1976-1995), ενώ ολοκληρώνεται η πλήρης εξυγίανση έκτασης 300 τ.μ., με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνά τα €100 εκατ.

Στο Στρατώνι, η αποκατάσταση της περιοχής «Καρακόλι» αποτελεί πλέον «case study» στις σπουδές περιβάλλοντος, αφού αποτυπώνει την επιτυχημένη διαχείριση ενός χώρου απόθεσης μετά την ολοκλήρωση της χρήσης του. Χάρη στα πρότυπα αυτά έργα το τοπίο αναβαθμίστηκε, αναπτύχθηκε νέα βλάστηση και προστατεύτηκε το τοπικό οικοσύστημα.

Ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη

Σε συνδυασμό με τα παραπάνω η εταιρεία διατηρεί και ένα από τα μεγαλύτερα φυτώρια στην Ευρώπη, μεγέθους 150.000 τ.μ., που εκτείνεται σε περιοχή που ήταν παλιός χώρος απόθεσης. Σε ένα φυτώριο, καλλιεργούνται 400 και πλέον είδη τοπικών φυτών, τα οποία ποτίζονται με ανακυκλωμένο
νερό από το μεταλλείο Ολυμπιάδας και χρησιμοποιούνται στις αποκαταστάσεις.

Ξηρή Απόθεση μεταλλευτικών καταλοίπων

Όλα τα μεταλλεία παράγουν μια μορφή  επεξεργασμένων καταλοίπων που ονομάζονται τέλματα και προκύπτουν από την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Παραδοσιακά, τα τέλματα αποθηκεύονταν σε υγρή μορφή σε μεγάλες εγκαταστάσεις, τις γνωστές λίμνες τελμάτων.

Σήμερα, οι σύγχρονες μέθοδοι της ξηρής απόθεσης αφαιρούν την περίσσεια νερού, με αποτέλεσμα να προκύπτει ένα αμμώδες υλικό, το οποίο κατόπιν στοιβάζεται και συμπιέζεται, καταλαμβάνοντας μικρότερη επιφάνεια γης για την αποθήκευσή του και αυξάνοντας σημαντικά την ασφάλεια λόγω της σταθερής σύστασής του.

Ο σύγχρονος χώρος ξηρής απόθεσης Κοκκινόλακκα αποτελεί μία υψηλών προδιαγραφών υποδομή για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα και δημιουργήθηκε για να συγκεντρώσει τα ξηρά τέλματα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή.

«Ανάσα» ανάπτυξης στη ΒΑ Χαλκιδική

Η συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα συνεισέφερε στη μείωση της ανεργίας κατά 42%, με 1.600 εργαζόμενους να απασχολούνται σήμερα με αμοιβές υψηλότερες του μέσου όρου και την πλειονότητα των εργαζομένων και εργολάβων της εταιρείας να προέρχεται από τον τοπικό πληθυσμό.

Πέρα όμως από τις άμεσες θέσεις εργασίας, η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός ενισχύει ουσιαστικά τους τοπικούς προμηθευτές και εργολάβους του Δήμου Αριστοτέλη, στους οποίους έχουν μέχρι σήμερα αποδοθεί €130 εκ. για την υλοποίηση έργων και υπηρεσιών στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Μέχρι σήμερα η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει πάνω από €20 εκατ. για την ανάπτυξη δομών τουρισμού, παιδείας, κοινωνικής και περιβαλλοντικής μέριμνας, πολιτισμού και αθλητισμού στην περιοχή.

 

 

 

Περισσότερα για τις περιβαλλοντικές δράσεις και καινοτομίες της Ελληνικός Χρυσός στην ΒΑ Χαλκιδική μπορείς να δεις εδώ.