Αυτές είναι οι πιο «ευτυχισμένες» χώρες στον κόσμο – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

76

Παρά τις τεράστιες αλλαγές που έχει φέρει ο Covid-19 σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, η λίστα με τις πιο «ευτυχισμένες» χώρες στον κόσμο, όπως συντάσσεται από το Gallup World Poll δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου.

Στην κορυφή βρίσκεται η Φινλανδία, τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Ισλανδία, ενώ Δανία, Σουηδία και Ολλανδία, είναι στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Καμία έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις 20 πιο «ευτυχισμένες χώρες» στον κόσμο, καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 51η θέση (από τις 149 χώρες συνολικά). Αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι κάποια (θεωρητικά τουλάχιστον) «φαβορί», όπως οι ΗΠΑ (14η θέση από 18η), το Ηνωμένο Βασίλειο (18η θέση από 13η) και η Αυστραλία (12η θέση) δεν «έφτασαν» επίσης την εικοσάδα.

«Πρέπει άμεσα να μάθουμε από τον Covid-19», δήλωσε ο καθηγητής του Columbia και εκ των συγγραφέων της έρευνας, Τζέφρι Σακς. «Η πανδημία μας υπενθυμίζει τις απειλές στο περιβάλλον, την ανάγκη για συνεργασία και τις δυσκολίες να επιτευχθεί η συνεργασία σε τοπικά και παγκόσμια».

Οι ανακατατάξεις

Λόγω της πανδημίας του Covid-19 σημειώθηκαν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο που συνετάχθη η φετινή λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν κατά πρόσωπο συνεντεύξεις με τους κατοίκους αρκετών χωρών, ενώ αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν την έρευνά τους στον τρόπο με τον οποίο ο Covid-19 επηρέασε τους ανθρώπους.

Η έρευνα βασίζεται κυρίως σε δεδομένα όπως το ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής, η κοινωνική ασφάλιση, η ελευθερία και η διαφθορά.

Αν και υπήρξαν ορισμένες αλλαγές στην πρώτη δεκάδα, η Ισλανδία ανέβηκε δύο θέσεις και η Νορβηγία έπεσε τρεις, η φετινή λίστα είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την περσινή, το οποίο σε γενικές γραμμές αποτιμάται θετικά από τους επιστήμονες.

«Περιέργως, δεν σημειώθηκε -κατά μέσο όρο- μείωση στην “ευτυχία” των ανθρώπων, βάσει της δικής τους αξιολόγησης των ζωών τους», δήλωσε ο καθηγητής του British Columbia Τζον Χέλιγουελ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα.

«Μία πιθανή εξήγηση είναι οι άνθρωποι βλέπουν τον Covid-19 σαν μία εξωτερική απειλή που επηρεάζει τους πάντες, οδηγώντας έτσι σε μία μεγαλύτερη αίσθηση αλληλεγγύης και συμπόνοιας», επισήμανε.

Μία από τις μεγαλύτερες μεταβολές ήταν αυτή της Γερμανίας, η οποία σκαρφάλωσε στην έβδομη θέση από την 17η που βρισκόταν πέρσι.

Η εμπιστοσύνη

Οι ερευνητές δεν ξαφνιάστηκαν από το γεγονός ότι η Φινλανδία παρέμεινε στην πρώτη θέση, καθώς η χώρα πάντα σημείωνε υψηλές βαθμολογίες στον τομέα της «εμπιστοσύνης».

Η εμπιστοσύνη τόσο ανάμεσα στους πολίτες, όσο και από τους τελευταίους προς την κυβέρνησή τους, είναι από τους βασικούς παράγοντες που επιδρούν στον δείκτη «ευτυχίας» μίας χώρας.

Για παράδειγμα, ο δείκτης θνησιμότητας της Βραζιλίας είναι σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν της Σιγκαπούρης, κυρίως λόγω των διαφορών στα επίπεδα εμπιστοσύνης που δείχνουν οι κάτοικοι των δύο χωρών ως προς τις κυβερνήσεις τους.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Αμερική και η Ευρώπη μέτρησαν πολλούς περισσότερους νεκρούς σε σχέση με την Ανατολική Ασία, την Αυστραλασία και την Αφρική.

Η έρευνα υποστηρίζει ότι παράγοντες όπως ο μέσος όρος ηλικίας των κατοίκων μίας χώρας, αν η χώρα είναι νησιώτικη και ποια είναι η εγγύτητά της με χώρες με υψηλό αριθμό κρουσμάτων ήταν καθοριστικοί στις διαφορές μεταξύ των δεικτών θνησιμότητας παγκόσμια.

Ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι πολιτισμικές διαφορές όπως αν στην ηγεσία μίας κυβέρνησης βρίσκεται γυναίκα, επίσης έπαιξαν ρόλο στη «μέτρηση» της επιτυχίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του Covid-19, μαζί με διαφορές στο εισόδημα και αν υπήρχε τεχνογνωσία από προηγούμενες επιδημίες.

«Η εμπειρία της Ανατολικής Ασίας δείχνει ότι οι αυστηρές κυβερνητικές πολιτικές όχι μόνο κατάφεραν να ελέγξουν αποτελεσματικά τον Covid-19, αλλά αντιστάθμισαν και την επιρροή των καθημερινών κρουσμάτων στην “ευτυχία” των ανθρώπων», τονίζει ο Σουν Γουάνγκ, καθηγητής στο Korea Development Institute.

Αν και οι επιτυχίες των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε πολλές χώρες έχουν συνεισφέρει στην αύξηση της «ευτυχίας» σε πολλές χώρες, τα lockdowns, η κοινωνική αποστασιοποίηση, η χρήση μάσκας και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι βασικό κομμάτι της ζωής μέσα στην πανδημία, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις οικονομικές συνέπειες της.

Η επίδραση του Covid-19 στην «ευτυχία»

Ως αποτέλεσμα, η έρευνα ανακάλυψε ότι η επίδραση του Covid-19 στην ψυχική υγεία των πολιτών πολλών χωρών ήταν καταλυτική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε αύξηση 47% των ψυχολογικών προβλημάτων τον Μάιο του 2020 σε σχέση με τους υπολογισμούς που είχαν γίνει πριν από την πανδημία.

Εκπληξη δεν προκαλεί επίσης το γεγονός ότι, σύμφωνα με το World Happiness Report 2021, τα lockdowns και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είχαν τραγικά αποτελέσματα και στην ψυχολογία των εργαζόμενων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν ή τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής και είχαν δηλώσει ότι αισθάνονταν «μόνοι» στην αρχή της πανδημίας, ήταν 43% λιγότερο «χαρούμενοι» σε σχέση με όσους δεν είχαν αναφέρει παρόμοια συναισθήματα και δεν είχαν απολυθεί ή τεθεί σε αναστολή.

«Η προηγούμενη μου έρευνα έδειξε ότι οι χαρούμενοι εργαζόμενοι ήταν 13% πιο αποτελεσματικοί», αναφέρει ο διευθυντής του Wellbeing Research Centre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ζαν-Εμάνουελ Ντε Νεβ, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα. «Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει ότι η “ευτυχία” δεν καθορίζεται από την αμοιβή, αλλά και ότι οι κοινωνικές συνδέσεις και η αίσθηση ταυτότητας είναι σημαντικές».

«Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν προς ένα “υβριδικό” μέλλον για την εργασία, με την ισορροπία μεταξύ γραφείου και τηλεργασίας, με σκοπό να διατηρηθούν οι κοινωνικές συνδέσεις και να εγγυάται η ευελιξία των εργαζόμενων να βρίσκεται στο επίκεντρο», προσθέτει ο Ντε Νεβ.

Από τις 149 χώρες που απαρτίζουν τη λίστα, το Αφγανιστάν έλαβε την τελευταία θέση για ακόμη μία χρονιά, με τις Ζιμπάμπουε, Ρουάντα και Μποτσουάνα να ακολουθούν.

Οι χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της λίστας είναι κατά κύριο λόγο χώρες που αντιμετωπίζουν (ή έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια) εμφύλιους πολέμους ή άλλες πολεμικές συρράξεις.

Αυτές είναι οι 20 πιο «ευτυχισμένες» χώρες στον κόσμο

1. Φινλανδία

2. Ισλανδία

3. Δανία

4. Ελβετία

5. Ολλανδία

6. Σουηδία

7. Γερμανία

8. Νορβηγία

9. Νέα Ζηλανδία

10. Αυστρία

11. Ισραήλ

12. Αυστραλία

13. Ιρλανδία

14. ΗΠΑ

15. Καναδάς

16. Τσεχία

17. Βέλγιο

18. Ηνωμένο Βασίλειο

19. Κίνα

20. Γαλλία

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ.

με πληροφορίες από travelestate.gr, CNN Travel