5+ 1 αγορές από όλο τον κόσμο για να περιηγηθείτε στα χρώματα και τα αρώματα του κάθε τόπου

1.328

Του Γιάννη Δημητρέλλου*

Σίγουρα, τα όμορφα τοπία αλλά και οι ιστορικοί και πολιτισμικοί χώροι αποτελούν τα βασικότερα αξιοθέατα ενός προορισμού, όμως κανείς δεν μπορεί να παραλείψει και τις αγορές, μικρότερες ή μεγαλύτερες, των μεγάλων κυρίως πόλεων, μέσα στις οποίες μπορούμε να γνωρίσουμε από τα παραδοσιακά προϊόντα και φαγητά ενός λαού έως και τον τρόπο και τη στάση ζωής του.

Είναι αρκετά σημαντικό για έναν ταξιδιώτη να βρεθεί στην κεντρική αγορά του προορισμού που έχει επισκεφθεί, ώστε να αποκομίσει ανάλογες εμπειρίες. Πόσο μάλλον, όταν η αγορά αποτελεί μία από αυτές στις οποίες επέλεξα να σας ξεναγήσω.

Κεντρική Αγορά Βουδαπέστης, Ουγγαρία

Η σκεπαστή αγορά της Βουδαπέστης χρονολογείται από το 1897, όταν και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνιά της. Το κτίριο της αγοράς αποτελείται από δύο (2) ορόφους. Αρχικά, στο ισόγειο οι επισκέπτες συναντούν μια αγορά, η οποία ποικίλει σε προϊόντα, όπως κρασί, λουκάνικα, πάπρικα, τοκάι κ.α. Τέλος, στο δεύτερο όροφο υπάρχουν αρκετά καταστήματα με σουβενίρ που επισκέπτονται συχνά οι τουρίστες, με σκοπό να αγοράσουν αναμνηστικά δώρα από την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, αλλά και καντίνες που πωλούν λάνγκος, το αλμυρό τηγανιτό ζυμάρι της Ουγγαρίας.

Μπόροου Μάρκετ Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Τα χίλια χρόνια ιστορίας έχει ξεπεράσει το Μπόροου Μάρκετ του Λονδίνου, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στους αγοραστές το 1014, χωρίς όμως να έχουν προηγηθεί επίσημα εγκαίνια. Αποτελεί το νούμερο ένα προορισμό στον πλανήτη για street food, καθώς οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν αρκετά, ανθυγιεινά μεν, νόστιμα δε φαγητά απ’ όλον τον πλανήτη, όπως αλλαντικά, γλυκά, παέγια, πίτες κ.α. Πλέον, το Μπόροου Μάρκετ αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα αξιοθέατα του Λονδίνου. Μάλιστα, το βράδυ όταν τα καταστήματα της αγοράς κλείνουν, τη θέση τους παίρνουν τα μπαρ που βρίσκονται στο χώρο και προσελκύουν πολλούς τουρίστες. Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη αγορά φημίζεται για την πώληση των σκωτσέζικων αυγών αλλά και τις ακριβές τιμές της.

Ψαραγορά Τσουκίτζι Τόκυο, Ιαπωνία

Καθημερινά στις 3 το πρωί σε κεντρικό σημείο του Τόκυο, ανοίγει η αχανής ψαραγορά Τσουκίτζι. Υπολογίζεται ότι στη συγκεκριμένη αγορά διακινούνται περίπου 2.200 τόνοι θαλασσινών την ημέρα με την αξία των αγορών να φτάνει τα 20.000.000 ευρώ καθημερινά. Κατασκευάστηκε το 1935 για να αντικαταστήσει μια παλαιότερη αγορά η οποία καταστράφηκε από σεισμό. Το 2018, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, μετακινήθηκε στο Toyosa Market, σε απόσταση 2,5 χιλιομέτρων από την αρχική της θέση. Η ψαραγορά χωρίζεται σε δύο (2) τμήματα, το εσωτερικό και το εξωτερικό. Αρχικά, στο εσωτερικό τμήμα της οι επισκέπτες συναντούν διάφορα καταστήματα που πωλούν σούσι, αλλά και χώρους εκδηλώσεων, στους οποίους πραγματοποιούνται δημοπρασίες εμπορευμάτων. Στο εξωτερικό της τμήμα, οι πάγκοι λιανικής πώλησης θαλασσινών είναι εκείνοι που κυριαρχούν.

Νaschmarkt Βιέννη, Αυστρία

Στο κέντρο της πόλης της Βιέννης και με το μήκος της να εκτείνεται σε 1,5 περίπου χιλιόμετρα, συναντάμε την πιο διάσημη αγορά της πόλης «Naschmarkt». Μάλιστα, η δημιουργία της χρονολογείται στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν το μοναδικό προϊόν που διατίθετο προς πώληση ήταν το γάλα. Γύρω στο 1800, όλα τα λαχανικά και τα φρούτα της πόλης έπρεπε υποχρεωτικά να πωληθούν στη συγκεκριμένη αγορά. Στη σημερινή Νaschmarkt συναντάμε προϊόντα όπως, τυριά, ψωμί, εξωτικά βότανα και θαλασσινά. Επιπλέον, στο χώρο υπάρχουν πολλά εστιατόρια με εξειδίκευση στο σούσι και το κεμπάπ, ενώ αν επισκεφτείς την αγορά, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το παραδοσιακό βιεννέζικο Kaiserschmarrn (pancake). Τέλος, από το 1977 και μετά, κάθε Σάββατο η αγορά επεκτείνεται, καθώς προστίθενται πάγκοι με second hand προϊόντα.

Αιγυπτιακό Παζάρι Μπαχαρικών Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

Ναι μεν το Μεγάλο Παζάρι είναι εκείνο που κλέβει τις εντυπώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο το Αιγυπτιακό Παζάρι μπαχαρικών που λειτουργεί καθημερινά από το 1664, δίνει μια διαφορετική αύρα στην αγορά της Πόλης. Το Misir Carsisi (όπως ονομάζεται στα Τούρκικα) αποτελεί το δεύτερο πιο διάσημο παζάρι της Πόλης και φιλοξενεί πλήθος εστιατορίων και καφενείων. Στη συγκεκριμένη αγορά, οι αγοραστές και επισκέπτες συναντούν από χειροτεχνίες , ελιές και τυριά έως ζωοτροφές. Το είδος, όμως, που κυριαρχεί είναι τα μπαχαρικά (πιπέρι, ρίγανη, κάρυ, μπούκοβο κ.α.). Το παζάρι ονομάστηκε αιγυπτιακό, καθώς τα περισσότερα μπαχαρικά προέρχονται από την Αίγυπτο. Επιπλέον, με μια βόλτα στους πάγκους του θα συναντήσουμε χαβιάρι, ζαχαρωτά και λουκούμια. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές του παζαριού είναι αρκετά «τσιμπημένες» σε σχέση με τα υπόλοιπα μικρά μαγαζιά της Κωνσταντινούπολης.

Αγορά Καστρις, Σάντα Λουτσία

Σ’ ένα μικρό κρατίδιο της Καραϊβικής, την Αγία Λουκία, συναντάμε στην πρωτεύουσα του νησιού την αγορά Καστρίς, η οποία χτίστηκε το 1891, με σκοπό να βελτιωθεί η εικόνα της πόλης και να δημιουργηθεί ένα κτίριο- σήμα κατατεθέν στο κέντρο της. Τα τροπικά φρούτα και λαχανικά, αλλά και τα φρέσκα ψάρια είναι εκείνα που κυριαρχούν στην αγορά. Στο χώρο συναντάμε πάνω από τριακόσιους πωλητές, στους πάγκους των οποίων μπορούμε να βρούμε ντόπιες χειροτεχνίες, ξηρά αγαθά, βότανα, μπαχαρικά κ.α. Τέλος, στα εστιατόρια που υπάρχουν στην αγορά Καστρίς, οι τουρίστες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν διάφορες τροπικές σπεσιαλιτέ, οι οποίες θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη τους, λόγω της ιδιαίτερης και μοναδικής γεύσης που προσφέρουν τα τροπικά προϊόντα.

 

* Ο Γιάννης Δημητρέλλος είναι σπουδαστής δημοσίου ΙΕΚ στην ειδικότητα «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα του Τουρισμού»